https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-zacali-v-poodri-orezavat-vrby-tradicnim-zpusobem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody začali v Poodří ořezávat vrby tradičním způsobem

17.10.2018 00:20 | BERNARTICE NAD ODROU (ČTK)
Ochránci přírody v pondělí v Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku začali ořezávat vrby tradičním způsobem, takzvaně na hlavu. / Ilustrační foto
Ochránci přírody v pondělí v Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku začali ořezávat vrby tradičním způsobem, takzvaně na hlavu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ochránci přírody v pondělí v Bernarticích nad Odrou na Novojičínsku začali ořezávat vrby tradičním způsobem, takzvaně na hlavu. Během necelých pěti let takto plánují v Poodří ořezat na čtyři stovky stromů, v Bernarticích jich letos na podzim bude okolo 60. Novinářům to řekli manažerka projektu z organizace Arnika Marcela Klemensová a vedoucí týmu arboristů Českého svazu ochránců přírody Studénka Ivan Bartoš.
 

Díky ořezům se vrby nerozlomí a budou v nich vznikat dutiny, v nichž žije řada drobných živočichů. Ořezávání je první terénní akcí projektu, jehož hlavním cílem je zachránit ohroženého brouka páchníka hnědého, který právě v dutinách žije.

"Vrbový porost v minulosti hospodář ořezával, nicméně několik posledních desetiletí se tak neděje, takže vrby jsou přerostlé, kmeny se už velice často rozlamují," řekla Klemensová. Současný stav vrb je podle ní možná subjektivně i nehezký, ale může být také rizikový, protože padající větve vrb mohou někoho zranit.

"Chceme, aby se vrby v krajině Poodří dožívaly vysokého věku, nerozlamovaly se a tvořily dutiny pro celou řadu živočichů. Takže v podstatě tato aktivita přispívá k tomu, že krajina tady bude v budoucnu pestřejší, že se zvýší biodiverzita," řekl Klemensová.

Ořez na hlavu znamená ořezání větví těsně nad kmenem. "Hlavatá vrba, to je vrba s takovým macatým tělem, nahoře rozšířeným, to je ta hlava a z toho vyrůstají větve. Sedláci větve dříve ořezávali v délce takového bezpečného žebříku," řekl Bartoš.

Proutí z hlavatých vrb se nepoužívalo například na pletení košíků, jejich dřevo se využívalo k topení. "Hospodář jednou za pět roků přišel s ruční pilkou, ořezal ji a panímáma měla na topení parádní dříví," řekl Bartoš. Vrbové dřevo podle něj postupně přestalo být k topení potřeba, a tak péče o vrby zmizela.

Když vrbě narostou větve příliš mohutné, svou váhou strom časem rozlomí. "K zániku vrb přispívá ještě jmelí, které vrbu dokáže během několika let vysušit, vysát a vrba potom uschne. My tady primárně zachraňujeme vrby, ale samozřejmě celý biotop v dutině. Tam je toho živého velice moc a je to momentálně jedno z nejvíce ubývajících a jedno z nejcennějších prostředí pro různé drobné živočichy," řekl Bartoš.

Při ořezu na hlavu zůstanou nad kmenem pahýly větví. "Je to i proto, že vrba v tom má jakoby schovaná spící očka, prostě shluky buněk, které jsou schopné zase vytvořit pupen a větvičku. My to řežeme v ideální době na podzim, kdy vrba má do jara dost času, aby se to připravilo a na jaře aby úspěšně vyrašila. Vrbu to v podstatě zachraňuje, prospívá ji to," řekl arborista.

Ochranáři mají pro ořez vrb zatím naplánováno šest lokalit od Studénky přes Petřvaldík až po Kunín. Ještě letos na podzim také začnou s další částí projektu: v Jeseníku nad Odrou vysadí první hrušně tradičních místních odrůd. Během pěti let chtějí vysadit v Poodří 1500 stromů, hrušní, černých topolů, dubů, lip i vrb, a to i na soukromých pozemcích po dohodě s jejich majiteli.

Rozšíření stromů, které vytvářejí dutiny, má pomoci spojit izolovaná místa, na nichž ještě v Poodří brouk páchník přežívá. Celkový rozpočet projektu je téměř milion eur (téměř 26 milionů korun).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist