https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-uhelne-zadaji-aby-se-dul-turow-nepriblizoval-k-ceske-hranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Uhelné žádají, aby se důl Turów nepřibližoval k české hranici

27.5.2021 01:42 | UHELNÁ (ČTK)
Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, ta stejně jako důl patří společnosti PGE.
Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, ta stejně jako důl patří společnosti PGE.
Obyvatelům Uhelné na Liberecku nestačí kompenzace z Polska, žádají, aby se hnědouhelný důl Turów nerozšiřoval k české hranici. Otevřeným dopisem, který má ČTK k dispozici, se Sousedský spolek Uhelná obrací na ministry i libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Uhelná a sousední Václavice jsou na české straně polskému hnědouhelnému dolu nejblíž. Už teď mají tamní obyvatelé problémy s mizející vodou, a nechtějí se za pár let dívat přímo do těžební jámy.
 

"Každým dnem se směrem k našim domovům přibližují rypadla a prohlubují se negativní vlivy, které těžba způsobuje. Dopadají v prvé řadě na nás, obyvatele příhraničních obcí, ale také na další tisíce lidí žijících v Libereckém kraji. Poslední studie České geologické služby zjistila, že množství odtékající vody z českého území se dál zvyšuje, jen v loňském roce poklesla hladina spodní vody o neuvěřitelných osm metrů. Přitom již dnes lidé v sousedních Václavicích pociťují nedostatek vody ve studních a v některých měsících roku vodu nemají vůbec. Proto by podle našeho přesvědčení byla v této situaci, kdy máme všechny trumfy v rukách, zásadní chyba žalobu stáhnout na základě nyní navrhované dohody," uvádí se v otevřeném dopise.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, ta stejně jako důl patří společnosti PGE. Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu. Letos v dubnu polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka povolil těžbu do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní terénu. Obyvatelé příhraničí se obávají ztráty pitné vody, hluku a zvýšené prašnosti. Negativní dopady na české území potvrzují i měření. Evropský soud minulý pátek předběžným opatřením nařídil těžbu zastavit, Poláci to odmítli.

Dopis Sousedského spolku Uhelná je reakcí na informace, že Česko jedná o uzavření dohody s Polskem, jejímž obsahem má být primárně úhrada kompenzací za vodní infrastrukturu a monitoring.

"Jsme tímto postupem zděšeni. Vyjednání budoucích kompenzací a následné stažení žaloby neřeší urgentní ohrožení nedostatkem pitné vody. Hlavní podmínkou, která musí být obsahem této dohody je proto právě nepřibližování těžby k české hranici," stojí v otevřeném dopise.

Soudní dvůr Evropské unie se podle lidí z Uhelné minulý pátek Česka zastal a potvrdil, že hrozící škody na zdraví českých obyvatel a životního prostředí jsou nevratné a nenahraditelné. "Zatímco na polské straně se jedná o škody finanční povahy, které nahraditelné jsou. Polsko dlouhodobě tvrdí, že těžba na naši zemi nemá žádný vliv a odmítá změnit svůj plán těžit pár desítek metrů od společné hranice až do roku 2044. Při povolování těžby ignorovalo českou vládu, která vydala negativní stanovisko v procesu EIA," připomíná v otevřeném dopisu Spolek.

Podle odpůrců rozšíření Polsko dlouhodobě šíří dezinformace, že těžbu nelze přerušit kvůli energetické bezpečnosti. Polští experti přitom potvrdili, že přerušení je možné a po roce 2026 se polská síť bez Turówa obejde, uvádí spolek. "Dokud se bude těžba přibližovat k našim domovům, ohrožení ztrátou vody trvá a zbudování vodovodů v okolních obcích je otázkou mnoha let," upozorňují ve svém dopise členové Spolku.

"Chápu obavy Sousedského spolku Uhelná. Dlouhodobě bojuji za zájmy lidí našeho regionu," řekl dnes v reakci ČTK Půta. Mezinárodní dohoda je ale podle něj lepší než nejistý výsledek soudních sporů. "Proto odmítám hrát vabank o to, jaké bude další rozhodnutí Soudního dvora EU. Podle mého názoru je nyní, v situaci, kdy evropský dvůr dal zapravdu České republice, třeba dále s polskou stranou jednat o podmínkách, které ochrání region dotčený těžbou," dodal liberecký hejtman.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Horst  Gryger

Horst Gryger

28.5.2021 21:32
V tomto kraji jsem prožil své dětství a mládí. Zažil jsem v poválečných létech nádherné Jizerské hory i jejich nepředstavitelnou devastaci a to především sirnými emisemi z tepelné elektrárny v Turowě To byl i jeden z důvodů proč jsem tento jinak nádherný kraj opustil. Služebně jsem řadu let jezdil do Višňové, která je od Turowa vzdálená pár kilometrů a tak vím jaké to je, žít v sousedství gigantického velkodolu. Musím potvrdit, že polští majitelé se chovají naprosto bezohledně. Katastrofální úbytek podzemní vody je problém největší ale ne jediný. Při převládajících západních větrech je to i prašnost. Neskutečný je i světelný smog. Vedle elektrárny jsou postaveny obří skleníly, které využívají levný noční proud a oslňují noční krajinu, že je obtížné po sousední silnici projet. Jen co moje paměť sahá, devastují Poláci Frýdlantsko 75 let a je na čase učinit tomuto počínání definitivní konec a využít soudní rozhodnutí bez jakéhokoliv dalšího vyjednávání. Pokud se někdo domnívá, že přeháním, ať sedne na kolo a projede se po trase Frýdlant v Čechách-Bogatynia-Hirschfelde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist