https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odstranovani-stare-prumyslove-skladky-u-prosece-zacne-za-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odstraňování staré průmyslové skládky u Proseče začne za rok

23.4.2020 00:11 | JIHLAVA (ČTK)
Skládka je několik stovek metrů za vsí Proseč. / Ilustrační foto
Skládka je několik stovek metrů za vsí Proseč. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Odstraňování bývalé skládky průmyslových kalů ve starém lomu u Proseče na Pelhřimovsku by mělo začít příští rok. Obecně prospěšná společnost Čistá příroda východních Čech má na projekt zhruba za 34 milionů korun slíbenou dotaci z operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Vyplývá to z webu dotačního programu.
 

Záměr na odstranění staré skládky u Proseče byl nejdřív posouzen z hlediska dopadů na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí dalo k navržené sanaci souhlasné závazné stanovisko před dvěma lety. Jak včera řekl Tomáš Kašpar z obecně prospěšné společnosti sídlící v Chrudimi, teď bude následovat výběr firmy, která práce zajistí. Začít by měly příští rok.

Skládka je několik stovek metrů za vsí Proseč. V lomu se podle informací zveřejněných v záměru od 70. let ukládaly kaly z neutralizační stanice odpadních vod Humpoleckých strojíren, poslední náklad tam skončil v roce 1991. Kontaminovaného odpadu by tam podle odhadu v záměru mohlo být odtěženo 345 metrů krychlových. Odstraněna zároveň bude i navazující divoká skládka komunálních odpadů, území pak bude upraveno. Celková plocha dotčená stavební činností je podle záměru 970 metrů čtverečních. Následná péče o toto území by podle podmínek ministerstva měla být zajištěná pět let.

Starosta Proseče Josef Jandejsek řekl, že obecní úřad o chystané sanaci bývalé skládky kalů ví, ale nepodílí se na ní, i vzhledem ke svému malému rozpočtu. V Proseči žije 70 lidí. Starosta teď očekává jednání o okolnostech stavby, včetně trasy pro odvážení kontaminovaného materiálu. "Nás by to zatěžovalo v tom případě, pokud to bude jezdit přes obec," podotkl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist