https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-se-lidi-ptaji-kde-se-v-praze-schovat-pred-horkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody se lidí ptají, kde se v Praze schovat před horkem

3.7.2018 00:26 (ČTK)
Ochránci přírody ve zprávě také uvedli, že Praha by se mohla inspirovat zahraničními městy, jako je Madrid nebo Kodaň. V Kodani zavedli parky, které se při přívalových deštích mění téměř v mokřady, aby zabránili rychlému odtoku spadlé vody do moře. / Ilustrační foto
Ochránci přírody ve zprávě také uvedli, že Praha by se mohla inspirovat zahraničními městy, jako je Madrid nebo Kodaň. V Kodani zavedli parky, které se při přívalových deštích mění téměř v mokřady, aby zabránili rychlému odtoku spadlé vody do moře. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kam se lidé v Praze chodí schovat před letními horky, se ptají ekologové ze spolku Arnika v nové anketě. Podle nich se Praha dostatečně nepřizpůsobuje změně klimatu, zejména v zastavěných částech se budou teploty v budoucnu ještě zvyšovat. To uvádí i analýza Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, kterou vědci provedli jako podklad pro adaptační strategii Prahy na změnu klimatu. Arnika o anketě informovala ve včerejší tiskové zprávě.
 

Podle organizátorky ankety Venduly Zahumenské se lidé mohou v anketě vzájemně inspirovat, zároveň však její závěry mohou být i zpětnou vazbou pro vedení hlavního města. "Zastavěné čtvrti Prahy trpí mnohem vyššími teplotami než okrajové části. Příčinou jsou velké budovy, které brání profukování větru, vybetonovaná parkoviště, rozpálené chodníky bez stromů a hustá doprava," uvedla Arnika.

Podle vědců se budou v následujících desetiletích výrazně zvyšovat počty tropických dnů, to je takových, kdy teplota přesáhne 30°C. Centrum Prahy a okolí Vltavy směrem na jih by při nejhorším scénáři mohly mít po roce 2080 i více než 40 tropických dnů za léto. V současnosti je to méně než 20 takových dnů, u zbývající části Prahy pak méně než 15.

V anketě mohou lidé hlasovat pro parky, zahrady, ale také kašny nebo pítka. Podle ekologů ochlazení napomáhají i menší opatření, jako jsou zelené střechy nebo fasády porostlé břečťanem. Všechny tyto prostředky umožní zachycení a zadržení vody při dešti, která se vypařuje teprve postupně a snižuje přitom teplotu v okolí.

Ochránci přírody ve zprávě také uvedli, že Praha by se mohla inspirovat zahraničními městy, jako je Madrid nebo Kodaň. V Kodani zavedli parky, které se při přívalových deštích mění téměř v mokřady, aby zabránili rychlému odtoku spadlé vody do moře. "Vedry a suchem sužovaný Madrid už nyní začíná pokrývat město zelenými plochami, osazuje střechy, zakládá nové parky a zahrady, a dokonce uvažuje o uzavření centra pro všechna auta bez rozdílu," uvedli ekologové.

Podobný projekt, jako je anketa Arniky, představila nedávno Praha 6. Do její pocitové mapy pro klimatickou změnu a kvalitu prostředí mohou lidé zadávat, kde se cítí příjemně a kde jim horko vadí nejvíc.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist