https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-na-jilemnicku-chteji-zalozit-vlastni-firmu-na-svoz-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce na Jilemnicku chtějí založit vlastní firmu na svoz odpadu

4.11.2019 00:10 | JILEMNICE (ČTK)
Svazek obcí na Jilemnicku plánuje vlastní firmou zajistit svoz a likvidaci odpadu. / Ilustrační foto
Svazek obcí na Jilemnicku plánuje vlastní firmou zajistit svoz a likvidaci odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Svazek obcí na Jilemnicku plánuje vlastní firmou zajistit svoz a likvidaci odpadu. Obce tak chtějí mít pod kontrolou miliony, které za odpad vydávají, chtějí mít také přehled o jeho skutečném množství. Smlouvy se svozovými firmami, které obce mají, jsou staré a nebyly uzavřeny podle zákona o veřejných zakázkách, vybrat dodavatele ve veřejné soutěži se ale svazku nepodařilo. Nabídka byla jediná a byla dražší, než kolik platí města a obce dnes, řekl předseda svazku a starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Podle jilemnického starosty Vladimíra Richtera (ODS) nelze mluvit v oblasti svozu odpadů o konkurenčním prostředí, odpadové firmy mají trh rozdělený. "Osobně nejsem příznivcem toho, aby obce a města podnikaly, ale tady jiná cesta není. Zkusili jsme to vysoutěžit, ale trh tady není, tak nezbývá, než si postavit vlastní firmu," řekl. V Jilemnici platí obyvatelé za dopad ročně 560 korun, skutečné náklady jsou podle starosty zhruba dvojnásobné a dál porostou. O zdražení přesto zatím město neuvažuje.

Svazek obcí Jilemnicko tvoří tři města a 18 obcí v nich žije dohromady zhruba 22.300 obyvatel. Největší je Jilemnice z 5300 obyvateli, nejmenší Svojek se 180 obyvateli. Už od roku 2018 má svazek společnost s ručením omezením EKO Jilemnicko, která v současné době zajišťuje svoz a zpracování bioodpadu v regionu a správu kompostáren. V budoucnu by měla převzít i svoz tříděného a komunálního dopadu. To si ale podle analýzy vyžádá investici za bezmála 27 milionů korun. Klíčové jsou nákup tří svozových aut za 15 milionů a výstavba překladiště za zhruba deset milionů.

Kvůli plánované výstavbě překladiště se příprava projektu komplikuje. Svazek už koupil pozemky v jilemnické části Hrabačov nedaleko společnosti Devro, kde ho chtěl vybudovat. Uzavřená hala by sloužila jako garáž pro techniku, ale také jako sklad tříděného a komunálního odpadu. Proti se ale postavili obyvatelé nedalekých rodinných domů. Obávají se hluku, nepořádku a zápachu. Pod peticí proti překladišti už je 800 podpisů. "Rozhodně není naším úmyslem vybudovat tam hlučnou a zapáchající skládku odpadů. V uzavřené hale se bude ze svozových vozů odpad vysypávat do uzavřených kontejnerů," řekl Matyáš. Přesto teď svazek hledá jiný prostor.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist