https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-kotlikovou-dotaci-pozadalo-v-usteckem-kraji-1557-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O kotlíkovou dotaci požádalo v Ústeckém kraji 1557 lidí

2.4.2016 08:04 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ústecký kraj ukončil příjem žádostí o takzvané kotlíkové dotace. O podporu na nový kotel požádalo 1557 lidí, řekla ČTK mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Kraj mezi žadatele rozdělí 162 milionů korun.
 

Největší nápor zažili úředníci při příjmu žádostí první týden, ale i ve čtvrtek, kdy příjem žádostí skončil. Na krajský úřad jich podle Dosedělové bylo doručeno celkem 1557. "Zaměstnanci úřadu nyní všechny došlé žádosti kontrolují a v nejbližších dnech budeme znát přesný počet žádostí, které je možné podpořit. Celkem je pro Ústecký kraj na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva alokováno 162 milionů korun. Již v tuto chvíli víme, že objem došlých žádostí tuto částku převyšuje," řekla ČTK Dosedělová. Všechny žádosti budou postupně schvalovat radní a zastupitelé.

O dotaci mohli žádat lidé, kteří si už kotel koupili na letošní topnou sezonu, i ti, kteří jeho nákup teprve plánují. Dotace bude dosahovat až 85 procent uznatelných nákladů, což je částka 150.000 korun. Maximální výše dotace tedy bude 127.500 korun. Lidé mohou získat na výměnu kotle na uhlí 70 procent nákladů, u plynového kondenzačního kotle 75 procent a u kotle na biomasu 80 procent. Pět procent navíc obdrží obyvatelé vybraných vesnic, kde je ovzduší nejznečištěnější. Podle ministerstva životního prostředí by bylo potřeba v Ústeckém kraji vyměnit zhruba 48.000 zastaralých kotlů na tuhá paliva.

Loni kraj vyhlásil výzvu 12. května a za devět dnů byla vyčerpána celá třicetimilionová částka, úředníci přijali 584 žádostí. O rok dříve kraj rozděloval 20 milionů korun a vyčerpány byly za necelý měsíc.

Ústecký kraj patří po Moravskoslezském k lokalitám s nejhorší kvalitou ovzduší. V letech 1991 až 1999 bylo v rámci Programu Teplice monitorováno znečištěné ovzduší na severu Čech a dopady na zdraví tamních obyvatel. Jeho výsledky, které byly zveřejněny v říjnu, podle Českého statistického úřadu objektivně potvrdily zprávy lékařů o poškození zdraví obyvatel pánevních okresů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist