Nový Food Waste Institut bude šířit osvětu o plýtvání jídlem i pořádat debaty
Zakladatelem institutu je kromě Kubíčkové i ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj Pavel Kosorin, který upozornil, že až jedna třetina vyrobených potravin putuje do odpadu. Na jednoho obyvatele České republiky je to ročně mezi 50 až 80 kilogramy potravin, z čehož velká část jde na vrub domácnostem.
"Plýtvání potravinami je celostátní téma a i my chceme působit celostátně. Naším cílem je také propojovat aktivity týkající se plýtvání, kterých je velké množství, ale často působí odděleně nebo o sobě neví," uvedl Kosorin.
Institut plánuje také pořádání debat o plýtvání jídlem, kde by si například starostové nebo zástupci obchodních řetězců mohli vyměňovat zkušenosti s postupy, které se jim osvědčily a fungují. "První kulatý stůl určený pro zástupce obchodních řetězců plánujeme uspořádat na podzim. Chceme, aby při této debatě nevnímali ostatní jako konkurenty, ale jako spojence v boji proti plýtvání potravinami," uvedla Kubíčková.
Členové institutu se činnosti věnují ve svém volném čase, dotaci 150.000 korun, kterou FWI získal od Jihomoravského kraje, využili na vytvoření webových stránek a jejich obsahu. Do budoucna plánují získat sponzory ze všech úrovní produkce a prodeje potravin.
reklama