https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obri-dinosauri-a-pterosauri-meli-spolecneho-miniaturniho-predka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obří dinosauři a pterosauři měli společného miniaturního předka

22.7.2020 02:11 | WASHINGTON (ČTK)
Možná podoba živočicha Kongonaphon kely - prapředka dinosaurů a pterosaurů
Možná podoba živočicha Kongonaphon kely - prapředka dinosaurů a pterosaurů
Foto | Fanboyphilosopher (Neil Pezzoni) / Wikipedia Commons
Dinosauři a pterosauři, jejichž někteří zástupci dorůstali obřích rozměrů, měli skromné začátky. Dokazuje to nově objevená zkamenělina drobného, hmyz požírajícího ještěra, který byl jejich předchůdcem a blízkým příbuzným. Miniaturního dravce, jež před 237 miliony let obýval záplavové oblasti dnešního jihovýchodního Madagaskaru, objevil vědecký tým ze Spojených států a Madagaskaru, napsala agentura Reuters.
 

Tvor z období triasu pojmenovaný Kongonaphon kely byl dlouhý okolo 40 centimetrů a v kyčli vysoký asi deset centimetrů. Měl protáhlé nohy a drobné kuželovité zuby, jež naznačují, že si pochutnával právě na hmyzu nebo jiných malých bezobratlovcích. Patřil ke skupině plazů, jejíž příslušníky dnes vědci považují za poslední společné předky dinosaurů a pterosaurů.

"Na základě statistické analýzy tělesné velikosti se domníváme, že se dinosauři a pterosauři vyvinuli z tohoto miniaturního předka," uvedl paleontolog Christian Kammerer z muzea přírodních věd v americké Severní Karolíně, vedoucí autor studie otištěné ve sborníku americké akademie věd (PNAS).

Dinosauři a pterosauři se poprvé objevili zhruba před 230 miliony let. Jeden z nejstarších známých masožravých dinosauřích druhů Herrerasaurus měřil okolo šesti metrů. Jeden z primitivních pterosaurů Eudimorphodon dosahoval velikosti holuba. Obě skupiny plazů později dorostly do neuvěřitelných velikostí. Pterosaurus Quetzalcoatlus měl rozpětí křídel okolo 10,5 metru, tedy na šířku stejně, jako stíhací letoun F-16. Dinosaurus Argentinosaurus měřil až 35 metrů.

V kontextu těchto obřích plazů se velikost společného předka, "který se vám mohl vejít do ruky", zdá být téměř paradoxní, poznamenal Kammerer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

22.7.2020 13:39
Neexistoval žádný „věk dinosaurů“ před 243–66 miliony let.
https://kreacionismus.cz/stari-zeme-a-proc-je-to-dulezite/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist