https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-omezovat-stavy-skotu-v-cr-kvuli-snaze-o-uhlikovou-neutralitu-nema-smysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník: Omezovat stavy skotu v ČR kvůli snaze o uhlíkovou neutralitu nemá smysl

1.3.2024 01:17 | VĚTRNÝ JENÍKOV (ČTK)
Metan, který se uvolňuje při trávení skotu, tvoří jen o něco více než pětinu veškerého metanu pocházejícího ze zemědělství.
Metan, který se uvolňuje při trávení skotu, tvoří jen o něco více než pětinu veškerého metanu pocházejícího ze zemědělství.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Omezovat stavy skotu kvůli snaze o uhlíkovou neutralitu není v Česku potřeba. Díky tomu, že významná redukce se v Česku uskutečnila již v 90. letech, kdy celé zemědělství procházelo náročnou postsocialistickou transformací, produkuje zemědělství jen sedm procent českých emisí, zatímco evropský průměr je deset procent a celosvětový dokonce 25 procent. Na konferenci tvůrců a přispěvatelů projektu Intersucho to řekli bioklimatologové Zdeněk Žalud a Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.
 

Omezování stavů skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů je problém v jiných zemích EU, kde se zemědělci bouří. "Jedná se například o Dánsko a Nizozemsko, které mají nadstavy skotu a musejí některé farmy dokonce zavírat," řekl Trnka.

Metan, který se uvolňuje při trávení skotu, tvoří navíc jen o něco více než pětinu veškerého metanu pocházejícího ze zemědělství. Proto Žalud uvedl, že je potřeba dělat rozhodnutí v zemědělství s rozmyslem. "Je potřeba také dohlédnout na důsledky omezování chovů skotu kvůli produkci metanu. Možná se část mladých stane vegany či vegetariány, ale část lidí bude maso jíst stále. A když nebudeme mít svoje maso, určitě se k nám začne dovážet a uhlíková stopa bude obrovská," řekl Žalud. Dodal, že nejvíce metanu v zemědělství se celosvětově vyprodukuje při pěstování rýže, zhruba 45 procent.

Metan navíc není v zemědělství hlavním produkovaným skleníkovým plynem. Je jím oxid dusný, který se uvolňuje při aplikaci dusíkatých hnojiv. A celkově je hlavním skleníkovým plynem oxid uhličitý, který tvoří 75 procent objemu všech skleníkových plynů. Trnka také uvedl, že české zemědělství a lesnictví má před sebou naopak možnost, že začne být oborem, který bude oxid uhličitý do půdy ukládat a ekonomicky z toho těžit.

Oba zmínili, že i když různé kroky směrem k uhlíkové neutralitě vypadají v zemědělství ambiciózně a náročně, je potřeba se touto cestou vydat. "Chceme-li udržet globální oteplení proti předprůmyslovému období nejvýše o 1,5 stupně, nemáme jinou šanci než si klást ambiciózní cíle. Nebo můžeme rezignovat a nechat to na další generaci," řekl Trnka. Český příspěvek na globálních emisích je poměrně nepatrný, tvoří 0,53 procenta, ovšem je čtyřikrát vyšší, než je celosvětový průměr. Česko má totiž jen 0,13 procenta obyvatelstva. "Omezovat emise má smysl na jakékoliv úrovni," uvedl Žalud.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MS

Milan Stehno

1.3.2024 05:10
Účinější bude omezit počty dementních úředníků v Brusele. Ideálně rozpustit celý ten úchylný spolek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2024 08:15 Reaguje na Milan Stehno
1*
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.3.2024 08:32
Skot budou bruselští úředníci řešit kvůli metanu, ale kolik ho unikne do atmosféry při těžbě zemního plynu frakováním, jeho zkapalnění, přepravě přes půl zeměkoule a následnému zplynění v pobřežních terminálech a distribuci, to se nikdo řešit ani neodváží - pokrytectví na kvadrát.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2024 10:20
To je na psychiatra !!! Absence zdravého rozumu, vítězství ekomagorů.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.3.2024 13:46
Řešení na snížení metanu z kráv je jednoduché.Všechno to vybít na uzemí celé čr a za pomocí dotaci z EU v opuštěných kravínech zavest masívní chov kralíku nejlépe belgických obru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist