https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/npr-v-prehrade-na-ruskem-okupovanem-jihu-ukrajiny-dramaticky-ubyva-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NPR: V přehradě na Ruskem okupovaném jihu Ukrajiny dramaticky ubývá vody

10.2.2023 17:32 | KYJEV (ČTK)
Hladina vody v masivní Kachovské přehradě na jihu Ukrajiny od podzimu prudce spadla na nejnižší hodnotu za posledních 30 let a zřejmě za tím stojí ruští okupanti, kteří drží hráz u města Nova Kachovka. Napsal to dnes americký veřejnoprávní rozhlas NPR, který vychází ze satelitních záznamů a vyjádření expertů. Vývoj podle článku ohrožuje dodávky pitné vody, zemědělství i provoz Záporožské jaderné elektrárny.
 

Kachovská přehrada je posledním článkem kaskády na ukrajinském toku řeky Dněpr a rozkládá se na stovkách kilometrů čtverečních na území Záporožské, Dněpropetrovské a Chersonské oblasti. Jezero je zdrojem pitné vody pro statisíce obyvatel i zavlažování a dlouhým kanálem je propojeno i s poloostrovem Krym, který Rusko okupuje od roku 2014.

V minulých letech byla výška hladiny poměrně stabilní, od začátku prosince ale poklesla o více než jednu desetinu, uvádí NPR s odvoláním na satelitní záznamy. Snímky poskytnuté komerčními společnostmi Planet a Maxar zase údajně ukazují vodu valící se skrze stavidla hráze a břehy odkrývající se podél přehrady v důsledky úbytku vody.

Hráz u Nové Kachovky se v listopadu stala terčem ruské palby, když Rusové ustupovali z pravého břehu Dněpru za protiofenzívy Ukrajinců. Prvotní informace tehdy hovořily o vážném poškození hráze, což vyvolalo obavy z poklesu hladiny.

Podle NPR se však zdá, že stavidla zůstala funkční, přičemž ruští okupanti je záhy otevřeli a nechali vodu vytékat. Už předtím přitom Rusové z jezera odkláněli vodu směrem na Krym prostřednictvím zmíněného kanálu, který byl od anexe poloostrova v roce 2014 odstřižený. Podle meteorologa Davida Helmse, který po desetiletí pracoval pro americkou vládu, patrně Rusové několik měsíců využívali Kachovskou přehradu k naplnění sítě krymských nádrží, které jsou nyní "plné až po okraj".

"Je to stejně účinné jako vyřadit energetickou síť," spekuloval Helms o možném motivu Rusů pro vypouštění přehrady. "Je to velmi znepokojivé," uvedl zase švédský geograf Brian Kuns, který se zabývá zemědělstvím na jihu Ukrajiny. Ve věci možné ruské strategie si však nebyl tak jistý jako Helms a podotkl, že většina ze zasažených zemědělských oblastí je v okupovaných regionech, které Moskva navenek označuje za nové části Ruska.

Kromě zemědělství je voda z přehrady používaná také v chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě. Ukrajinská vojenská správa Záporožské oblasti tento týden uvedla, že pokud hladina klesne ještě přibližně o tolik jako od začátku roku, bude chlazení Záporožské elektrárny ohroženo. K věci se minulý týden vyjádřila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která si prý potenciální riziko uvědomuje.

"Přestože pokles hladiny vody nepředstavuje bezprostřední ohrožení jaderné bezpečnosti, může se stát zdrojem obav, bude-li mu umožněno pokračovat," uvedl šéf agentury Rafael Grossi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

10.2.2023 19:45
Co to jsou za blaboly, Voda z veletoku Dnepr odvadena smerem na Krym je sice veledulezita pro Krym ale na stav reky pod kachovskou prehradou ma jen maly vliv. Navic - proc by si Rusove komplikovali zavlazovani na levem brehu Dnepru, ktery ovladani? Muze to snad byt nejaka bezpecnostni pojistka pro pripad, ze silenci z praveho brehu na tu prehradu zacnou hazet bomby apod. A ano, Wiki uvadi pro potencialni mnozstvi vody pouzivane k zavlazovani obou brehu prehrady opravdu ohromne cislo radove skoro 1000 kubiku/sec
Podle NPR se však zdá, že stavidla zůstala funkční, přičemž ruští okupanti je záhy otevřeli a nechali vodu vytékat. Už předtím přitom Rusové z jezera odkláněli vodu směrem na Krym prostřednictvím zmíněného kanálu, který byl od anexe poloostrova v roce 2014 odstřižený. Podle meteorologa Davida Helmse, který po desetiletí pracoval pro americkou vládu, patrně Rusové několik měsíců využívali Kachovskou přehradu k naplnění sítě krymských nádrží, které jsou nyní "plné až po okraj". "Je to stejně účinné jako vyřadit energetickou síť," spekuloval Helms o možném motivu Rusů pro vypouštění přehrady. "Je to velmi znepokojivé," uvedl zase švédský geograf Brian Kuns, který se zabývá zemědělstvím na jihu Ukrajiny. Ve věci možné ruské strategie si však nebyl tak jistý jako Helms a podotkl, že většina ze zasažených zemědělských oblastí je v okupovaných regionech, které Moskva navenek označuje za nové části Ruska. Kromě zemědělství je voda z přehrady používaná také v chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

10.2.2023 19:55 Reaguje na Miloš Zahradník
Mimochodem, rusky geograf xxxx (jmeno jsem zapomel) jiz pred 120 lety upozornoval na to, ze z ruskych rek ma Dnepr nejvetsi potencial hydroenergetickeho vyuziti. Na rozdil od line tekouci, nizinne Volhy ma Dnepr ne tak daleko od sveho usti do more velmi vyznamne pereje, zatopene prvni dneperskou prehradou "Dneproges" uvedene do provozu roku 1932. A jeste mala lingvisticka poznamka. Prazske ctvrti Troja ja rikam Zaporozi. Proc? Protoze i Praha - koneckoncu ma odtud i sve jmeno - je mistem docela vyznamnych, poslednich vetsich pereji - prahu - na Vltave v zahybu kolem Stareho mesta. Je to videt i na vysce stvanickeho zdymadla - 8 metru. Toto zdymadlo je mensi analogii (4 krat nizsi prahy a nejmene petkrat mensi (tahle cisla jen tak strilim od boku ale radove budou odpovidat) Dneprogesu. No a pod Karlinem jsme tedy jiz pod temito vyznacnymi prahy cili v Zaporozi :)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

10.2.2023 20:03 Reaguje na Miloš Zahradník
Jen jeste oprava - prutok Vltavy bude tak desetkrat mensi nez Dnepru v Kyjeve ci v Chersonu (pozn. Dnepr zivi Pripjat, Desna a dalsi belo/ruske pritoky severne od Kyjeva, pritoky pod Kyjevem maji jiz jen malo vody) Co se prutoku Vltavy tyce tak ten byl v poslednim desetileti asi tak polovicni proti prechozim desetiletim - u Dnepru nevim. Asi to tam ale taky hodne fluktuuje, je to videt nazorne i na oscilaci nedalekeho Kaspickeho more odrazejici menici se srazkove pomery v povodi Volhy
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.2.2023 08:36 Reaguje na Miloš Zahradník
jestliže spekulujeme, že hráz je důležitá pro zásobování krymu vodou a tento je na x měsíců předzásoben, a rusko je optimistou co se týče záporožské elektrárny (že zůstane rusku) potom je nasnadě spekulace o důvodu vypouštění - když je-li riziko poškození hráze, potom o míře škod a následné opravitelnosti přehrady zásadním důvodem rozhoduje aktuální výška hladiny v přehradě. pro méně pozorné opakuji, že to je jen spekulace od stolu, a jako k takové je k ní nutno přistupovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.2.2023 10:27 Reaguje na Lukas B.
no a nakonec pan Ockham by řekl, že nakonec i rus se někdy může chovat realististicky a věcně - na přehradě může být už teď nějaké poškození, a snížení hladiny je rozumným opatřením snižujícím riziko havárie a umožňujícím opravu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.2.2023 08:10
Rusové se pravděpodobně snaží předejít tomu, aby "někdo" elektrárnu vyhodil do vzduchu. Jaké následky by to pro postiženou oblast mělo, popisoval celkem nedávno zdejší příspěvek, kde se vycházelo z toho, že by elektrárnu poškodili Rusové:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/co-by-odpaleni-kachovske-prehrady-znamenalo-z-pohledu-zivotniho-prostredi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 10:26 Reaguje na Richard Vacek
Přededvším by to zaplavilo obrovské ukrajinské území, což by se té sběři líbilo.
Odpovědět
PE

Petr Eko

12.2.2023 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Správně, právě riziko poškození hráze a následná povodeň byla jedním z důvodů, proč se Rusko stáhlo z Chersonu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 08:13 Reaguje na Petr Eko
Jak důvod? Rusi byli vypráskáni, ale hráz asi pořád okupují.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.2.2023 09:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusi okupují hráz. To je titulek na první stránku novin. Nenazývejte prosím ukrajince sběří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 20:07 Reaguje na Jarka O.
Tak jak se to jmenuje? Ukradli? Obsadili? (asi tam nesedí), Ovládli?
Prostě tam nemají co dělat!!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.2.2023 15:33
Mně to připadá, že Rusové plánují útok na Cherson. Teď Kachovku upouštějí, aby vytvořili volnou kapacitu a až to bude potřeba, naopak zdymadkla uzavřou, aby přes oslabený Dněpr se snadněji přepravili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist