https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obranci-zvirat-chteji-rozsirit-kamery-na-jatkach-i-do-mist-s-manipulaci-se-zveri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obránci zvířat chtějí rozšířit kamery na jatkách i do míst s manipulací se zvířaty

17.10.2024 12:51 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obránci zvířat požadují rozšíření kamerového pokrytí na jatkách, což by podle nich snížilo případy týrání. Novela veterinárního zákona počítá s kamerovým pokrytím v prostorách určených pro vykládku a přehánění zvířat, obránci ale upozorňují, že by se týrání přesunulo do nemonitorovaných částí. Spustili proto kampaň, ve které mohou lidé napsat poslancům, aby podpořili přísnější pozměňovací návrh, se kterým přišly poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Návrh počítá s pokrytím všech prostor jatek, kde se manipuluje se zvířaty.
 
"V případě zavedení kamer pouze před jatka by se týrání přesunulo do jiných, nemonitorovaných částí, proto ministerský návrh není dostatečným řešením. Navíc z ochrany kamerami vyřazuje králíky, zajíce nebo kuřata. Přitom jeden ze známých případů týrání se odehrál právě na králičích jatkách v prostorách porážky,” uvedl Pavel Buršík z Obránců zvířat.

Pro zavedení kamer ve všech prostorách jatek je také Liga na ochranu zvířat ČR. "Věříme a doufáme, že se zlepší chování některých zaměstnanců jatek ke zvířatům jdoucím na smrt. Týrání a hrubé zacházení s jatečnými zvířaty by se kamerovým systémem mělo zavčas odhalit," řekla ČTK předsedkyně ligy Dagmar Kubištová.

"Případy týrání se dějí i v dalších místech jatek. Proto není dostačující, aby se týrání zvířat jednoduše posunulo do míst mimo dosah kamer. Takto úzký přístup neřeší problém týrání efektivně," napsaly Kocmanová a Pekarová v návrhu. Sněmovní zemědělský výbor nicméně návrh povinně rozšířit kamerový systém na všechny prostory jatek, kde se manipuluje se zvířaty, a nikoli jen na vykládku, nepodpořil.

Na týrání zvířat na jatkách několikrát upozornil spolek Zvířata nejíme. Ve středu například zveřejnil tajně pořízené záběry z 12 kravínů, na nichž zaměstnanci zvířata bijí, kopou do nich, mlátí je tyčemi, za řetězy omotané kolem krku je vláčí za traktorem nebo jim sprostě nadávají. Množství zdokumentovaných případů podle spolku dokazuje, že nejde o ojedinělé případy nebo pochybení jednotlivců, ale o běžnou rutinu. Veterináři chystají v dotčených chovech kontrolu.

Před dvěma lety spolek zveřejnil také záběry, kde zaměstnanci jatek v Hraběticích na Znojemsku při vykládce z nákladních aut kopali do prasat či krav, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.

Za porušení povinností týkajících se provozování kamerového systému, který má stát kolem 200 000 korun na jeden provoz, má novela umožnit uložení pokuty ve stejné maximální výši. V případě zjištění týrání zvířat by mohla být provozovateli jatek uložena pokuta do výše tří milionů korun. Kamerový systém bude po 30 dnů uchovávat záznam pro případné využití při vyšetřování Státní veterinární správou.

Povinné kamerové systémy na jatkách jsou například v Anglii, Skotsku či Španělsku, kde podle obránců zvířat významně pomáhají snižovat počty případů týrání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Peter Sládek

Peter Sládek

17.10.2024 13:52
Zabudli na podvodné kamery pre športový rybolov. Taký "súboj" vranovského sumca s Jakubom Vágnerom bole pre rybu s trojhákom v papuli iste vrcholným wellnesom. Na rozdiel od bitúnkov neslúžiacim pre nasýtenie milióna ľudí, ale pre zvrátenú zábavu jediného človeka.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.10.2024 15:35 Reaguje na Peter Sládek
Nevím, jestli jsi to myslel jako ironii - předpokládám, že ano, protože ta představa kamer mě dost rozesmála :D - ale faktem je, že ta ryba vážně bojuje o život, je vrcholně vystresovaná, a je zvrácené to provozovat.
Když chlap potřebuje adrenalin, ať jde dělat třeba box, a pokud potřebuje pohonit ego, ať straší doma děti s manželkou.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

17.10.2024 16:33 Reaguje na Anyr
Manželku vystraší jednou, a má kufry před dveřmi.
Takže si to dokazuje u vody.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

17.10.2024 16:50
Pokud by tam ty kamery dali se souhlasem vlastníka, či provozovatele, tak ano.
Vlastník by, i kdyby to bylo nějakým předpisem, odmítnout.


Nakonec to dopadne tak, že další skupina si vymyslí, že v zájmu blaha, budeme muset mít kamery doma.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist