https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-uvazuji-o-odvolani-proti-povolenemu-geologickemu-pruzkumu-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce uvažují o odvolání proti povolenému geologickému průzkumu pro úložiště

18.10.2024 13:06 (ČTK)
Kontejner na radioaktivní odpad. Ilustrační foto
Kontejner na radioaktivní odpad. Ilustrační foto
Tři obce, v jejichž katastru by mohlo být úložiště radioaktivního odpadu, zvažují, že se odvolají proti povolení průzkumu dotčeného území k ministrovi životního prostředí. Průzkum má přispět ke konečnému výběru lokality, v níž úložiště nakonec vznikne. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodne, zda úložiště bude v Březovém potoku v Pošumaví, Janochu u Temelína na Českobudějovicku, nebo Horce na Třebíčsku. O možném odvolání obcí dnes informovala v tiskové zprávě Platforma pro úložiště. Obce jsou odhodlané se bránit i u soudu.
 
Ve vytipovaných místech provede SÚRAO například hloubkové vrty. Povolení průzkumu ale neznamená zelenou pro geologické práce, jejichž zpoždění roste, sdělil dnes ČTK mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti, horažďovický starosta z lokality Březový potok Michael Forman.

O povolení k průzkumu loni v únoru požádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Na základě toho MŽP průzkum v minulých dnech povolilo. "Obce, kterým hrozí stavba hlubinného úložiště, jsou připraveny využít na obranu svých zájmů všech dostupných prostředků. Včerejší (čtvrteční) povolení průzkumných území po více jak roce a půl od podání žádostí SÚRAO ukazuje, jak složité to pro vládu, která odmítla slíbené narovnání práv obcí při rozhodování, bude. Již je naprosto jasné, že plánovaný harmonogram nemůže byt dodržen a pokud na něm vláda bude trvat, bylo by to zřetelně na úkor bezpečnosti," uvedl Forman.

Platforma uvedla, že když MŽP v roce 2014 povolilo průzkumná území na sedmi z tehdy původních lokalit, soudy po žalobách obcí a spolků šest těchto povolení zrušily. Poukazuje na to, že zpoždění bude narůstat. Vláda podle ní schválila zkrácení harmonogramu přípravy úložiště, o kterém má být rozhodnuto do roku 2028. Na klíčové geologické práce, plánované původně na sedm let, nezbude dle platformy ani poloviční čas.

"Místo pro hlubinné úložiště, které má garantovat bezpečnost po statisíce let, tak má být vybráno na základě velmi neúplných dat. Takový spěch bude ohrožovat budoucnost obyvatel v jeho okolí," uvedl mluvčí Platformy proti úložišti, která sdružuje 39 obcí a měst a 18 spolků a usiluje o změnu v přístupu státu k nakládání s radioaktivními odpady. Mimo jiné stále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro úložiště bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Ve třech vytipovaných lokalitách se už uskutečnily jiné práce, pro které není třeba stanovit průzkumná území. Loni to byl například biologický screening rostlin a živočichů. Letos začal takzvaný hydromonitoring chování povrchové a podzemní vody a ochranu vodních zdrojů.

Stát by měl nejvhodnější místo vybrat do roku 2030. Hlubinné úložiště má být podle plánů správy konečným řešením životního cyklu radioaktivních odpadů. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo vzniknout do roku 2065, o urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050. Kromě Česka připravují svá úložiště i další státy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

18.10.2024 13:27
Myslím, že by bylo dobré to odvolání zformulovat jako souhlas s geologickým průzkumem za podmínky, že o konečném rozhodnutí o stavbě hlubinného úložiště bude kvalifikovaně rozhodnuto až po ukončení jaderného programu v ČR a do té doby se nic budovat nebude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.10.2024 13:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Takový postup neumožňují podmínky taxonomie, viz poslední odstavec článku.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.10.2024 14:54 Reaguje na Emil Novák
Záleží, jak si tu taxonomii vyložíte a splníte její formální požadavky. Nesouhlasím s vaší "neumožňuje".

A politika (byť evropská) je snad i o tom, že hloupá rozhodnutí lze změnit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist