https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-se-na-tyden-zavreli-do-klece-chteji-ukazat-jak-se-maji-lisky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat se na týden zavřeli do klece: chtějí ukázat, jak se mají lišky

19.8.2015 13:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ochránci zvířat se chtěli s blížícím se koncem prázdnin ministrovi zemědělství připomenout: před jeho úřadem postavili drátěnou klec, ve které je ve dne v noci zavřený dobrovolník.
Ochránci zvířat se chtěli s blížícím se koncem prázdnin ministrovi zemědělství připomenout: před jeho úřadem postavili drátěnou klec, ve které je ve dne v noci zavřený dobrovolník.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr zemědělství Marian Jurečka na červnovém setkání s ochránci zvířat přislíbil, že se seznámí s jejich důkazy o krutosti kožešinových farem a vydá jasné stanovisko. Ochránci zvířat se chtěli s blížícím se koncem prázdnin ministrovi připomenout: před jeho úřadem postavili drátěnou klec, ve které je ve dne v noci zavřený dobrovolník. Podle aktivistů kožešinové farmy do 21. století nepatří. Jejich předseda Martin Voršilka byl dnes hostem pořadu DVTV.
 

V březnu tohoto roku zveřejnila organizace OBRAZ – Obránci zvířat video, které je podle jejich informací pořízené na českých farmách. Podle ochránců snímky dokazují, že na kožešinových farmách dochází k týrání zvířat, které však české inspekční orgány neumí odhalit. Farmy jsou provozovány v souladu s platnými předpisy. To ochránci zvířat vědí, a proto se u ministra zemědělství domáhají systémové změny, která by původně divoké šelmy uchránila před drátěnou klecí. Ministr Jurečka přislíbil, že se k jejich požadavku do konce prázdnin vyjádří.

Současnou akci ochránců tiskový mluvčí ministerstva Hynek Jordán komentoval tak, že ministerstvo se nehodlá rozhodovat na základě nátlaku žádné lobbistické organizace a bude se snažit najít kompromis přijatelný jak pro chovatele kožešinových zvířat, tak pro skupiny ochránců zvířat. Podle Jordána je podnikání kožešinových farem legální a legitimní a má obdobné podmínky jako v dalších evropských státech. "Úřední zákaz by podnikatelům způsobil eventuální ekonomické ztráty a vzniklo by riziko možné žaloby za zmaření investic ze strany chovatelů kožešinových zvířat," dodal mluvčí. Rezort prý ale chápe i stanovisko ochránců.

Martin Voršilka, předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat byl dnes hostem pořadu DVTV. Voršilka v rozhovoru zmínil několik důležitých aspektů chovu kožešinových zvířat: kožešina se používá na výrobu módních doplňků – límců bund, rukávů a bot. Podle ochránců jsou přitom dostupné imitace kožešin, které jsou od přírodních kožešin k nerozeznání.

Kontrola odhalila tajnou část kožešinové farmy. Postih však nehrozí, klece byly prázdné

Rozdíl mezi produkcí kůží a kožešin vidí Voršilka jednak v tom, že kůže je vedlejší produkt při výrobě masa. Kožešinová zvířata se chovají jen za účelem získání kožešiny. Druhým rozdílem je to, že hospodářská zvířata jsou domestikovaná, zatímco lišky a norci jsou zvířata divoká a jejich přirozeností je pohyb po velkých areálech, ochrana svého teritoria apod.

Martin Voršilka v rozhovoru dále zmiňuje, že podle ochránců zvířat není reálné, aby se chov kožešinových zlepšil zpřísněním legislativy a žádný kompromis podle nich není možný. Pokud by se chovy nastavily tak, aby respektovaly přirozené potřeby norků a lišek, staly by se podle Voršilky absolutně nerentabilními.

„V 21. století existuje nové pojetí zvířete, kdy jej již nevnímáme jako věc, ale za živou bytost, která má svou vlastní hodnotu, nezávislou na ekonomické hodnotě,“ říká Martin Voršilka v DVTV. „Zabití zvířete kvůli výrobě módního doplňku není obhajitelné.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist