https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-zari-konci-moznost-topeni-v-neekologickych-kotlech-urady-chystaji-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od září končí možnost topení v neekologických kotlech, úřady chystají kontroly

12.8.2024 00:30 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Od začátku září už nebude možné topit v některých třídách kotlů kvůli jejich dopadu na znečišťování ovzduší a radnice budou kotle kontrolovat. Podle některých ale na tyto kontroly není dost lidí a nejsou informace o tom, kdo neekologický kotel ještě má. Vyplývá to z ankety ČTK. Podle celostátního odhadu zbývalo v květnu vyměnit v zemi ještě 150 000 kotlů.
 
V uplynulých letech lidé v Česku získali z evropských, státních i krajských peněz na pořízení nových kotlů či jiného vytápění miliardy korun. Takzvané kotlíkové dotace lze čerpat ještě do konce srpna na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy, jejichž platnost skončí 1. září.

Například Moravskoslezský kraj, který je dlouhodobě zatížený zhoršenou kvalitou ovzduší, dosud na výměnu kotlů ve všech vlnách dotací proplatil zhruba 2,5 miliardy korun. V regionu díky tomu získalo ekologičtější zdroj tepla přes 23 600 domácností. Přesto kraj odhaduje, že v provozu je až 25 000 nejstarších kotlů na tuhá paliva, za jejichž používání bude od září hrozit pokuta až 50 000 korun. Právě lokální topeniště podle krajské radní pro životní prostředí Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS) znamenají z hlediska kvality ovzduší největší problém.

V Praze naproti tomu podle hrubého odhadu magistrátu zbývá jen asi 800 až 900 kotlů první a druhé emisní třídy, uvedl mluvčí města Vít Hofman. Výměnu kotlů hlavní město podporuje dotacemi samo již od roku 1994 a od roku 2016 i evropskými penězi prostřednictvím kotlíkových dotací.

Na jižní Moravě vyměnily domácnosti s pomocí krajské dotace asi 4420 kotlů a 450 dalších výměn kraj očekává, řekla ČTK Martina Žídková z tiskového oddělení krajského úřadu. "Kolik kotlů se v Jihomoravském kraji nestihne vyměnit, neevidujeme," uvedla.

Ve Zlínském kraji bylo prostřednictvím kotlíkových dotací k 8. srpnu proplaceno 6686 výměn kotlů za přibližně za 792,8 milionu, sdělila mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. V dalším kole dotačního programu rozdělí úřad téměř 69,7 milionu pro 507 žadatelů.

Zájem o obměnu třeba v Královéhradeckém kraji v poslední době roste. Od roku 2016 kraj obdržel 9440 žádostí o dotace za 1,1 miliardy a schválil jich přes 7000. Lidé výměnu nechali ale často na poslední chvíli a mnohé firmy instalaci ekologických kotlů a tepelných čerpadel nestíhají.

"Termíny dáváme zákazníkům na říjen a listopad, za týden to už bude na prosinec či leden," řekla ČTK spolumajitelka firmy Topení-Středa Ivana Středová.

Naopak v Libereckém kraji je nyní zájem malý a peníze se letos zřejmě nevyčerpají, řekl na dotaz ČTK krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj rozdělil na výměnu celkem více než 5200 kotlů asi 650 milionů.

Pardubický kraj rozdělil na výměnu kotlů na dotacích - bez započítání aktuálního programu pro nízkopříjmové domácnosti - téměř 630 milionů pro více než 5800 žadatelů. Dalších téměř 200 milionů vyplatil domácnostem s nízkými příjmy.

Na Vysočině získalo dotace 8500 žadatelů.

V Ústeckém kraji domácnosti vyměnily s pomocí dotace na 6000 kotlů. "Na nízkopříjmové domácnosti jsou zaměřeny poslední dvě výzvy v Ústeckém kraji. Bylo v nich zatím přijato 793 žádostí a vyplaceno 430 dotací ve finančním objemu téměř 69 milionů korun," řekl mluvčí kraje Jan Nový.

Karlovarský kraj dosud rozdělil z dotací na pořízení nových zdrojů vytápění mezi 2358 žadatelů téměř 304,2 milionu. Nejčastějším druhem vytápění, na který přecházejí lidé v kraji ze starých kotlů na tuhá paliva, je tepelné čerpadlo.

"V poslední době je zajímavý výrazný odklon od spalovacích zdrojů k tepelným čerpadlům, která se postupem všech vln stala dominantním zdrojem výměn. Naopak v případě nízkopříjmových skupin obyvatel sledujeme trend směrem ke kotlům na biomasu," uvedla mluvčí kraje Jitka Čmoková.

V Plzeňském kraji lidé dosud vyměnili 8300 nejstarších neekologických kotlů. Na počátku startu kotlíkových dotací se odhadovalo, že kapacita regionu je 30 000 kotlů, takže v kraji může existovat až přibližně 20 000 nevyhovujících kotlů, řekla ČTK mluvčí kraje Helena Frintová.

Ve Středočeském kraji dotace využilo asi 10 000 žadatelů a dalším posloužily i jiné programy. V regionu je stále kolem 50 000 nejstarších kotlů. Vysoký podíl jich je podle mluvčí rakovnické radnice Kateřiny Hradilové třeba v okolí Rakovníka, i proto, že oproti jiným částem středních Čech zde často nejsou obce plynofikovány.

Při používání kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po 1. září, hrozí jeho provozovateli pokuta. Majitele kotlů na to již také upozornily mnohé radnice, které budou mít na starost kontrolu dodržování zákazu.

"Po 1. září pracovníci oddělení životního prostředí budou provádět fyzické kontroly," sdělila třeba mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková. Mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek uvedl, že cílem kontrol není obyvatele postihovat, ale motivovat k tomu, aby výměnu kotle vyřešili.

V Ústí nad Labem s kontrolami již začali. "Zatím na základě stížností občanů, plánujeme však jejich rozšíření, a to v řádu desítek do konce tohoto roku," informovala ČTK vedoucí odboru životního prostředí na magistrátu Simona Karpíšková. Na kontroly se chystá i Ostrava. Podle náměstka primátora Aleše Boháče (Starostové pro Ostravu) má vyčleněny pracovníky, kteří by se měli věnovat i kontrolní činnosti. "Město Ostrava se opravdu zaměří na kotle, které nesplňují podmínky. Uživatelé měli dostatek času k výměně a dlouhodobě se o tom mluví," řekl.

Například Zdeňka Motlová z odboru životního prostředí radnice v Lanškrouně chce nejdříve oslovit obecní úřady, aby jí vytipovaly domácnosti, které topí pevnými palivy. Ty plánuje obeslat s žádostí o předložení dokumentu o výměně nebo kontrole kotle. Pokud nebudou reagovat, bude následovat kontrola.

Kontroly starých kotlů ale podle některých úřadů ztěžuje to, že o těchto zdrojích vytápění nejsou přesná data. Podle Bohdany Maršálkové z odboru životního prostředí tachovské radnice nemá město informace o stavu obměny kotlů.

"Nikomu není dána povinnost výměnu ohlašovat," řekla. Také vedoucí odboru životního prostředí v Jihlavě Katarína Ruschková uvedla, že chybí evidence, jak které objekty topí. Nepovažuje za reálné, že by pracovníci ochrany ovzduší byli schopní prověřit kotle ve všech 79 obcích a 150 katastrálních územích spadajících pod Jihlavu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jiří Vavřík

13.8.2024 09:18
A topit v neekologickém krbu je dovoleno stále? Na Kraj. úřadě nám doporučil úředník: Když se vám to nelíbí, tak dům prodejte a odstěhujte se jinam! U soudu nám bylo řečeno soudkyní: Musíte chápat, že energie jsou drahé! Saze jak kovová 20koruna padají v topné sezoně a vše je OK?
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

14.8.2024 13:17 Reaguje na Jiří Vavřík
A mají krby emisní třídy ?
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.8.2024 22:03 Reaguje na Jiří Vavřík
Si děláte legraci, nebo si vymýšlíte? V krbu se topí vesměs dřevem a již z vzniklého množství popela je zřejmé, že při pálení dřeva jde o poměrně dokonalé spalování. To že si byznys průmysl a spříznění politici s ochotnými úředníky něco usmyslí, vnutí a prosadí tzv. institucionálním násilím do předpisů neznamená, že je to správné......
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.8.2024 08:15 Reaguje na Jiří Vavřík
Na krby budou povinné filtry - podívejte se do Německa.
Odpovědět
Lu

Lubajs

13.8.2024 11:57
Čekám, že jako ve správném totalitním režimu se v médiích objeví výzvy nebo vzniknou nějaké webové stránky na udávání lidí, kterým se z komína zakouří. A Češi se budou v tom jako za normalizace vyloženě předhánět aby udali úřadům svého souseda nebo třeba nenáviděného šéfa. Takový stav je pro každý totalitní režim pravým požehnáním. Lidi si neuvědomují, že právě o to režimu jde, jakýmkoliv způsobem poštvat lidi proti sobě, ve jménu "Rozděl a panuj". Ekologie je to poslední, o co tu jde. Jinak počítám, že úřady budou dělat kontroly jednak na základě udání "uvědomělých hlupáků", ale taky podle posledního sčítání lidu, kde byla otázka jak a čím topíme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.8.2024 17:30 Reaguje na Lubajs
Poradím vám jednu věc a to, že když vás bude chtít soused napráskat, tak mu řekněte, že na lepší palivo nemáte a barák že raději prodáte nepřízpůsobivým a nebo pronajimateli dotovaného bydlení, ať si užije "dobrých" sousedů. V mém okolí se už tak leckde stalo a bydlení se stalo utrpením. A prodej domu s těmi
sousedy? Leda tak zase jim a nebo za půlku odhadu. Ti klidně
zatopí plasty a jim nikdo pokutu nedá. Žijí v sociálním bytě
za státní peníze a z podpory jim pokutu nikdo nevezme.
Odpovědět
sv

sv

18.8.2024 13:04 Reaguje na Břetislav Machaček
NO vidíš machačku. Prodej barák cigánům. Těm fabrika vadit nebude.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.8.2024 13:51
V tuto chvíli kouří hala ve Vítkovicích. Myslím že hravě překonává těch údajných 150 tisíc údajně neeko kotlů. Denně hodinové kolony stojících aut na silnicích všeho druhu, kolony kouřící ve městech při nejrůznějších dopravních omezeních a vylepšeních... hravě překonává sezónní topení domácností.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.8.2024 17:22 Reaguje na Milan Milan
A ty zplodiny z ekology opěvovaného požáru NO ČŠ byly větší, než ze
spalování dřeva v neekologických kotlích za jednu topnou sezónu. Je
to pouze o buzeraci těch, co mají hluboko do kapsy a snaží se šetřit kde se dá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist