https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-sklamani-novou-politikou-eu-v-kontrole-chemikalii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranári sklamaní novou politikou EÚ v kontrole chemikálií

29.10.2003 15:07 | BRATISLAVA (SITA)
V navrhovanom systéme REACH uprednostnil Brusel záujmy chemického priemyslu, konštatujú ochranárske organizácie.
 

Ochranárske organizácie sklamal návrh novej politiky Európskej komisie (EK) v oblasti chemických prípravkov, ktorý zavádza systém REACH (Registration – registrácia, Evaluation – hodnotenie and Authorization – schvaľovanie of Chemicals – chemických látok). Podľa nich EK uprednostnila záujmy chemického priemyslu pred zdravím občanov a životným prostredím v Európskej únii (). Konštatujú to v stanovisku inštitúcie European Environmental Bureau (EEB), Priatelia Zeme (Friends of the Earth) a Greenpeace, ktoré agentúre SITA poskytol Juraj Rizman z Greenpeace Slovensko.

Po piatich rokoch diskusií Brusel konečne navrhol smernicu, ktorá reformuje súčasný systém manažmentu chemikálií. Podľa environmentalistov je zverejnený text výrazne "zmäkčený“ tak, aby vyhovel neopodstatneným požiadavkám chemických firiem. Ochranári kritizujú, že až dve tretiny všetkých chemikálií, ktoré budú povinne registrované podľa REACH, nebudú musieť prejsť komplexným testovaním a posudzovaním vplyvu na ľudské zdravie.

Zatiaľ čo právo únie v oblasti ochrany pracovného a životného prostredia zdôrazňuje potrebu eliminovať a nahradiť nebezpečné chemické látky, komisia v REACH navrhuje iba minimalizovať ich účinky prostredníctvom "adekvátnej kontroly“ bez ich vylúčenia. "Toto by umožnilo priemyslu pokračovať v používaní nebezpečných chemikálií, ktoré sa napríklad hromadia v materskom mlieku, redukujú reprodukčnú schopnosť človeka a spôsobujú alergie," konštatujú ochranári.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist