https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucky-kraj-ma-akutni-nedostatek-skladek-pro-odpad-po-zaplavach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucký kraj má akutní nedostatek skládek pro odpad po záplavách

23.9.2024 18:34 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomoucký kraj má akutní nedostatek skládek, kam je možné svážet odpad po záplavách. Fungující skládky nemají dostatečnou kapacitu, sdělil ČTK hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti). Tuny odpadu tvořený naplaveninami, ale i zničeným nábytkem či sutí se momentálně odvážejí na řadě míst na meziskládky. Například za obcí Velká Kraš na Jesenicku má tato skládka na výšku až několik metrů, zjistila na místě ČTK. Odpad se hromadí také podél cest, které je však potřeba uchovat pro průjezd těžké techniky, doplnili zástupci kraje.
 
"Je to obrovský problém. Jako mezideponie odpadu slouží místa, kde je kousek volného prostoru, například parkoviště před hotelem. Máme skládku lesního materiálu pod lesem, kam se dává štěpka a ekologické materiály, dnes je tam všechno, další máme místo autobusové zastávky. Nemáme to kam jinam vozit. Musíme ty ulice přitom čistit, protože bychom byli zcela zaplaveni. Kam s tím dál, nevíme," řekl ČTK starosta České Vsi Petr Mudra.

V Mikulovicích museli mezideponie zřídit hned na třech místech, dvě jsou v obci a jedna velká za obcí. "Jednu máme plnou, druhá se zaplňuje, na třetí ještě trochu místa máme. Doufáme, modlíme se, aby nám to celé vydrželo," řekl ČTK starosta Roman Šťastný. Jak bude obec s odpadem nakládat dál, netuší. Ve Vidnavě a Velké Kraši je mezideponie za obcí, odkud se podle starostů obou obcí odváží odpad na centrální skládku do Javorníku.

Problém nakládání s odpadem, který se hromadí v postižených obcích, dnes projednával také krizový štáb Olomouckého kraje. "Odpad, který vzniká v obcích postižených povodněmi, je potřeba likvidovat. Podél cest se hromadí věci z domácností, poškozený nábytek, nefunkční elektronika, různé naplaveniny, klády dřeva, hromady větví a další. Součástí může být i nebezpečný odpad, který podléhá zvláštnímu režimu. Aktuálně fungující skládky nemají kapacitu, aby toto obrovské množství odpadu pojaly, proto je třeba situaci akutně řešit," uvedl po jednání krizového štábu hejtman Suchánek.

Mezideponie, které vznikají v každé postižené obci, se podle kraje již pomalu blíží své kapacitě. "Ve spolupráci s krizovým štábem obce s rozšířenou působností Jeseník se tedy řeší, kdo a kam bude odpad odvážet, hledají se vhodné lokality pro dočasné uložení odpadu, poptávají se firmy, které by pomohly s tříděním, drcením či odvozem vytříděného materiálu," doplnila mluvčí kraje Alena Minxová.

Kromě odpadu je potřeba také zlikvidovat uhynulá zvířata, ale například i zkažené maso a jiné potraviny z domácností, které přišly o dodávku elektřiny. Na starosti to má krajská veterinární správa. "Úzce spolupracují s asanačním podnikem v obci Žichlínek a bioplynovou stanicí v Rapotíně. Svoz uhynulých zvířat a poškozených a prošlých potravin z domácností zajišťuje asanační ústav. V obcích jsou přistavené odpadní nádoby, do kterých mohou lidé potraviny i s původními obaly vyhazovat," dodala mluvčí kraje. Doplnila, že tuto službu mají zdarma.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist