https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-byli-v-iranu-odsouzeni-az-k-desetiletym-trestum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody byli v Íránu odsouzeni až k desetiletým trestům

23.11.2019 02:59 | PRAHA (ČTK)
Monitorování gepardů jako špionáž. Ilustrační snímek.
Monitorování gepardů jako špionáž. Ilustrační snímek.
Foto | up3ryummy / Flickr
Íránský soud vyměřil tresty odnětí svobody v délce šesti až deseti let šesti ochráncům přírody. Byli obviněni ze špionáže. Podíleli se totiž na projektu záchrany v Asii kriticky ohrožených gepardů a používali k jejich pozorování skryté kamery. Informovala o tom agentura AP.
 

Newyorské centrum zabývající se lidskými právy v Íránu oznámilo, že ochránci byli odsouzeni za kontakty s USA, tedy nepřítelem státu. V téže kauze budou souzeni ještě dva lidé. Ve skupině byl také Kavous Seyed Emami s občanstvím Íránu a Kanady, který zemřel loni v únoru za nejasných okolností ve vězeňské vazbě, kde čekal na soud. Vdově po něm pak Írán po nějaký čas bránil vycestovat ze země.

Jak píše AP, lidé s dvojím občanstvím stejně jako občané Západu, kteří jsou v Íránu zatčeni, bývají souzeni v neveřejných procesech a později je Írán využívá k výměnám.

"Jediným zločinem v případu těch ochránců přírody bylo jejich neoprávněné zatčení, nelidské zacházení s nimi, když byli ponecháni dlouho na samotkách, a nedodržení jejich práva na spravedlivý proces," řekl Hadi Ghaemi z centra pro lidská práva v Íránu. Dotyční podle něj byli odsouzeni bez důkazů.

Íránská média o případu neinformovala až na agenturu Fars, blízkou revolučním gardám. V její krátké zprávě je jenom potvrzení rozsudku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.11.2019 11:43
Takže nebyli souzeni za ochranu gepardů, ale za používání skrytých kamer, které tam jsou pravděpodobně nějak zákonem omezeny. Obdobně je v Evropě třeba zakázáno nošení nožů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.11.2019 14:02 Reaguje na Richard Vacek
A za kontakty s nepřátelským státem.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.11.2019 20:32 Reaguje na Jan Šimůnek
V totalitních režimech bývá obvinění ze špionáže nebo spolupráce s nepřátelským státem jedním ze způsobů jak se zbavit politických oponentů nebo konkurentů ve vlastní partaji.
Odpovědět
ig

23.11.2019 18:28
Nj. Čím méně je toho v nějaké zemi k vyšpionění, tím jsou paranoidnější.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.11.2019 05:32 Reaguje na
Asi žertujete. V dané oblasti je spousta utajovaných věcí a střetává se tam spousta protichůdných zájmů.
http://www.ztis.cz/rubrika/izrael/clanek/netanjahu-mosad-ukradl-v-iranu-obri-jaderny-archiv-tehoz-dne-jej-propasoval-do-izraele
Odpovědět
ig

24.11.2019 07:35 Reaguje na Richard Vacek
Nežertuju, četl jsem o tom a i osobně vypozoroval už tolikrát, že mi případá, že je to asi nějaký přírodní zákon :-) Dokonce funguje i na menší společenství než státy, třeba firmy. Čím chudší mají know how, tím žárlivěji si jej střeží :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist