https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-ceske-svycarsko-pozadal-ministerstvo-o-vyhlaseni-zakazu-vstupu-kvuli-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP České Švýcarsko požádal ministerstvo o vyhlášení zákazu vstupu kvůli požáru

28.7.2022 13:27 | HŘENSKO (ČTK)
Důvodem pro vyhlášení zákazu je podle Salova zajištění bezpečnosti turistů.  "Chceme předejít tomu, že návštěvník na našich stránkách najde, že k nám může, že je nějaká trasa přístupná. Pak zesílí vítr a požár se přenese i na zdánlivě bezpečné místo a my bychom čelili potřebě evakuovat lidi," řekl Salov.
Důvodem pro vyhlášení zákazu je podle Salova zajištění bezpečnosti turistů. "Chceme předejít tomu, že návštěvník na našich stránkách najde, že k nám může, že je nějaká trasa přístupná. Pak zesílí vítr a požár se přenese i na zdánlivě bezpečné místo a my bychom čelili potřebě evakuovat lidi," řekl Salov.
Foto | Aktron / Wikimeda Commons
Správa Národního parku České Švýcarsko požádala ministerstvo životního prostředí o vyhlášení zákazu vstupu do parku v souvislosti s rozsáhlým požárem. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov. Ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) včera večer v České televizi uvedla, že žádost zvažuje a rozhodne ve čtvrtek. Převažují ale u ní argumenty proti zákazu. V Českém Švýcarsku hoří od neděle, oheň zasáhl plochu zhruba 1000 hektarů. Na místě zasahuje přes 400 hasičů.
 

"Zákaz by mělo vyhlásit ministerstvo životního prostředí tak, jak jsme o to požádali," uvedl odpoledne Salov. Zákaz by měl platit na nezbytně nutnou dobu. "Žádáme o dva týdny, ale je tam nějaká rezerva. Hned, jak pominou důvody, tak park samozřejmě zase otevřeme," řekl mluvčí.

Ministryně žádost parku zvažuje, je ale spíše proti. "Zvážím to, zítra (ve čtvrtek) mám poradu a rozhodnu. Ale v tuto chvíli jsem nad tím přemýšlela a ty argumenty, proč nezavírat, převažují," uvedla večer v ČT ministryně. Území, které je požárem zasaženo, činí podle ní jednu osminu rozlohy parku. Tam platí zákaz vstupu do požářiště a není potřeba to překrývat jiným zákazem.

Důvodem pro vyhlášení zákazu je podle Salova zajištění bezpečnosti turistů. "Chceme předejít tomu, že návštěvník na našich stránkách najde, že k nám může, že je nějaká trasa přístupná. Pak zesílí vítr a požár se přenese i na zdánlivě bezpečné místo a my bychom čelili potřebě evakuovat lidi," řekl Salov.

Z informací strážců parku vyplývá, že lidé jsou zvědaví, chtějí se jít podívat na dění v lokalitě, která čelí nejrozsáhlejšímu ohni v novodobé historii, ale dělají to legálně. Velký ruch byl v úterý na skalním hrádku Šaunštejn u Vysoké Lípy a také v Janově, kde je rozhledna. Obě místa jsou v dohledové vzdálenosti od požáru. Z Vysoké Lípy v úterý večer hasiči evakuovali obyvatele a turisty a vstup do obce už je uzavřen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist