https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-parlament-mohl-dat-rozhodovani-o-ulozisti-vetsi-duveryhodnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce: Parlament mohl dát rozhodování o úložišti větší důvěryhodnost

8.2.2024 01:12 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Kontrola parlamentních komor při rozhodování o úložišti jaderného odpadu, kterou v úterý neschválila Sněmovna, mohla procesu navrátit větší důvěru, řekl ČTK Zdeněk Dvořák (nestraník), starosta Dolní Cerekve na Jihlavsku. Podle něj se stát k obcím dotčeným tímto záměrem obrací zády a ty musí být velmi obezřetné. Na Vysočině jsou dvě ze čtyř území vytipovaných v ČR správou úložišť pro úložiště, Horka a Hrádek. Obce v obou místech se úložišti dlouhodobě brání.
 

O umístění a vybudování úložiště bude podle schváleného zákona rozhodovat jen vláda. Poslanci odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát.

Dolní Cerekev patří do lokality Hrádek. "Doufali jsme ve větší podporu poslanců, bohužel, ta podpora byla velmi malá. Ač se nás zastali senátoři, tak poslanci ne," řekl Dvořák. Dodal, že v záležitostech úložiště tak zůstalo jen direktivní rozhodnutí vlády.

Zákon má dát obcím 140 dnů na vyjádření stanoviska k návrhu vlády na umístění úložiště. Podle Dvořáka je prodloužení lhůt potřeba. "Třeba ty materiály, které teď přišly naposled, měly přes 1000 stran a to opravdu ve třicetidenní lhůtě nemá jeden člověk šanci přečíst," řekl.

Nesouhlas se stavbou úložiště trvá i v lokalitě Horka. "Forma, že to bude schvalovat jen vláda, je pro nás nepřijatelná," řekl Petr Piňos (SOCDEM), starosta Budišova na Třebíčsku.

Podle starosty Rudíkova na Třebíčsku Zdeňka Součka (nestraník) ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) nesplnil slib, který dal na setkání se starosty. "Jsme z toho rozhořčení, že to takhle dopadlo," řekl k tomu, že k rozhodnutí o úložišti nebude potřeba souhlas parlamentních komor.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nyní projednává žádosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o stanovení průzkumných území pro úložiště. Obce z Vysočiny v tomto procesu podaly námitku možné podjatosti kvůli spolupráci České geologické služby spadající pod MŽP se SÚRAO. "Podjatost nám teď ministr (životního prostředí) zamítl. Takže povolovací proces pro ty průzkumy pokračuje dál," řekl Souček. Uvedl, že lokalita se pokusí získat právo na vyjádření veřejnosti k úložišti pomocí evropské legislativy.

SÚRAO chce kvůli úložišti prověřovat čtyři území, kromě Vysočiny jde o Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren by mělo být vybráno v roce 2030, podle platformy proti úložišti má zákon lhůtu o dva roky zkrátit. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 08:34
důvěryhodnost zařídí potřeba a odbornost a to na straně "obcí" často není. Nicméně by to nemělo být pravidlem, že by se rozhodovalo jen na vládě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 08:58
Důvěryhodnost nejen téhle vlády, ale i EU, USA a celé západní demokracie je tvrdě ničena hybridní válkou a ruskými bakteriemi, které u nás už způsobily pandemii srovnatelnou se středověkou morovou ránou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, slovo demokracie se skloňuje podle vzoru Brusel. Politici nás živý zadním demokracie jinak rozdíl není velký v Moskvě, Bruselu, Washingtonu. Všichni chtějí centralizovat moc. Aby Brusel kvákal do toho, jaký vrtulníky máme, tak s tím ať jde do zádě.
Je jen otázka, jestli ten zlodějský Brusel necháme aby nám ukradl naši zemi výměnou za dotační cetky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 13:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V lidské historii měly šanci přežít jen centralizované celky, rozdrobenost kmenových mikrovládců byla vždy zničena. Přežívá snad jen v Africe a na Středním Východě (muslimském) kde se všichni mordují navzájem. To je náš vzor?
Velmu důležité je, jaká ta centrální moc je. Jestli demokratická (Západní) nebo totalitní (Východní). A rozdíl mezi Bruselem a Moskvou je zcela zásadní a v principu podstatný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2024 18:35 Reaguje na Pavel Hanzl
i banda mšic na poli mají víc svobody, než nám nabízí jmenované koncepty, převlíkajíc svojí autoritu za podsouvanou demokracii v různých stádiích kde si v Rusku narovinu na demokracii nehrají, Brusel a trapné divadlo vlády elit a pár mocipánů kde ani poslanec nemůže podat pozměňovací návrh je kýžený stav držet hubu a krok. USA tak tam jde spíš o moc organizací než o svobodu jednotlivce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2024 16:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vám někdo bere nějakou svobodu? Můžete veřejně plácat co chcete, můžete dělat co chcete, můžete cestovat kam chcete, to je nějaký diktát?
Když opozice žvaní úplně pitomosti 93 hodin k nějakém jednoduchému návrhu, tak si snad za tu dobu ten návrh podat mohla, nebo ne?
Babiš kdákal blbosti 6 hodin v kuse a pak prohlásil, že je u nás nová totalita, bo opozice se nedostane vůbec ke slovu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 14:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jaké ukradení jaké země? Čundroval jsem loni po Rakousku na kole a to mi připadá čím dál rakouštějští. Ošetřené horské drevenice, bohatá kuchyně v každé hospůdce, historická centa měst a lidové slavnosti, kde to vypadalo, že Rakouská armáda táhne proti Napoleonovi. A to snad v tisícovém průvodu, chlapi ze všech dědin v okolí v čele se Samsonem.
Jestli takhle vypadá diktát z Bruseli, standardní Euroobčan atd. tak to beru všema deseti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2024 10:51
Škoda, že žádné z vytipovaných míst neleží v nějakém vojenském újezdu, který
patří státu a kdy by byl nejen hlídán, ale ani by nebyl ohrožen cvičením,
když jsou odpady kilometr hluboko. Myslím si, že stát má obyvatele dotčených
obcí nadstandardně zvýhodnit od neplacení daní až po krytí nákladů na provoz
obcí tak, jak to bývalo ve vojenských újezdech, jako úlitba za ta omezení
vlivem působení armády. Taková nadstandardní výhoda by hravě odstranila u
většiny zbytky odporu a nebo jim případně nabídnout nadstandardní výkup
nemovitostí v uvedené lokalitě. I to by se určitě vyplatilo. Mi to ale
připadá tak, že vládě vyhovuje oddalování výstavby a nejvíce odpůrcům
JE. Bez úložiště nebudou nové JE a nikdo nebude muset shánět na jejich
výstavbu peníze. Nikdo nepůjde s kůží na trh při špatném výběru dodavatele
a nikdo se za to nebude muset zodpovídat. Odpoví pouze, že nemáme úložiště
a tak nemůžeme stavět JE a to, že nemáme úložiště je vina občanů v daných
obcích bránících jeho výstavbě. Alibistické taktizováni, jak se zbavit té
zodpovědnosti je tu už 35 let, kdy se nic zásadního nepostavilo díky tomu
strachu jít se svou kůží na trh. Za minulého režimu ti politici tu odvahu
měli a stavělo se to, co by dnes neprošlo a z čeho žijeme dodnes. Ale až
to jednou dožije, tak tu bude tak leda skanzen bývalé prosperity!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2024 11:16 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.2.2024 13:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Finální lokalita má už teď podle atomového zákona nárok na vyšší stovky milionů Kč, a to jen na poplatcích, které dostane do roku 2050. Dotčeným obcím už SÚRAO rozdalo přes 200 milionů Kč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 14:00 Reaguje na Emil Novák
Naše drahé jádro.
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.2.2024 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste vymyslel čím, Hanzle? Hlavou? Jestliže se u nás ročně vyrobí cca 30 TWh elektřiny z jaderných elektráren s předpokládanou životností 60 let, dohromady ty elektrárny vyrobí 1800 TWh neboli 1,8 miliardy MWh. Takže i kdyby se těm obcím zaplatilo 1,8 miliardy Kč, projeví se tento poplatek v ceně jedné MWh ohromující částkou jedna koruna. Ve skutečnosti to bude cca 50 haléřů na MWh. Pořád ještě vám to připadá drahé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2024 21:37 Reaguje na Emil Novák
Už jsme za to tu miliardu zaplatili, aniž by se koplo doo země a ještě zaplatíme.
A těch kaček se naskládají 3 tisíce a zrazu plesk. Jádro vychází nejdráž.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.2.2024 22:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět plácáte naprosté nesmysly, Hanzle. My jsme žádnou miliardu nezaplatili ani nezaplatíme, zaplatili a zaplatí ji původci odpadu. Naše jaderné elektrárny jsou naopak nejlevnější zdroje v ČR i se započtením těchto nákladů, které jsou v celkovém množství vyrobené elektřiny zanedbatelné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2024 07:56 Reaguje na Emil Novák
Jsou momentálně nejlevnější, bo jsou už odepsané, ale nedejbože, abychom museli stavět novou. To bychom se řádsky prohli, ale já to tvrdím pořád. Jinou možnost stejně nemáme.
Jenom pochybuji, že něco postavíme.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.2.2024 08:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě jste nám neráčil sdělit, kolik by stála dekarbonizace postavená pouze na OZE bez nového jádra?

Tak tu přestaňte blekotat o drahém jádru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 08:17 Reaguje na Jaroslav Studnička
To se musíte podívat do zemí, které touhle cestou jdou, nejen Německo nebo Rakousko. A bude jich na světě daleko více, než ty, které chtějí jádro stavět.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.2.2024 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se ptám vás Hanzle.
I když chápu, že pro vás něco pochopit je nepřekonatelný problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 23:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tohle je fakt problém, pro mě nepřekonatelný, to nespočítám ani odhadem. Zkuste se zeptat odborníků (třeba Nováka), ti tyhle výpočty určitě nějak provádí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2024 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To vaše "momentálně" trvá zhruba 40 let. U nové to bude úplně stejné. Vám totiž pořád nedochází, že když se ty počáteční vysoké náklady rozpočítají do celé životnosti toho zdroje, jsou nakonec naopak velice nízké.
Jestli vy pochybujete že něco postavíme, tak to dává slušnou naději že se to povede. Horší by bylo kdybyste byl přesvědčen o opaku...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 08:28 Reaguje na Emil Novák
Já se podívám na to zcela realisticky.
A) Jaderky, stavěné posledních třeba 20 let v Evropě, měly všechny problémy s termínem i cenou. Nevím, jak jiné, ale Hinkley Point má garantovanou cenu asi 120 eur, pro ty naše nové počítají s 120 - 150. Normální cena je na burze asi 80.
B) ekonomové k těm čtyřem blokům říkají:
1) musíme mít 20 let politickou stabilitu
2) musíme mít 20 let vyrovnaný rozpočet
3) musíme si vyřešit největší dlouhodobé problémy: důchodový systém, zdravotnictví, školství, státí správu atd.
Jinak to nejsme schopni zafinancovat vůbec.
A z toho nejsme schopni splnit VŮBEC NIC. čus.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.2.2024 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
1) V Evropě všechny problémy s termínem neměly, pokud myslíte EU, tak kolik těch "všech" jaderek v Evropě dokážete vyjmenovat, Hanzle? Dvě? Od kolika dodavatelů? Od jednoho? Vážně si myslíte, že je to dostatečně reprezentativní vzorek na to, abyste z toho mohl usuzovat, jaké problémy budou mít další jaderky od jiných dodavatelů? Zvlášť když šlo o prototypy s unikátními problémy, jaké se z principu těžko mohou opakovat?
2) "Pro ty naše nové počítají s 120 - 150" kdo konkrétně? Dokažte svoje tvrzení! Jste lhář, jak šéf ČEZu tak vláda počítá s rozmezím 70-100 €/MWh a žádných 120 - 150! https://www.irozhlas.cz/ekonomika/sef-cez-daniel-benes-rozhovor-cena-elektriny_2311011842_nel
3) Co je ta vaše "normální cena"? Jaká bude "normální cena" až dojde k odstavení uhelných elektráren, které tu cenu určují a přechodu plynových elektráren na vodík, který nemáme a jeho cena by byla astronomická? 80 € zcela jistě ne!
4) Kteří ekonomové to konkrétně říkají?
5) Solární tunel jsme schopni zafinancovat? Zjevně ano! Proč bychom nebyli schopni zafinancovat výstavbu zdrojů, které budou pro změnu vyrábět nějaké nezanadbatelné množství elektřiny, zvlášť když je ta investice rozprostřená do několika desetiletí!
Jak jste sám před chvílí napsal: "Žádná technologie není schopna se financovat "sama", vždycky musí předcházet výzkum a vývoj a investice, což stojí bambilión. A dnes nám klimatická tragédie drtí palce, takže se musí tento proces urychlovat." Na to už jste zapomněl? Nebo to tvrdíte jen když se vám to hodí do krámu?
6) Jaké máte lepší řešení dekarbonizace a proč by mělo být levnější? Žádám ozdrojovaná čísla a ne vaše dojmy!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:44 Reaguje na Emil Novák
Veškeré odzdrojování máte ve všech médiích a jmenuje se to "výzkum volebních preferencí."
A tam vidíte, že ANO+SPD je schopno sestavit vládu a mít ve Sněmovně 115 poslanů. To je celý, tam jede úplně jiný level úplně ve všem a vaše mudování o jádru nebo nejádru ja fakt jen čurina.
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě že ho ale máme, co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 23:14 Reaguje na Radek Čuda
Fakt máme a budeme pečlivě sledovat, jak se časem bude rozpadat. I Dukovany se dají stále protahovat, ale začne se to brutálně prodražovat a jaderky se odstavují všude z ekonomických důvodů.
Zkuste jezdit dnes žigulíkem ze sedmdesátého roku a spočítejte si, za kolik kaček vám vyjde kilák.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

8.2.2024 20:36
Přemýšlející lidé přece již ví, že pokud se můžou přepravovat kontejnery s jaderným palivem pro jaderné reaktory po železnici, převážet je po silnicích, dokonce prý i letecky, a pokud v blízkosti jaderných reaktorů pracují lidé, pak to vyhořelé palivo z těch reaktorů, uložené v kontejnerech, půl kilometru pod zemským povrchem, chráněné před nenechavci a sběrači kovů, též nikoho neohrozí. Nebo si snad někdo myslí, že to jaderné palivo do reaktorů jaderných elektráren spadne z nebe a po svém opotřebení, samo z reaktorů vyskáče do současných chladících bazénů z vodou a z nich si pak samo odběhne lehnout do meziskladu, v areálu jaderné elektrárny?
Takže, problematiku jaderné bezpečnosti při nakládání s jaderným materiály a jejich odpady, máme již technicky dávno zvládnutu.
Co je tedy dalším neřešitelným problémem? Postoj obyvatel regionu ke stavební činnosti, obava ze ztráty současného klidu v regionu při výstavbě, snaha profitovat na kompenzacích za to příkoří… ?
Odpovědět
PK

Pavel Karel

9.2.2024 07:50
A já bych zase umožnil všem fanouškům JE, aby si mohli ten jaderný odpad uložit u sebe doma v garáži (nebo si ho strčili někam). Člověk nemusí být zrovna geolog, aby si představil, jak za dobu X dojde k nějaké geologické události (zemětřesení, posun podloží..) a z kontejnerů začne proudit radiace. Nikdo z diskutujících se nezamýšlí nad tím, k čemu to vlastně potřebujeme. Již nyní až 50% el.energie vyvážíme, přítom nám ji oligarchové, kteří zprivatizovali stát (a vládu) prodávají nejdráže na světě. Těžký průmysl už v podstatě skončil, všude se svítí LED a elektromobily si za 30% mzdy Čecháček stejně nemůže dovolit (jakkoliv je to pošetilá technologie). S ohledem na prudkou debilizaci národa mám obavy, že ve velíně JE budou sedět stroje (AI) a dopadne to jako ve Fukushimě (doporučuji stejnojmenný japonský film z roku 2020, kdy je pěkně ukázáno, že celou havárii zavinila kombinace přírodních, technických a lidských faktorů... které prakticky nelze simulovat a připravit se na ně). Takže jde opět jen o kšeft, aby pár vyvolených bylo ještě bohatších...a když se něco pos..., ti možná stihnou uletět na některý ze svých soukromých ostrovů. Naše děti nás jednou budou proklínat!
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.2.2024 08:27 Reaguje na Pavel Karel
1) Do garáže se těžko někomu vejde, když má na výšku kolem čtyř metrů. 2) Člověk nemusí být geolog ani si nemusí nic představovat, stačí si zjistit základní fakta. Máme na našem území stabilní geologické formace staré desítky až stovky milionů let, takže vaše představy že v takovéto geologické formaci dojde během následujících sto tisíc let k zemětřesení, které na zemský povrch vyvrhne materiál z půlkilometrové hloubky a nás u toho bude nejvíc trápit nějaká radiace, jsou hodně naivní.
2) K čemu "co" vlastně potřebujeme? To vyhořelé palivo? To nepotřebujeme k ničemu, ale nějak s ním naložit stejně musíme, i kdybychom všechny jaderné elektrárny zavřeli ještě dneska.
3) Jak jste přišel na to, že "až 50% el.energie vyvážíme"? To je naprostý nesmysl, je to kolem 10 % a brzo budeme el. energii naopak dovážet. Bez jaderných elektráren bychom byli úplně v háji.
4) Nejdráže na světě nám rozhodně nikdo elektřinu neprodává, ceny silové elektřiny máme i v rámci EU průměrné, jsou státy s podstatně vyššími cenami, např. Itálie.
5) Ty elektrárny vlastní ČEZ, tedy ze 70 % stát tedy ze 70 % my všichni, takže na prodeji elektřiny z jaderných elektráren také vyděláváme my všichni, zvlášť když je ještě speciálně zdaněná.
6) Vaše obavy ze strojů jsou stejně liché jako všechno ostatní, co jste napsal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.2.2024 10:21 Reaguje na Pavel Karel
Taky se můžeme vrátit do jeskyní, sbírat lesní plody a lovit zbylou
zvěř. Opustíme civilizaci, která vše přírodní ničí a náčelník tlupy
se v prvé řadě zbaví darmožroutů, kteří nic nedělají. Vše nejlépe
vysvětlí šaman a nikoliv nějací vědci. Docela hezká vize co? Máte
vůbec ponětí o tom, že pouhým opuštěním fosilních paliv bude nutné
nalézt násobek zdrojů energie? To, že u nás skončil těžký průmysl
neznamená, že jeho výrobky nepotřebujeme. Nebo se snad obejdeme
bez oceli na kolejnice, mosty, budovy, stroje, potrubí atd.? Někde
to budou nadále vyrábět a možná daleko méně šetrným způsobem, než
se to dělalo zde. Přenést "fuj" výrobu někam jinam je projevem
neokolonialismu, kdy špína bude za humny a tu se bude žít jako
někde v ráji. To je hluboký omyl nedouků, kteří nechápou, že
žijeme na jediné Zemi a co se zprasí jinde, tak pozná i "ráj".
Je vidět, že postrádáte technické vzdělání a nechápete základní
fyzikální zákonitosti. Ano chyby se staly jak v Černobylu a ve
Fukušimě, ale kdo nikdy nepochybil? A kolik JE funguje bez těch
havárií víte? Zkuste nahradit u nás JE něčím jiným a zjistíte,
že to je utopická myšlenka a s úsporami skončíme v jeskyních!
Odpovědět
PK

Pavel Karel

10.2.2024 11:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Na většinu výše uvedenou nebudu reagovat, protože jsou to jednoduše dohledatelná fakta. Mch. v posledních letech jsem upřímně nadšený radostí z účtů, které za energie chodí. Je mzda se ne a ne ztrojnásobit :D. Po dostavění x dalších bloků (ne, že by se nedalo vydělat na nedostavěných... arbitráže ;-)), ale budu reagovat na "Ano chyby se staly jak v Černobylu a ve Fukušimě" - vážení, opravdu si myslíte, že "chyby" můžeme dovolit v orostoru malé České kotliny?!?
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.2.2024 17:57 Reaguje na Pavel Karel
Naštěstí takové chyby jako v Černobylu a ve Fukušimě v České kotlině ani opakovat nejde a u nových bloků III. generace ani žádnou "chybou" podobnou havárii způsobit nelze.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2024 18:11 Reaguje na Pavel Karel
Vám hrozí smrt strachem z něčeho, čemu nerozumíte.
Doporučuji exkurzi do jedné z JE a leccos vám už
bude jasné a když k tomu přidáte ve volném čase
studium odborné literatury o JE, tak se strachu
zbavíte zcela.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2024 18:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Dodám pouze příběh sedláka, který brojil proti
železnici, kterou znal pouze z vyprávění, jako
o nástroji ďábla a když ji poprvé uviděl, tak
nechal sedlačení a šel dělat topiče lokomotivy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2024 14:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Takže se chystáte pořídit si střešní fve, na zahradu větřák a budete silně zelený?
Držím všechny palce!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 08:34
V situaci, kdy totálně destruktivní opozice (která má maximální podporu voličů), dělá vládě z toho peklo (dle slov Andreje Babiše) a kdy slibuje skutečnou válku a kobercové nálety, nemá reálnou cenu plánovat asi vůbec nic většího.
My máme zablokovaný jakýkoliv vývoj a pokud nenastane hluboká změna veřejného mínění, půjdeme už jen dolů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.2.2024 09:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlásá dezolát Hanzl, který naletěl Putinovi na hybridní válku a oslavoval jeho kroky.
Zároveň zpochybňuje kroky současné vlády.

Mimochodem na rozvoji JE panuje vzácná shoda opozice a vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2024 14:55 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vinklerův svět naopak je úplna žabařina, proti vašemu. Zkuste krátce objasnit to, co tu tvrdíte.
Shoda vlády a opozice je poměrně srandovní pojem, bo opozice mele pořád něco jiného. Ale my na to nebudeme mít kačáky a nikdo nám nepůjčí a když, tak za nekřesťanský úrok, to vidím jako klíčový problém.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.2.2024 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete, vy "světe naopak", současná opozice byla v roce 2020 ve vládě, kdy záměr vypsat tendr na pátý blok později doplněný o opci na tři další bloky představila. Prakticky jediné na čem se dnešní vláda s dnešní opozicí shodne je právě to, že potřebujeme stavět velké jaderné bloky a že jeden zdaleka nestačí.
Dále jste úplně mimo i v tom, že "my na to nebudeme mít kačáky a nikdo nám nepůjčí a když, tak za nekřesťanský úrok", např. je možné po skončení solárního tunelu přesměrovat tyto platby do výstavby jádra, hned tím máme většinu investičních nákladů pokrytou, z rozpočtu tyto prostředky nepůjdou a úrok z nich bude nula. Stačí chtít. Ale vy tu radši budete tzv. po hanzlovsku "brzdit patama", co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:49 Reaguje na Emil Novák
Muhehehe ze solárního tunelu můžeme nasměrovat kačáky cha cha jen do dvou úložišť. Buď do Agrofertu, nebo na bábovo konto. Leda že by bylo potřeba dojet Tašekiho hrad, ale to jsou jen drobné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:52 Reaguje na Emil Novák
Vy si fakt myslíte, že tu bude pořád vládnout fialova pětikolka, která se bude chovat porozumu, tj. tak, jak píšete? Vy jste prostě naivní jak 3 dny starý pes.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.2.2024 16:20 Reaguje na Pavel Hanzl
To jaký jste dezolát jsme tu o víkendu připomněli dostatečně. Vzhledem k tomu, že máte velké problémy s porozuměním psaného textu, není překvapující, že se opět ptáte.

Na ostatní odpověděl Emil Novák a vše napsané je realita snadno prokazatelná.
Já jen doplním k financování.
Snahou dostat JE z pohledu taxonomie do stejné kategorie, jako jsou ostatní preferované zdroje je také zejména kvůli podpoře financování.
Tedy pokud JE budou za nekřesťanský úrok, budou za nekřesťanský úrok i další preferované zdroje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Další zdroje si platí investor a on si půjčuje dle své kredibility, ne dle šílené Dluženy.
Jen rámec: Náš politický vývoj vede k tomu, že půjdeme pod ruský bič. Tj. nebudeme schopni platit dluhy. Takže se k nám už dnes vůbec nehrnou investice a s jádrem by to byl ryzí "monkey busines".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 23:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Taxonomie je hezká věc, ale stát, který vede po finační stránce zcela negramotná šílerová, prostě nemá šanci na nic. Minule nám napařili brutus úroky (proto platíme dnes už 95 mld. ročně) a nějaké 4 roky si finačníci fakt pamatují. Určitá šance by byla, kdyby tam dali Švihlíkovou což je neskutečně komická osoba, zcela mimo všechny reality.
Ale já si myslím, že tam dají multiministra Drmolu Havlíčka, který zvládne 19 ministerstev a ještě zorganizuje úlet na Paroubkův Mars.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist