https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotaci-na-vymenu-kotle-v-jiznich-cechach-zada-2935-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotaci na výměnu kotle v jižních Čechách žádá 2935 domácností

16.4.2016 11:05 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
O dotaci na výměnu kotle zažádalo v Jihočeském kraji 2935 domácností. Celkový objem žádostí přesáhl částku 335 milionů korun, přitom kraj garantoval na projekt 293 milionů korun. Největší zájem byl o nové kotle na pevná paliva. ČTK to řekla Vanda Pánková z odboru evropských záležitostí jihočeského krajského úřadu. Zájemci mohli své žádosti předkládat do 31. března.
 

Vzhledem k tomu, že částka přesahuje nabízenou sumu, se na všechny uchazeče patrně nedostane. "Jediným rozhodujícím kritériem je časové hledisko, to znamená včasné odeslání elektronické žádosti s následným doručením shodné listinné žádosti do 10 pracovních dnů od odeslání elektronické žádosti a samozřejmě splnění veškerých podmínek dotačního programu," řekla Pánková.

Kraj původně uvažoval o tom, že by na podzim vypsal druhou výzvu na výměnu kotlů. Ale vzhledem k tomu, že momentálně nemá na tento záměr peníze, druhá výzva se konat nebude. "Nicméně Jihočeský kraj má k dispozici do roku 2022 ještě přibližně 600 milionů korun na výměnu zastaralých kotlů, tudíž žadatelé, na které se v prvním kole případně nedostane, budou mít možnost využít následující kola," uvedla.

Největší zájem byl zatím o kombinované kotle na uhlí a biomasu. O ně žádalo 903 zájemců. Dále se lidé nejvíc ucházeli o tepelná čerpadla a potom o kotle na biomasu. Pánková očekávala, že zájem o dotaci bude mimořádný. "Naznačovala to už účast lidí na seminářích, které jsme na to téma loni na podzim pořádali," řekla.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na nová úsporná opatření mohou lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 000 korun, tedy až 127 500 korun. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu na tento projekt v objemu tří miliard korun. Prostřednictvím krajů chce ministerstvo na tyto účely výhledově vynaložit devět miliard korun z dotací EU. V Česku musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit 350 000 emisně nevyhovujících kotlů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist