https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-letos-ziskal-z-prodeje-dreva-mezirocne-o-50-procent-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava letos získal z prodeje dřeva meziročně o 50 procent méně

18.11.2019 00:25 | VIMPERK (ČTK)
Šumavský národní park letos prodal vytěžené dřevo za přibližně 150 milionů korun. / Ilustrační foto
Šumavský národní park letos prodal vytěžené dřevo za přibližně 150 milionů korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Kutal
Šumavský národní park letos prodal vytěžené dřevo za přibližně 150 milionů korun. Je to zhruba o 160 milionů korun méně než loni. Za výrazným propadem stojí meziroční pokles cen dřeva o přibližně 35 procent a menší zájem na trhu, což způsobila republiková kůrovcová kalamita. Situace tak komplikuje financování šumavského národního parku, jehož rozpočet je na prodeji vytěžených stromů závislý. Řekl to mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

Park letos zatím pokácel přibližně 230.000 krychlových metrů dřeva. Z toho se mu však zatím 50.000 krychlových metrů nepovedlo prodat, jelikož na trhu je přetlak nabídky. Zatímco loni prodával park krychlový metr v průměru za 1243 Kč, letos je to 820 Kč, což představuje propad 35 procent.

"Vývoj cen dříví je opravdu překotný. Během dvou let se zpeněžení snížilo na polovinu a naše předpoklady pro rok 2020 počítají s ještě nižšími výnosy než nyní," uvedl Dvořák.

Původně park odhadoval, že letos vytěží zhruba 150.000 krychlových metrů stromů. Ale nakonec kácí výrazně více, což ovlivnilo šíření kůrovce. Podle odhadů nakonec lesníci na Šumavě letos vytěží 177.000 krychlových metrů napadaného dřeva. "Meziroční nárůst kůrovcové těžby je tedy čtyřnásobný," uvedl Dvořák. Dodal, že například loni prodal park z celkového objemu pouze pětinu napadeného dřeva. Napadaného dřeva je na trhu vzhledem ke kůrovcové kalamitě přebytek a jeho cena proto výrazně spadla a opadá o něj zájem.

Rozpočet šumavského parku se v posledních letech pohyboval kolem půlmiliardy ročně. Pravidelně více než polovinu pak tvořil zisk z prodaného dřeva. Vzhledem k současné situaci ale bude letos příjem z této činnosti výrazně nižší. "Vývoj cen dříví na trhu nám pochopitelně způsobuje prolbémy s financováním. Tento výpadek příjmů však řešíme s naším zřizovatelem, tedy ministerstvem životního prostředí," řekl Dvořák. Vzhledem k současnému propadu cen ministerstvo životního prostředí letos poskytne šumavskému parku nad rámec běžných výdajů mimořádný příspěvek až 40 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist