https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnovitelne-zdroje-v-usa-poprve-vyrobily-vice-elektriny-nez-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnovitelné zdroje v USA poprvé vyrobily více elektřiny než uhlí

28.6.2019 00:25 | NEW YORK (ČTK)
Obnovitelné zdroje energie ve Spojených státech vyrobily v dubnu poprvé více elektřiny než elektrárny na uhlí. / Ilustrační foto
Obnovitelné zdroje energie ve Spojených státech vyrobily v dubnu poprvé více elektřiny než elektrárny na uhlí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obnovitelné zdroje energie ve Spojených státech vyrobily v dubnu poprvé více elektřiny než elektrárny na uhlí. Vodní elektrárny, solární panely a větrné turbíny vyprodukovaly rekordních téměř 68,5 milionu megawatthodin elektřiny. Naproti tomu uhelné elektrárny vyrobily 60 milionů megawatthodin, což bylo nejméně elektřiny vyrobené spalováním uhlí za několik let. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje amerického státního Úřadu pro energetické informace (EIA).
 

Posun je důkazem rapidního rozvoje solárních a větrných farem v USA. Jejich výstavba v poslední době zlevnila a výzkumná organizace BloombergNEF odhaduje, že do roku 2050 může až polovina vyrobené elektřiny na světě pocházet z obnovitelných zdrojů.

Rozvoj čisté energie přichází převážně na úkor uhlí, které ještě před deseti lety dodávalo v USA nejvíce elektřiny. Nyní se těžaři uhlí potýkají s problémy, a to navzdory tomu, že prezident Donald Trump pracuje na obnově bývalé slávy uhlí zmírňováním ekologických pravidel.

Agentura Bloomberg nicméně upozornila, že k poklesu výroby elektřiny z uhlí přispěla i skutečnost, že některé uhelné elektrárny byly odstaveny z provozu kvůli pravidelné jarní údržbě. Uhlí by se tak mělo vrátit zpět na pozici druhého nejvyššího zdroje elektřiny v USA po zemním plynu letos v létě, kdy údržba skončí a poptávka po elektřině dosáhne vrcholu.

Celkový trend je však jasný. Obnovitelné zdroje energie budou v příštích měsících dál zatlačovat uhlí do pozadí, protože spustí provoz nové solární a větrné farmy, ukazují odhady EIA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

28.6.2019 09:32
Teď by to chtělo ještě provést opravu na to, kolik té energie z obnovitelných zdrojů bylo puštěno do země, eliminováno částečným posunem fází nebo jinak rozfofrováno proto, že byla vyrobena v době, kdy pro ni nebylo absolutně žádné užití.
Odpovědět
Anyr

Anyr

28.6.2019 16:45 Reaguje na Jan Šimůnek
To by nebyl Čech, aby nekazil úsilí cizích a nečernil alespoň trochu dobré zprávy. :)
Nejhorší národ na světě. Kam se hrabou "ty hrozný emigranti". :P
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.6.2019 08:41 Reaguje na Anyr
Je mi líto, pitomost:
Už Mark Twain v románu (či spíš dlouhé povídce) Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše vysvětluje stylem "pro blbý" rozdíl mez nominální a faktickou hodnotou mzdy.

Tohle je naprosto stejný problém: Pokud bude do výkonu obnovitelných zdrojů započítávána i elektřina, která se vypustí "pánubohu do oken", protože pro ni nebude uplatnění, případně se bude započítávat hrubá energie jdoucí do akumulace (a nikoli čistá, co z té akumulace vychází a reálně se potřebuje a spotřebuje), tak budou články tohoto druhu jen bezcenné propagandistické žvásty.

Asi jako za socíku se radostně psalo v Rudém Právu, kolik bylo vyrobeno tisíců tun oceli, a už se nepsalo o tom, že ta ocel se pak vozí na skládky, kde ingoty z ní čekají, až se rozpadnou na rez, protože komunisty vedené hospodářství z nich nedokázalo vyrobit nic rozumného. A stejně brněnské ZKL vyráběly Zetory přesně podle plánu a odvážely je na obrovské odstavné plochy kolem závodu (ke smůle Matky Strany viditelné z MHD), kde léta zvolna rezivěly, protože pro ně nebyl odbyt.

A přesně tenhle osud má i energie z "obnovitelných zdrojů", akorát že "zreziví", pokud pro ni není využití, ve zlomcích sekundy. A pokud tohle propagátoři OZE nevědí, tak jsou buď mentálně nekompetentní, nebo nestydatě lžou.
Odpovědět
PB

Peter Banas

26.7.2019 12:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Každá cesta se skládá z kroků tyto jsou možná ty první a jak víme každý krok není vždy naprosto efektivní některé kroky jsou jen trénigového charakteru některé jsou přísně účelné.
Těžko cvičišti lehko na bojišti.
Že fosilní paliva jednoho dne dojdou dnes ví téměř každý průměrně vzdělaný člověk.
Nedá se spočítat přesně kdy to bude jen se ví že tento den nastane.
Proto některé vlády dnes tlačí na ostatní aby těžili a sami si svoje černé zlato moc netěží a nechávají si jej na tzv horší časy jsou to ty státy které vědí jakou to bude mít hodnotu.
Ten kdo bude mít v této oblasti technologický náskok bude v pohodě.
Bez ohledu na dnešní způsob výroby tzv zelené el energie když se vrátíte o 40 let zpět je ten dnešní způsob proti tomu před 40 lety mnohem efektivnější a v mnohém také levnější delší životnost lepší schopnost akumulace s menšími ztrátami.
O co Vám jde je to vývoj není toto konečné a definitivní řešení.
Sice ano kdo nic nedělá nic nezkazí ale také se nikam neposune.
Takže já se na toto zrovna jako na propagandistické žvásty nedívám.
Každý kdo může něco změnit jen slovem na vnímání jeho práce tak logicky učiní.
No a raději nechtějte ani tušit jak se dívám na Váš příspěvek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist