https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vypustili-do-nove-lokality-zachranene-raky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vypustili do nové lokality zachráněné raky

2.7.2020 16:16 | VELKÁ BUKOVÁ (ČTK)
Ochránci přírody vypustili do nové lokality na Křivoklátsku původní druh, raky kamenáče. Zachránili je před smrtelným morem, který se rozšířil v potoku, v němž dříve žili. Spory šířící mor pocházejí od nepůvodních druhů raků, kteří se dostali do přírody. Dovezené druhy rostlin a zvířat znamenají v přírodě obrovská rizika pro původní druhy, které nejsou připravené na koexistenci, a mohou proto i vymizet, řekl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc.
 

Jde o jeden ze záchranných programů AOPK. V poslední pěti letech vymřela až pětina z celkového počtu raků kamenáčů. "Záchranné přesuny jsou tím posledním řešením. Klíčové je, aby se zamezilo šíření račího moru a zlepšil se stav naší krajiny," uvedl Pelc.

K šíření přispívá například vypouštění raků z akvárií či jezírek, neodborné přenášení raků mezi lokalitami, vypouštění ryb, které mohly být v kontaminované vodě. Spory se mohou šířit i na rybářském náčiní, které je třeba dezinfikovat, pokud rybář loví na různých místech.

Račí mor se objevil ve Stroupínském potoce před dvěma lety, proto z něj ochránci raky rychle přesunuli do umělého chovu. Původně očekávali, že by se zvířata mohla vrátit zpět po odeznění nákazy. Testy ale ukázaly, že voda pro ně ani teď není bezpečná, proto byl vybrán jiný, bezpečný tok. V něm dnes přibylo sedm desítek dospělých raků a množství mladých. Po rozmnožení by novou račí komunitu mohly tvořit stovky jedinců.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by od roku 2022 měla platit novela zákona o ochraně přírody, která také řeší nakládání s nepůvodními druhy. Novela nyní čeká na první čtení ve Sněmovně, řekl ČTK při dnešním vypouštění raků, kterého se zúčastnil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Lidé mohou výskyt raka i dalších druhů hlásit skrze mobilní aplikaci BioLog, což ochráncům pomůže lokalizovat výskyt původních i nepůvodních druhů.


reklama

 
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

2.7.2020 17:13
K poslednímu odstavci: Otázka je, kolik lidí dokáže rozlišit jednotlivé druhy raků, zvlášť pokud vidí raka ve vodě a nemají ho v ruce. Nebude v aplikaci spousta zavádějících údajů, které jí znehodnotí?
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 19:51
Dobrá zpráva. Rak ve vodě = čistá voda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist