https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opozice-chce-zavest-predkupni-pravo-zemedelcu-na-pozemky-na-nichz-hospodari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opozice chce zavést předkupní právo zemědělců na pozemky, na nichž hospodaří

22.3.2024 19:35 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD chtějí zavést předkupní právo zemědělců na pozemky, na nichž hospodaří na základě například nájemní nebo pachtovní smlouvy. Předkupní právo na zemědělské pozemky by měl jako druhý v pořadí také stát. Pozměňovací návrh předložila skupina zákonodárců opozice v čele s Josefem Kottem (ANO) k vládní novele o vyšší ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy. Podle předsedy sněmovního zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) se diskuse o předkupním právu vedou už dlouho, narážejí ale na vlastnická práva.
 

Zakotvení předkupního práva má podle předkladatelů úpravy zajistit, že prodaný pozemek bude dál sloužit pro zemědělství a nový vlastník jej nenechá vyjmout ze zemědělského půdního fondu a nevyužije jej pro vlastní projekty. Navíc na pozemku bude podle autorů hospodařit zemědělec nebo podnik s potřebnou odborností, což má zaručit podmínka nejméně tříletého obhospodařování půdy pro vznik předkupního práva. Další předpoklady předkupního práva mají zajistit to, aby na půdě hospodařili zemědělci s trvalým pobytem a zemědělské podniky se sídlem v Česku.

Pokud by chtěl vlastník zemědělský pozemek prodat, musel by jej podle pozměňovacího návrhu nejprve nabídnout uživateli a státu, a to včetně kupní smlouvy a s uvedením ceny. Nabídka by byla platná dva měsíce.

Kučera míní, že myšlenka takového předkupního práva není v principu špatná. "Dává smysl, aby ten, kdo na půdě hospodaří, měl možnost ji potom nějakým způsobem odkoupit," řekl ČTK. Zemědělské pozemky by se tak podle něho nestaly předmětem případných spekulací. "Nicméně, pokud vím, naráží to na další legislativu ohledně práv vlastníka s majetkem svobodně nakládat. Pokud tohle bude nějak vyřešeno, tak si myslím, že je to věc, která stojí určitě za debatu a případně za podporu," uvedl Kučera.

Předkladatelé ve zdůvodnění tvrdí, že zemědělská půda je majetkem nezbytným k zabezpečení společenských potřeb, k rozvoji hospodářství i k ochraně veřejného zájmu. "Případná omezení vlastnického práva jednotlivců k němu v jakékoliv podobě jsou do velké míry ospravedlnitelná a akceptovatelná," napsali.

Vládní novela by na nejkvalitnější zemědělské půdě zamezila výstavbě velkých nákupních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar a standardních fotovoltaických elektráren. Cílem je omezit zábory této půdy. V koalici ale není na podobě předlohy shoda. Hospodářský výbor podpořil navzdory nesouhlasu ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) pozměňovací návrh předsedy Ivana Adamce a Jana Bureše (oba ODS), podle kterého by zákaz neplatil pro určitý podíl rozlohy této půdy v jednotlivých krajích, a to každý rok. Kvůli dalším jednáním o rozsahu ochrany vládní tábor odložil začátkem března druhé sněmovní čtení novely. V něm mohou zákonodárci podávat pozměňovací návrhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

22.3.2024 21:27
Jistě že tato vláda dělá chyby: nezastropovala ceny energie, extrémně podpořila výrobce energie na úkor celého průmyslu, hospodářství stagnuje, příliš jednostranně podporuje Ukrajinu- její max. vojenská aj. podpora není chyba, ale je třeba také dělat i něco jiného- bránit válce i jinak, jednat nikoli s Putinem ale např. s Čínou, s Arábií, s Indií, razantněji bránit Putinově obchodům, jednat v tom směru aktivněji s EU s USA. Prostě Babiš by byl v těchto směrech jistě mnohem aktivnější.
Ale ochrana soukromého vlastnictví, důraz na svobodu člověka jsou u této vlády více zaručeny než u opozice. Co je platná vyšší životní úroveň, když schází svoboda, někdo jiný rozhoduje za nás: tento zmar jasně vidíme v EU, v jejím rozhodování, kam nás vede.
Odpovědět
sv

s v

23.3.2024 16:30 Reaguje na Honza Honza
Narovinu, to že "NEzastropování cen energie" byla chyba je totální blábol. Jakékoli regulatorní zásahy do tržního prostředí mohou mít a mají fatální a často zcela opačný efekt, tedy krom toho efektu že takový zásah způsobí vítr ve státním rozpočtu. Každému ekonomickému analfabetovi doporučuji srovnat, jak takové "včasné" zásahy dopadly v Polsku, na Slovensku a hlavně v Maďarsku. Respektive doporučuji srovnat míru inflace v těchto zemích a v ČR. Dojdete k jednoduchému závěru. Míra inflace tam byla VYŠŠÍ než v ČR. Nejvyšší byla v orbánistánu, kteří místní russonácci vynášejí jako příklad jak je spolupráce se zločineckým kremlem výhodná. Opak je pravdou. V orbánistánu měli dokonce díky regulacím benzín na příděl! V 21. století existoval v přídělový systém - díky stropování cen.
Další tzv. pochybení jsou opět nesmysly, svědčící o tom, že problematice příliš nerozumíte. Ta "podpora" výrobců energie právě úzce souvisí se "stropováním". Protože když někomu stát nařídí dodržovat úředně stanovenou cenu, zároveň mu hradí ušlé tržby. Proto taky ten výše zmíněný vítr v rozpočtu. Jinými slovy čím dříve by vláda podle vašich představ měla zastropovat, tím víc by musela ty výrobce energií podpořit. Dále oblíbená představa, že vláda má nějaký vliv na růst nebo stagnaci hospodářství JE holý nesmysl. České hopodářství je striktně exportní. Jinými slovy, bureš může tisíkrát blábolit, že zařídí růst, nebo se chlubit cizím peřím, ale je to jen sprostá lež. Český hospodářský růst závisí jen a pouze od toho, zda hospodářský rostou země, kam exportujeme. Když nerostou neroste ani HDP ČR. A dále s ČR se nikdo na odpovídající úrovni v Indii ani Číně bavit nebude. To je úkol pro USA nebo EU jako celek. Jen takové země nebo celky mají dostatečnou váhu, aby čínu či indii o něčem přesvědčili. To, že agent bureš by byl "aktivnější" v jakémkoli směru je blábol a zbožné přání míjející se realitou a sto kilometrů.
Odpovědět
HH

Honza Honza

23.3.2024 16:50 Reaguje na s v
oba máme na politiku podobný názor, podporujeme koalici, to je dobře, stát potřebuje šetřit, reformy, podporu Ukrajiny, to by za Babiše nebylo.
Ale koalice také znamená liberální kapitalizmus, svobodu člověka, co nejmenší stát, největší moc lidí. Vyrábíme-li levnou elektriku, musí taky cena za ní být nejmenší. Nejvyšší tržní cena při nejnižší výrobní ceně svědčí právě o opaku - o přeregulovanosti, o tom, že svobodný kapitalizmus nefunguje.
Nefunguje-li burza, je třeba se od ní odklonit, nenechat potravinové řetězce udělat lichvážské marže. Ne dotace, ale dozor, centrální banka také reguluje měnu.
O Maďarsku máte pravdu, ale naše ceny, tím inflace byly největší v celé Evropě.
Je třeba přijmout euro. Je třeba jezdit po EU a dojednávat pro nás lepší podmínky, Poláci to dělají.
Odpovědět
sv

s v

24.3.2024 15:17 Reaguje na Honza Honza
To, že jsme měli největší inflaci je samozřejmě nesmysl.
Viz https://www.statistikaamy.cz/2023/12/19/ceska-inflace-v-mezinarodnim-srovanani-rozdil-zpusobeny-metidikou/
https://www.hrot24.cz/clanek/myty-o-inflaci-nejsme-ze-vsech-nejhorsi-jen-jsme-o-tom-hluboce-presvedceni
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/119245/povinne-slevy-v-obchodech-orban-pokracuje-v-marnem-boji-s-nejvyssi-inflaci-v-evrope.html
Odpovědět
LS

Luboš Sedlák

23.3.2024 06:12
Velice dobrý nápad...pana Babiše.
Jeho firmy obhospodařují desítky tisíc hektarů, většinou na základě pachtovnich smluv. Z toho jsou jistě tisíce hektarů státních či obecních.
Hned by měl příležitost, kam uložit volné peníze..

Odpovědět
sv

s v

23.3.2024 16:32 Reaguje na Luboš Sedlák
Stručně - další burešův pokus si nakrást.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

24.3.2024 10:02
V principu správný návrh, ale to předkupní právo by mělo platit jen pro menší lokální farmy, ne pro agrobarony.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.3.2024 22:10 Reaguje na Jaroslav Štemberk
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2024 12:02 Reaguje na Jaroslav Štemberk
A když ti malí na to nebudou mít peníze, tak to prodá stát komu? Když to nebude smět prodat těm velkým, tak to nakonec prodá klidně překupníkům?
V D.Lutyni se o státní pole stará 30 let menší agropodnik a nyní
ho stát vyšplouchl a rovnou pozemky prodá, nebo možná i daruje na výstavbu zahraniční gigafaktory. Dokonce asi kvůli tomuto kšeftu pozastavili i projednání zákona zakazujícího kvalitní ornou půdu nechat zastavět.
Takže komu prodat? Malému co na to nemá peníze a nebo raději tomu
velkému, který ji chce zemědělsky obhospodařovat na rozdíl od
překupníků a developerů, kteří by ji nejraději zastavěli? Mějte rozum, prodává se těm, co to mají čím zaplatit a nehledejte
ďábla tam, kde není. Velký vlastník půdy přece nemusí být horší
hospodář, než malý chudý vlastník, který nebude mít na to, aby
se o tu půdu staral lépe, než ten velký a bohatý. Je to jako
odmítnout bohatého kupce zpustošeného zámku a prodat ho chudákovi,
kterému spadne na hlavu, pouze proto, že nenávidíte bohatého Babiše.
Odpovědět

Radek Čuda

25.3.2024 11:05
A hele ... kolektivizace venkova II.
To tu už dlouho nebylo.

Pokud má stát zájem na zachování uvedeného, tak má motivovat vlastníky aby tak činili ... a ne zase vymýšlet takovéhle prasárny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist