https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odzala-de-alpaville-bohemia-dalsi-malina-ktera-bude-chranit-slony-pred-pytlaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odzala de Alpaville Bohemia. Další malina, která bude chránit slony před pytláky

16.5.2018 09:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Odzala de Alpaville Bohemia při hře s Hanou Böhme, ležící v pozadí.
Odzala de Alpaville Bohemia při hře s Hanou Böhme, ležící v pozadí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kateřina Kašparová / Haf a Mňau
Když si kynoložka Hana Böhme šla vybrat dalšího belgického "maliňáka" pro výcvik, dala majitelce štěňat úkol rozházet krmení po zahradě. "Chtěla jsem to štěně, které vydrží nejdéle hledat a bude se vracet do míst, kde krmení bylo," vysvětluje Hana Böhme.
 

Tak se potkala s Odzalou de Alpaville Bohemia, belgickým ovčákem Malinois (odtud počeštělá malina či maliňák), kterého nyní připravuje pro náročnou misi v Africe. Úkolem Odzali bude hledat. Slonovinu ukrytou v autech, šupiny luskounů nebo ostré náboje. Má tak pomoci proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy.

Hana Böhme z České Lípy má s výcvikem psů pro Afriku letité zkušenosti. V roce 2015 doprovodila do Afriky fenku Camu. Ta však zahynula při autonehodě. V Kongu jsou i její další svěřenci Rick a Shon a tři štěňátka po Camě - Doli, Titan a Pluto. Böhme nyní připravuje Odzalu. Toho čeká odlet do afrického Konga, kde už roky kvete obchod s ohroženými druhy zvířat.

Práce je to pro psy náročná. Horko, stres a ne vždy vlídní lidé. Kontroly často probíhají na rušných místech, plných aut a lidí, kouře z výfuků a hluku. "Spousta nespokojených lidí, co nadávají, křičí, ječí. Je kolem toho spousta vypjatých situací. A s těmi psy to nesmí hnout. Proto tam posíláme ty nejlepší, co máme," říká Böhme.

Jak dlouho pes vydrží pracovní nasazení? "Je to jako u lidí. Každý je jiný a každý vydrží něco jiného," říká Hana Böhme. Typicky vydrží psi pracovat do 8 až 10 let, pak jdou do psího důchodu. "Cama třeba mohla hledat pomalu furt, za to Shon, ten prohledal dva autobusy a už nemohl," říká Böhme.

Odzala si hlavní část tréninku odbude v Česku, část výcviku ale musí proběhnout přímo na místě. "Je potřeba, aby se pes sehrál se svým novým psovodem. Musí se naučit spolu pracovat," říká Böhme. Trénink pak pokračuje průběžně dál. "Je to jako u sportovců, ti také mezi závody trénují," vysvětluje Böhmová a dodává, že vycvičit jednoho psa a dopravit ho do Afriky přijde na 350 tisíc Kč, podpořit jej ale může každý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist