https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-umrti-alzbety-ii.uz-vedi-i-vcely-v-zahradach-buckinghamskeho-palace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O úmrtí Alžběty II. už vědí i včely v zahradách Buckinghamského paláce

12.9.2022 00:19 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zprávu o smrti královny Alžběty II. dostaly i královské včely. Informoval je královský včelař John Chapple. Jde o dlouhou tradici, podle níž se o smrti panovníka musí dovědět v království naprosto všichni, napsal bulvární list Daily Mail.
 

V zahradách Buckinghamského paláce je pět úlů, o něž se stará Chapple. Nejprve k včelstvu promluvil a pak úly převázal širokými černými stuhami. Vysvětlil jim, že teď budou pracovat pro nového pána, pro krále Karla III. "Každý úl jsem převázal černou stuhou a udělal jsem uzel. Pak jsem na každý zaklepal a řekl: ´Královna zemřela, ale neodlétejte. Váš nový pán na vás bude hodný´," popsal svůj postup Chapple.

První úly se v zahradách objevily podle paláce roku 2009. Zvyk hovořit k včelám je velmi starý, pochází z Evropy a je znám i v Británii. Majitel má k včelstvu mluvit a obeznámit ho s důležitými událostmi svého života, zejména svatbami nebo úmrtím. Je to podle listu popsáno v několika anglosaských básních z 19. a 20. století.

Devětasedmdesátiletý Chapple je královským včelařem 15 let a stará se kromě těch v zahradě Buckinghamského paláce i o úly v nedalekém Clarence House, který býval rezidencí nynějšího krále.

The New York Times se také zajímal o to, co se stane se čtyřmi královými psy, mezi nimiž jsou dva corgi, jeden kříženec corgiho s jezevčíkem a kokršpaněl. Buckinghamský palác na dotaz týkající se psů nedal odpověď. Podle listu se psi musí připravit na to, že ať skončí kdekoli, bude to v menším luxusu, než jaký jim poskytoval palác. Tam zřejmě nezůstanou, jelikož Karel III. dává přednost teriérům Jack Russell. Královna za svého života chovala více než tři desítky psů. Prvního corgiho daroval jí a její sestře Margaret ještě, když byly mladé princezny, v roce 1933 jejich otec, tehdy vévoda z Yorku a pozdější král Jiří VI.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist