https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-na-aljasce-doslo-k-velkemu-uniku-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Na Aljašce došlo k velkému úniku ropy

20.3.2006 09:55 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
V aljašské tundře došlo k zatím největšímu úniku ropy. Zhruba 267 000 galonů surové nafty pokrylo přes dva akry půdy v rafinérii Prudhoe Bay. Tým odstraňující následky havárie odsával a vykopával směs ropy a sněhu při teplotě hluboko pod nulou, napsal deník New York Times.
 

Únik byl zaznamenán až po pěti dnech, když jeden z pracovníků projížděl oblastí a ucítil typický zápach uhlovodíků, oznámila na tiskové konferenci viceprezidentka a manažerka pobočky Prudhoe Bay při ropném koncernu BP Maureen Johnsonová. Odborníci z BP i z aljašského ministerstva životního prostředí se domnívají, že za únik ropy může dírka velikosti špendlíkové hlavičky ve zkorodovaném potrubí vedoucím do transaljašského ropovodu. Tlak unikající kapaliny pak otvor značně rozšířil. Většina ropy se vsákla do sněhu, aniž by vzbudila pozornost pracovníků monitorujících bezpečnost systému.

Netěsnost se objevila na části potrubí vybudovaném na konci sedmdesátých let, tedy na úplném počátku těžby v Prudhoe Bay. Ochránci životního prostředí hned upozornili na to, že únik ropy jen zvětšil pochybnosti o spolehlivosti a odolnosti tamní těžební infrastruktury. Tento únik ropy patří mezi nejhorší v historii a je první velkou havárií, kterou způsobilo stárnutí systému. V roce 1989 vyteklo po havárii tankeru Exxon Valdez v zálivu Prince Williama okolo 11 milionů galonů ropy. V roce 1978 vyhodili vandalové část ropovodu do povětří a uniklo 700 000 galonů. V roce 2001 do ropovodu střelil lovec a následkem toho vyteklo asi 285 000 galonů.

Na tiskové konferenci Maureen Johnsonová dále uvedla, že ačkoliv byla při loňské průběžné kontrole potrubí koroze objevena, nepředpokládalo se, že je natolik závažná, aby způsobila takovou škodu. "Neměli jsme žádný důvod předpokládat, že by potrubí teklo," řekla Johnsonová o ropovodu, kterým denně proteče 100 000 barelů ropy. Rovněž dodala, že únik byl "menší, než systém dokáže detekovat," což však "pro koncern BP není přijatelné". Varovné signály, že ropa uniká, mohly být zamaskovány normálními denními výchylkami v průtoku, domnívají se státní úřady ochrany životního prostředí.

Podle článku Felicity Barringerové v deníku New York Times ze dne 15. 3. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist