https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-geneticky-upravene-potraviny-jsou-moznosti-jak-se-vyhnout-nedostatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Geneticky upravené potraviny jsou možností, jak se vyhnout nedostatku

25.7.2022 01:02 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jednou z možností, jak se vyhnout nedostatku potravin, jsou geneticky upravené potraviny. Zmínili to vědci v Brně, kde se sešlo 400 oborníků z celého světa na mezinárodní genetické konferenci u příležitosti 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Podle mnohých se lidstvo bez geneticky upravených plodin neobejde.
 

Podle mluvčí konference Terezy Fojtové klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Podle rostlinného genetika Jaroslava Doležela jiná cesta než geneticky upravené potraviny ani není, jinak se Evropa stane muzeem zemědělství. Růst světové populace si totiž vyžaduje zvyšování produkce potravin, přitom je pěstování zemědělských plodin ohroženo. "Pro zajištění dostatku potravin bude třeba využít všech možností, které máme k dispozici, a jednou z nich je pěstování plodin přizpůsobených novým podmínkám. To ale vyžaduje odrůdy s novými vlastnostmi, které lze jen obtížně získat pomocí klasického šlechtění," uvedl Doležel, který působí jako vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. V rámci Strategie AV21 Akademie věd ČR také koordinuje program Potraviny pro budoucnost.

Zmínil nové techniky šlechtění. "Klíčovým nástrojem je modifikace dědičné informace. Naštěstí dnes máme k dispozici metody pro editování genomu, které umožňují přesně měnit strukturu molekuly DNA," řekl Doležel. Nové techniky umožňují zlepšování současných odrůd a nabízí možnost z planých předchůdců opět získat kulturní plodiny, ale s vlastnostmi, které současné plodiny nemají. Je také reálné domestikovat plané rostliny, které snášejí sucho či zasolenou půdu a které člověk dosud nepěstoval. "Používání geneticky upravených rostlin ale brání legislativa, což se týká i Evropské unie," poznamenala Fojtová.

Situace se ale mění. "Je už na čase, protože rychlým tempem přibývá zemí, kde není pěstování nových odrůd získaných editací genomu regulováno, a hrozilo, že se Evropa stane muzeem zemědělství. Geneticky modifikované plodiny se dnes už pěstují ve 29 zemích světa a na téměř osmině celosvětově obdělávané půdy," informoval Doležel.

Nová legislativa by měla být schválena během příštího roku. „Bez genetických modifikací se zkrátka neobejdeme. Pěstování plodin s modifikovaným genomem a odolných vůči chorobám a škůdcům umožní dramaticky snížit zátěž životního prostředí pesticidy a bude jedním z klíčových opatření vedoucích k udržitelnému zemědělství. Pokud budeme moci také omezit hnojení průmyslovými hnojivy, bude podle mého přesvědčení možné označovat jako biopotraviny všechny potraviny získané z takových odrůd," dodal Doležel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Vítězslav Šorab

25.7.2022 09:03
A co tak přestat jíst maso monogastrů (vepřové, kuřecí, krůtí atd...) a bude potravin dostatek, protože jejich krmivo konkuruje lidské potravě, kdežto přežvýkavci, jako skot, ovce, kozy a další, konzumují trávu, kterou člověk nijak jinak ke sve potravě nevyužije a nevíme, jak jinak naložit s trávou z travních porostů, jež se navíc stále více prosazuje kvůli erozi, stavu půdy atd. na úkor orné půdy. A v neposlední řadě je jejich maso pro člověka i zdravější. Navíc život zvířat, přežvýkavců na pastvinách je i humannější, než-li v halách bez denního světla.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2022 10:22 Reaguje na Vítězslav Šorab
A co takhle dosnutit lidskou populaci, aby se nemnožila jako kobylky? Zejména v zemích třetího světa roste populace geometrickou řadou a za chvíli by je nevytrhly ani ty geneticky upravené potraviny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.7.2022 11:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A spotřebovala ty potraviny, které si nakoupí.
Podle uváděných údajů, se v mnoha místech na světě, vyhazuje až 1/3 nakoupených potravin !
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.7.2022 06:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
to omezení porodnosti v zemích 3.světa, to je teda oříšek ! nemají co jíst, čím svítit a tak aspoň kopulují o 106 ! v Československu za bolševika sterilizovali některé ty oné a teď ty oné chtějí po státu odškodné 300 000.- co jim nakukali právníci parazitických neziskovek !!! třeba Vzájemné soužití je v tom velice aktivní !!!
Odpovědět
ZK

Zan K.

25.7.2022 09:09
...Geneticky upravené potraviny jsou možností, jak se vyhnout nedostatku ...To tvdí "odborníci". Ale kždej i poslední sedlák ví, že tou hlavní věcí je kšeftování s osivy, protože z genetik si je nikdo nevypěstuje.....
Odpovědět
sv

s v

25.7.2022 19:20 Reaguje na Zan K.
Blábol. Každej i poslední sedlák především ví, že "pěstovat" si vlastní je v dnešní době blbost na netou a KUPUJE osivo u specializovaných firem.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.7.2022 11:22
Genetický upravené potraviny jsou nebezpečné pro lidský organismus zvlášt pro mužskou populaci.V minulosti měly probíhat nějaké dlouhodobé testy a většině mužu narostly prsa jako Pamale Anderson,které jím musely být nasledně odstraněny.Tyto potraviny vědecká obec a lekáři doporučují pouze ženám,kterým nebylo naděleno poprsí a trpí komplexem meněcennosti a chtějí tento svuj tělesný handicap výrazně zleepšit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2022 11:40 Reaguje na karel krasensky
V Americe se geneticky upravené potraviny normálně prodávají a není vidět, že by američtí chlapi byli nadměrně kozatí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 13:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"Tyto potraviny vědecká obec a lekáři doporučují pouze ženám,kterým nebylo naděleno poprsí a trpí komplexem meněcennosti a chtějí tento svuj tělesný handicap výrazně zleepšit."

... ale no tak ... furt nic:-)))?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.7.2022 11:48 Reaguje na karel krasensky
Geneticky upravená rýže i soja se běžně pěstuje a konzumuje v Asii a nesetkala jsem se s žádnými zprávami o tom, že by asijská mužská populace trpěla růstem prsů. Vaše info je naprostá blbost. Genetické úpravy zemědělských plodin se soustředí na odolnost plodin proti škůdcům, suchu nebo na zvýšení výnosu. Neexistuje žádný mechanismus, který by po konzumaci a strávení takové plodiny způsobil změnu hormonální rovnováhy konzumenta.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2022 12:59 Reaguje na Marcela Jezberová
Jasně že je to blbost, ale něčím se ten neodůvodněný zákaz GMO zdůvodnit musí. Tak se vymyslí fejk.
Odpovědět
ig

25.7.2022 14:18 Reaguje na karel krasensky
+1
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.7.2022 15:30 Reaguje na
1+
Odpovědět
sv

s v

25.7.2022 19:24 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

26.7.2022 17:48 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

31.7.2022 10:53 Reaguje na karel krasensky
Helemese kozatý krásenský se stydí za svůj vztah s ig.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.7.2022 06:30 Reaguje na karel krasensky
a co nadměrně narostlo tobě, ogare ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.7.2022 13:38
Nejsem pro povolení geneticky upravených plodin, ale EU to nakonec povolí, aby se lid najedl a v podzámčí se nestavěly barikády.
Chléb a hry ! To už přece známe.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2022 15:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak to já jsem pro.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2971094-geneticky-modifikovane-plodiny-zachranuji-zivoty-rika-biolog-chtel-jejich-povoleni-v
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2022 16:12 Reaguje na Karel Zvářal
1+++
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2022 16:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když už tento náš vynikající vědec nedokáže odpírače přesvědčit, tak nevím, co si o nich myslet. Zřejmě je všechny zmanipuloval Putin, jak bývá v kraji zvykem komentovat nelogická rozhodnutí. Prostě "Všechno naruby tu je", počínajíc odmítáním jádra, až po výdobytky vědy se zdravějšími a odolnějšími potravinami.

https://www.youtube.com/watch?v=mfYX1VIPPYM
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.7.2022 18:13 Reaguje na Karel Zvářal
Anebo Babiš
Odpovědět
sv

s v

25.7.2022 19:25 Reaguje na karel krasensky
Co máš proti green deal podepisujícímu burešovi, krásenský.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.7.2022 16:25
Jde i o to, že geneticky upravené potraviny mohou být zdravější, obsahovat více vitamínů. Stačí se podívat na "zlatou rýži" a problémům s jejím umístěním na trh:
https://www.biotrin.cz/zlata-ryze-konecne-na-nasich-stolech/
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.7.2022 16:51 Reaguje na Richard Vacek
pane Vacek zajímalo by mě jestli po požívaní geneticky upravených potravin dochází ke zvýšení kvality,složení,hnojících schopnosti našeho h....a.Děkují za odpověd.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.7.2022 17:38 Reaguje na karel krasensky
Mohu vás uklidnit, že geneticky upravené potraviny jsou všechny okolo nás. Nepoužíváme plané odrůdy, ale odrůdy geneticky změněné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2022 18:18 Reaguje na Richard Vacek
A ku..a. Teď jste mě rozhodil. Jdu shánět pšenici dvouzrnku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.7.2022 19:20
Pokrok nelze zastavit a hlavně pokud přibývá konzumentů. Je naivní to
odmítnout, ale je třeba velmi pozorně sledovat i necílené genetické změny,
aby se to někde nevrátilo jako bumerang.
Odpovědět
sv

s v

25.7.2022 19:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslíš ty "necílené" změny, které se dějí na každé poli a louce samovolně, machačku. https://www.osel.cz/5380-kostrava-spontanne-geneticky-modifikovana-lipnici.html
Tak to přeju hodně trpělivosti při sledování. Pár set let ti zabere než odsleduješ jen vlastní zahradu.
Odpovědět
sv

s v

25.7.2022 19:21
Muzeem zemědělství Evropa už dávno JE.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.7.2022 20:38 Reaguje na s v
https://www.businessinfo.cz/clanky/eu-loni-byla-nejvetsim-vyvozcem-zemedelsko-potravinarskych-produktu-na-svete/

I bez GMO

Ať si v asii a Africe pěstujou co chtějí, stejně budou bez toho "Muzea" nahraní:-)
Odpovědět
sv

s v

26.7.2022 17:54 Reaguje na Jakub Graňák
Do lidského jazyka přeloženo EU nejvíc dotuje svůj zemědělský export.
Přičemž platí, že pokud bude někdo "nahraný", tak leda EU bez dovozu GM plodin. https://www.retailnews.cz/2020/12/18/gmo-realita-a-budoucnost/
Dozvíš se tam graňáku, že EU je skutečně největší - NEJVĚTŠÍ DOVOZCE GMO.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist