https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novozelandsti-manzele-vykopali-na-sve-zahrade-temer-osmikilovy-brambor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novozélandští manželé vykopali na své zahradě téměř osmikilový brambor

27.11.2021 01:01 | CANBERRA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Pravděpodobně největší brambor světa o hmotnosti téměř osm kilogramů vypěstovali na své zahradě na Novém Zélandu manželé Colin and Donna Craigovi-Brownovi. Dosavadním rekordmanem zaznamenaným v Guinnessově knize rekordů je brambor vykopaný v roce 2011 v Británii, který vážil 4,99 kilogramu.
 

Novozélandští manželé na obří hlízu narazili 30. srpna, když pleli záhony před příchodem jara, které na Novém Zélandu trvá od září do listopadu. Colin se původně domníval, že by mohlo jít o jeden z druhů batátů či nějaký druh podzemní houby, když ale objekt vytáhl z půdy a ochutnal, zjistil, že se jedná o lilek brambor.

"Nemohli jsme tomu uvěřit. Byl jednoduše obrovitánský," prohlásila Colinova manželka Donna. Manželé brambor, který podle nich nevypadal zrovna moc hezky, v garáži zvážili na starých vahách, které ukázaly obdivuhodných 7,9 kilogramu. Spolehlivější váhy v obchodě s farmářskými potřebami ukázaly hmotnost 7,8 kilogramu.

Od konce srpna se brambor, který dostal jméno Doug, stal v oblasti kolem farmy manželů Craigových-Brownových celebritou. Colin pro něj dokonce postavil malý vozíček. "Nasadili jsme mu klobouk. Dali jsme ho na facebook, vzali jsme ho na procházku, dopřáli jsme mu trochu sluníčka. Je neuvěřitelné, co všechno lidí pobaví," prohlásil Colin.

Manželé se již také obrátili na Guinnessovu knihu rekordů s žádostí o oficiální zápis a nyní čekají na odpověď. Žádné tajné tipy týkající se zahradničení Colin nemá. V té části zahrady, kde obří brambor objevil, dříve pěstoval okurky, potom záhony zarostly plevelem. "Je to pro mě záhada. Je to jedno z oněch příjemných překvapení přírody," podotkl.

Teď je největší starostí manželů, jak se o brambor postarat dál. Hlíza totiž začala vysychat a ztrácet na váze. Drobné oděrky chytily plíseň. Colin proto brambor co nejpečlivěji očistil a uložil ho do mrazáku. Plánuje, že ho využije k výrobě bramborové vodky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

27.11.2021 13:17
Slabé.To sovětský vědec a botanik Trofim Lysenko zkřížíl meloun a brambor přičemž největší vypěstovaný jedinec vážil neuvěřitelných 11,24 kg.Bohužel po jeho smrti se dál v těcgto pokusech a objevech nepokračovalo.Čest jeho památce.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.11.2021 14:46
Každopádně záměr majitele transformovat kobzoli do formy tekutého zlata je sympatický - tak ještě udělat ochutnávku. :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.11.2021 22:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky si myslím. Chlap bez fantazie by z něho udělal hranolky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist