https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-moznem-vzniku-narodniho-parku-krivoklatsko-budou-jednat-krajsti-zastupitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O možném vzniku Národního parku Křivoklátsko budou jednat krajští zastupitelé

7.6.2021 16:00 | KŘIVOLÁT (ČTK)
Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už nejsou životaschopné.
Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už nejsou životaschopné.
Středočeští krajští zastupitelé zřejmě ještě v červnu projednají podporu záměru vyhlásit Národní park Křivoklátsko, doporučil ji krajský výbor pro životní prostředí. V případě, že zastupitelstvo záměr podpoří, začnou jednání s ministerstvem životního prostředí i obcemi. Na samotné vyhlášení by mohlo dojít přibližně za dva tři roky, řekl ČTK místopředseda výboru pro životní prostředí a krajský zastupitel Dan Jiránek (ODS).
 

O vyhlášení národního parku ministerstvo i kraj uvažovaly už před několika lety, část obcí ale tehdy považovala nynější ochranu přírody prostřednictvím chráněné krajinné oblasti za dostatečnou. Ministerstvo životního prostředí už dříve uvedlo, že čeká na poptávku kraje a obcí. "Gros té práce je hotovo, teď je potřeba znova vyjednávat s těmi obcemi," řekl Jiránek.

Zástupci kraje minulý týden jednali přímo v CHKO Křivoklátsko a konstatovali, že je vhodné pokračovat s přípravou vyhlášení národního parku. K tomu je třeba dopracovat odborné podklady a také připravit návrh zákona o vyhlášení tak, aby v něm byly přímo zakotvené výjimky pro místní obyvatele, které se budou týkat například volného pohybu v lesích, aby mohli třeba na houby. Podle zastupitele by lidé, kteří na území žijí, měli mít práva jako doposud a nebýt omezováni.

Podle zastupitele se změnily i zákony tak, že v zastavěných zónách obcí nemusí obyvatelé shánět složitě stanoviska národního parku například při rekonstrukci domu. Pro obce z národních parků jsou také vyčleněné speciální dotace na vodovody, veřejné osvětlení, kanalizaci a podobně, protože se na ně také vztahují přísnější limity. "Je to vyrovnání toho handicapu," dodal Jiránek.

Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už nejsou životaschopné, čímž by se utlumila i životaschopnost celých lesů. Samostatnou kapitolou je zvýšený turismus související s vyhlášením národního parku, který může být přínosem pro místní podnikatele, ale v případě extrémního rozmachu může mít na přírodu negativní dopad.

V národní park by se mělo proměnit nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy přibližně šestina nynější chráněné krajinné oblasti. Zastavěným územím by do něj patřila jen obec Karlova Ves, ostatní zastavěné části obcí by zůstaly za jeho hranicemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.6.2021 16:55
Super! Křivoklátsko si Národní park zaslouží!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.6.2021 18:44 Reaguje na Katka Pazderů
to zaslouží, měla by ho být 1/3 okolí Berounky je jedinečné
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.6.2021 09:24 Reaguje na Katka Pazderů
Jj, ještě to vysvětlit těm místním, tedy obcím:-))).

Ale můžete zkusit se přidat;-)
Odpovědět

Ivana Šandová

8.6.2021 20:24 Reaguje na Katka Pazderů
Tak si v něm zkuste žít. Proto bojujeme proti!
Odpovědět
KP

Kateřina Pechová

9.10.2021 17:40 Reaguje na Katka Pazderů
Strčte si národní park třeba do p*****. Normálně nebuďte prasata a neházejte odpadky po lese, nebudu se kvůli tomu stěhovat.
Díky
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

7.6.2021 19:08
Jako houbař a mykolog navštěvuji lesy jak na Křivoklátsku, tak v Krušných horách. Kdybych měl o vstup do lesů žádat nějakého ouřadu, nebyl bych nadšen.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

7.6.2021 22:59 Reaguje na Karel Tejkal
"Všechno, i ty nejobyčejnější věci, třeba obsluhu v restauraci, musí si vynucovat za pomoci policie. To bere životu všecku pohodu." Fraz Kafka
Odpovědět

Jirka Černý

7.6.2021 19:13
Část obcí považuje ochranu za dostatečnou, jak se dá slušně popsat jak s nima místní vyběhli, ale každému bylo jasné že to budou zkoušet znovu a je to tady. Nakonec to dopadne tak že pár lidí z Karlovky bude mít bumážku do lesa a my ostatní co budeme "za plotem" se vším ostrouháme. Njak teď ani nestíhám sledovat jestli už mazání medu kolem huby začalo nebo bude taktika ticho po pěšině.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2021 07:44
Čím více míst s omezeným vstupem, tím větší tlak na ten zbytek a ani těm
NP to mnohdy nepomůže. NP a NP je rozdíl, pokud se tam vše neuhlídá a
některým dovolí to, co se zbytku zakáže. Snaha chránit takřka vše se může vymstít v tom, že ta chráněná území lidem zevšední a nebudou je považovat jako něco unikátního. NP musí být opravdu unikátní a kompaktní celek a
každopádně nesmí být vnucen místním, protože je to jejich zásluha, že je
takový jaký je i bez bumážky. Než chránit přírodu bumážkou a tabulkou,
tak je lépe lidi k ochraně moudře vychovat bez extrémních výstřelků
aktivistů a zájmových skupin chránících svůj zájem a nevidět přírodu jako
celek i s lesáky, zemědělci, myslivci, rybáři, houbaři a obyčejnými lidmi
tam žijící a nebo se pouze rekreujícími. Omezení a zákazy to bohužel
nevyřeší. Myslím, že některým aktivistům by neškodilo žít v rezervaci
a pokusit se tam přežít. Každopádně pro mnoho místních to bude mít velký
dopad a tak se nedivím i jejich odporu vůči těm, kteří to nepocítí na
vlastní kůži a o to více to prosazují.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

8.6.2021 08:54
je třeba maximálně zredukovat počet obcí na území parku= základ neustálých budoucích konfliktů, viz Šumava. Ta krajina je úžasná a vyšší stupeń ochrany by si zasloužila, ale zase paní Vomáčková už nebude moc chodit na houby a pan Lojza nebude mít v zimě dřevo, protože NP to zakazuje
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2021 17:22 Reaguje na Robert Jirman
Jak chcete zredukovat ten počet obcí? To jako lidi vysídlit, nebo
rovnou zlikvidovat? Tak to už je zelený teror jak vyšitý a pak se
nedivím odporu místních pouze při zmínce o záměru zřídit NP.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.6.2021 09:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak na Šumavě se to po válce zvládlo celkem dobře:-))).
A s ohledem na to, jak to vypadá to možná bude docela trefný příklad ... se vším všudy.

Se omlouvám, jen mi to prostě nedalo:-).

Odpovědět

Ivana Šandová

8.6.2021 20:25 Reaguje na Robert Jirman
Jasně a ty lidi půjdou bydlet kam?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist