https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-kritizuji-zpusob-jak-rusko-osvobozuje-velryby-ze-zajeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody kritizují způsob, jak Rusko osvobozuje velryby ze zajetí Video

1.7.2019 00:29 | MOSKVA (ČTK)
Minulý čtvrtek Rusko vypustilo v Ochotském moři na svobodu dvě kosatky a šest běluh. Zástupci ruské pobočky organizace Greenpeace ale tvrdí, že zvířata předtím musela přestát náročný sedmidenní transport, během nějž v malých kontejnerech naložených na autech a později na lodích urazila téměř 1800 kilometrů.
Minulý čtvrtek Rusko vypustilo v Ochotském moři na svobodu dvě kosatky a šest běluh. Zástupci ruské pobočky organizace Greenpeace ale tvrdí, že zvířata předtím musela přestát náročný sedmidenní transport, během nějž v malých kontejnerech naložených na autech a později na lodích urazila téměř 1800 kilometrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Yuri Smityuk / TASS / themoscowtimes.com
Způsob, jakým ruské úřady postupně osvobozují téměř stovku velryb ze zajetí u přístavního města Nachodka na Dálném východě, vyvolal silnou kritiku ochránců přírody. Minulý čtvrtek Rusko vypustilo v Ochotském moři na svobodu dvě kosatky a šest běluh, zástupci ruské pobočky organizace Greenpeace ale tvrdí, že zvířata předtím musela přestát náročný sedmidenní transport, během nějž v malých kontejnerech naložených na autech a později na lodích urazila téměř 1800 kilometrů. Napsala o tom agentura Reuters.
 

Greenpeace tvrdí, že kytovci byli do volného moře vypuštěni bez jakékoli předchozí aklimatizace, což podle ochránců přírody zvyšuje riziko, že velryby nakonec uhynou. "Je kruté, vypustit tyto kosatky a běluhy, které strávily sedm dní v nádržích, rovnou do moře. Nebyly vypuštěny, ale spíš vyhozeny," řekl zástupce Grrenpeace Oganes Targuljan. Podle něj je rovněž chyba, že ruské úřady k akci nepřizvaly žádné zástupce mezinárodní vědecké komunity ani ochránce zvířat.

Rusko tvrdí, že přeprava zvířat proběhla zcela standardně a za přísného dohledu veterinářů. "Veterináři provedli všechny nezbytné testy, než byly (velryby) vypuštěny a výsledky ukázaly, že zvířata jsou na tom zdravotně dobře," uvedli zástupci ruského výzkumného ústavu pro rybářství a oceánologii.

O osvobození kytovců, kteří byli loni nelegálně vyloveni v Ochotském moři, rozhodl letos na jaře ruský ministr přírodních zdrojů a životního prostředí Dmitrij Kobylkin. Jeho příkaz padl poté, co "velrybí vězení" navštívil francouzský oceánolog Jean-Michel Cousteau, syn proslulého oceánografa Jacquese-Yvese Cousteaua. Velryby skončily v zajetí po odchytu firmami, které kosatky a běluhy prodávají do zábavních parků v Číně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BP

Bohdan Podlena

2.7.2019 11:01
No, jsou to rusové, co jste si mysleli ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist