https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-japonska-technologie-umozni-vyuzivat-ostrovum-v-zapadnim-pacifiku-bohatstvi-morske-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Japonská technologie umožní využívat ostrovům v západním Pacifiku bohatství mořské vody

24.3.2003 13:47 | PRAHA/KJÓTO (EcoMonitor)
Ostrovní státy v Tichém oceánu uvažují o nové technologii, která využívá rozdílu mezi teplotou moře na hladině a teplotou v hloubce. Dokáže tak vyrábět elektrickou energii a použitá voda se po odstranění soli může využívat jako pitná.
 

"Republika Palau, součást států Mikronésie, spolupracuje s japonskou universitou v Saga na projektu, který by zásobil pitnou vodou všech 20 000 ostrovanů a zároveň vyráběl elektrickou energii", řekl její president Tommy Remengesau Jr. deníku The New York Times. Záměr byl představen tento týden na třetím Světovém fóru o vodě, kterého se účastní přes deset tisíc zástupců z více než 150 zemí světa.

Universita chce postavit na ostrově experimentální elektrárnu, která čerpá chladnou vodu z hloubky oceánu do odpařovací komory na úrovni hladiny moře. "Když je voda působením teplejší vody ohřátá, uvolňuje se plynný čpavek, který nastartuje generátor elektrárny", uvedl Yasuki Ikegami, zástupce ředitele Ústavu oceánské energie university v Saga. Horká voda putuje do speciálních nízkotlakých nádob, kde je var možný při nižší teplotě, pára se zachycuje a po zkondenzování se stáčí čistá pitná voda, zbavená veškeré soli. Jeden takový systém byl tento měsíc vybudován na pobřeží Indie. Zatím však produkuje pouze elektrickou energii, nikoli použitelnou vodu.

Tento způsob získávání vody a energie funguje zvláště dobře v západním Pacifiku, kde se teplotní rozdíly mezi hladinou a vodou v hloubce pohybují okolo 6 stupňů Celsia.

S pomocí japonské vlády hodlá universita vybudovat experimentální elektrárnu na ostrově Palau již příští rok, přestože celá stavba vyjde zhruba na 7,5 milionů dolarů. Vládě Palau by elektrárna velmi pomohla, neboť v období sucha není možné žádnou vodu na ostrově získat. Výroba čisté pitné vody by neměla být drahá, měla by se pohybovat okolo jednoho dolaru za 1000 litrů, což není o mnoho víc, než kolik stojí voda těžená v okolních zemích, včetně Japonska.

Ačkoli vybudování experimentální elektrárny je velice drahé, otevírá možnost mnoha okolním ostrovům vyřešit problémy s pitnou vodou. Tyto státy nemají prostředky na výstavbu hrází zachycujících mořskou vodu, ani na drahý dovoz ropy pro výrobu elektrické energie. Ostrovy Tichého oceánu jsou obětí globálního oteplování a klimatického jevu El Niňo, a proto se o japonské experimenty velmi zajímají.

Podle článku "Japanese Technology May Help Islands Reap Pacific's Waters" angentury AGENCE FRANCE-PRESSE zveřejněném na serveru NY Times 22.3. 2003. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist