https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-food-waste-institut-bude-sirit-osvetu-o-plytvani-jidlem-i-poradat-debaty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Food Waste Institut bude šířit osvětu o plýtvání jídlem i pořádat debaty

8.6.2024 01:43 | BRNO (ČTK)
Až jedna třetina vyrobených potravin putuje do odpadu. Na jednoho obyvatele České republiky je to ročně mezi 50 až 80 kilogramy potravin, z čehož velká část jde na vrub domácnostem.
Až jedna třetina vyrobených potravin putuje do odpadu. Na jednoho obyvatele České republiky je to ročně mezi 50 až 80 kilogramy potravin, z čehož velká část jde na vrub domácnostem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poskytovat ověřené a srozumitelné informace o plýtvání potravinami, praktické rady, jak mu předcházet, a pořádat debaty a vzdělávací programy bude Food Waste Institut (FWI), který vznikl na Mendelově univerzitě v Brně.
 
"Food Waste Institut vznikl jako nezávislý subjekt, který chce přispívat ke snížení plýtvání potravinami. Informace o tomto tématu se sice dají dohledat, ale často si protiřečí, jsou roztříštěné a těžko se v nich orientuje. Naším cílem je v první řadě sdílet na jednom místě relevantní a ověřené informace a data z důvěryhodných zdrojů tak, aby byly dostupné pro vědce a studenty, ale i pro vedení obcí a veřejnost," uvedla Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity, která se problematikou plýtvání potravinami dlouhodobě zabývá.

Zakladatelem institutu je kromě Kubíčkové i ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj Pavel Kosorin, který upozornil, že až jedna třetina vyrobených potravin putuje do odpadu. Na jednoho obyvatele České republiky je to ročně mezi 50 až 80 kilogramy potravin, z čehož velká část jde na vrub domácnostem.

"Plýtvání potravinami je celostátní téma a i my chceme působit celostátně. Naším cílem je také propojovat aktivity týkající se plýtvání, kterých je velké množství, ale často působí odděleně nebo o sobě neví," uvedl Kosorin.

Institut plánuje také pořádání debat o plýtvání jídlem, kde by si například starostové nebo zástupci obchodních řetězců mohli vyměňovat zkušenosti s postupy, které se jim osvědčily a fungují. "První kulatý stůl určený pro zástupce obchodních řetězců plánujeme uspořádat na podzim. Chceme, aby při této debatě nevnímali ostatní jako konkurenty, ale jako spojence v boji proti plýtvání potravinami," uvedla Kubíčková.

Členové institutu se činnosti věnují ve svém volném čase, dotaci 150.000 korun, kterou FWI získal od Jihomoravského kraje, využili na vytvoření webových stránek a jejich obsahu. Do budoucna plánují získat sponzory ze všech úrovní produkce a prodeje potravin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.6.2024 05:18
ještě nezažili bídu...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist