https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-system-trideni-odpadu-v-breclavi-se-podle-mesta-osvedcil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se podle města osvědčil

28.2.2020 00:10 | BŘECLAV (ČTK)
Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se za první měsíc provozu osvědčil. / Ilustrační foto
Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se za první měsíc provozu osvědčil. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EKO-KOM
Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se za první měsíc provozu osvědčil. Město ale mělo problém s doručováním aktivačních kódů k odpadovým účtům, každému čtvrtému Břeclavanovi jej pošta nedoručila. Řekla to mluvčí radnice Jana Pelcová. Česká pošta pochybení odmítá, podle ní naopak pochybilo město například tím, že na zásilkách byly chyby v adresách.
 

Nový systém má snížit produkci směsného odpadu, zvýšit jeho třídění a předcházet vzniku odpadů. Město bude zaznamenávat množství směsného odpadu a lidé, kteří jej budou vyhazovat méně, mohou získat až 70procentní slevu z poplatku za svoz odpadu. Ten činí v Břeclavi 600 korun za osobu, lidé starší 65 let a děti do šesti let platí sníženou sazbu 400 korun. Zatím město rozdalo lidem zdarma pytle na třídění plastu a papíru a také nalepovací kódy na označení těchto pytlů. Nádoby na směsný odpad do systému zapojí později.

Účast v programu je dobrovolná. Každý občan má svůj vlastní odpadový účet, pro jeho aktivaci potřebují lidé aktivační kód, který jim město poslalo prostřednictvím České pošty. "Bohužel pošta zhruba jednu čtvrtinu kódů nedoručila, snažíme se je dostat k obyvatelům jinak, někteří se hlásí na úřadě sami. Znovu kódy pošleme například do Staré Břeclavi, kde většina lidí kódy neobdržela," řekla Pelcová.

Česká pošta ale jakékoliv pochybení odmítá. "Když jsme obdrželi obálky od města, upozornili jsme na to, že jsou tam chyby v adresách, navíc část lidí pravděpodobně nebyla na seznamu adres. Žádali jsme radnici o konkrétní stížnosti, abychom je mohli prověřit, ale nedostali jsme žádnou odpověď," řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení pošty.

Systém třídění odpadů se zatím osvědčil, každý týden označených pytlů přibývá. "Podle mého odhadu si zatím účet aktivovala zhruba čtvrtina obyvatel Břeclavi," řekla Pelcová. Podrobnější vyhodnocení efektů systému město plánuje na jaře. Pokud lidé neobdrželi kód nebo mají k novému systému dotazy, mohou se obrátit na Technické služby města Břeclav.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

28.2.2020 12:53
Bože můj, takhle si nalhávat sama sobě jak činí radnice města Břeclavi. Sociálněinženýrský pokus již předem odsouzený k mrhání peněz. Nalhávat si jak šetřím životní prostředí a jak je to bezvadné, ačkoliv nic nenasvědčuje tomu, že to funguje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist