https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opozice-v-liberci-neuspela-s-namitkami-proti-rozsireni-skiarealu-na-jestedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opozice v Liberci neuspěla s námitkami proti rozšíření skiareálu na Ještědu

16.9.2022 01:42 | LIBEREC (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Opozice v Liberci neuspěla s námitkami proti plánovanému rozšíření skiareálu na Ještědu, který město pronajímá společnosti TMR Ještěd. Dál tak platí, že radnice nechá prověřit možnou změnu územního plánu, které by toto rozšíření umožnilo. Opozice včera neúspěšně navrhovala, aby zastupitelstvo zrušilo své předchozí rozhodnutí, které by proces posuzování změny územního plánu zastavilo.
 

Opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec) neúspěšně navrhoval, aby záměr provozovatele skiareálu prošel nejprve procesem EIA, tedy posouzením vlivu stavby na životní prostředí. "Když projde, tak ať se pak udělá změna územního plánu," řekl. Zdůvodňoval to tím, že při takovém postupu bude mít město větší vliv na to, jakým způsobem se bude lyžařský areál rozvíjet.

Čeněk Jílek zastupující společnost TMR Ještěd oponoval tím, že z pohledu podnikatele je logický postup schválení územního plánu, provedení posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA) a proces EIA. "Když nebude politická vůle, tak to dopadne tak, že všechny investované peníze vyletí komínem," řekl Jílek.

Skiareál na Ještědu s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatý společnost ze skupiny Tatry mountain resorts od prosince 2017. Jde o pronájem na deset let s opakující se desetiletou opcí. Zatím nejviditelnější změnou je vybudování nové páteřní sjezdovky Nová Skalka. V navržené změně územního plánu chce firma rozšířit skiareál mimo stávající výseč a vybudovat dvě nové široké sjezdovky pro rodiny s dětmi. Kvůli tomu hrozí, že bude nutné na ještědském hřebenu pokácet přes 50 hektarů lesa. Proti jsou místní spolky Rodiče za klima Liberec a Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS). "Pro spoustu Liberečanů je Ještěd srdcová hora, nechtějí z toho mít lunapark," řekl na jednání zastupitelstva předseda JJHS Pavel Schneider.

Provozovatel skiareálu tvrdí, že na Ještědu je jediná pořádná sjezdovka, a to Nová Skalka. "Není dostačující. Zájem je tak velký, že poměrně rychle přestává být upravená," řekl Jílek. Další sjezdovky v areálu jsou podle něj úzké a nebezpečné a Pláně, v minulosti velmi oblíbené u rodin s malými dětmi, špatně dostupné. Opoziční zastupitelé i tak míní, že rozvoj skiareálu je možný bez toho, že by se musel rozšiřovat. Poukazovali na možné rozšíření traverzu v části areálu zvaném Pod lany. Za průchozí považují i možné rozšíření přístupové cesty k Pláním.

Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva bylo posledním v tomto volebním období. Komunální volby se konají příští týden v pátek a sobotu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2022 12:21
Peníze musí dělat peníze ! Navrhuji proto umožnit výstavbu všeho možného, kdekoli na přírodním území.
Bolševici byli doslova morem minulosti , monetizace společnosti je bezesporu leprou současnosti. EU = pouze líbivé fráze o ochraně přírodního dědictví.
My přece máme nyní jako první cíl "utlouct sodovkáč".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:17
Liberečákům do toho nechci mluvit, nicméně za mne je to celé dost blbý nápad.

Co mne ale zarazilo, byl ten nadpis, bo o rozšíření skiareálu zatím rozhodně nejde ... v textu je to ostatně jasně uvedeno ... "Dál tak platí, že radnice nechá prověřit možnou změnu územního plánu, které by toto rozšíření umožnilo.".

Ne, to prostě není rozšíření skiareálu, sorry jako.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2022 17:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Jako očitý svědek různých developerských tahů na branku a jejich sepětí s různými lokálními klany od radních po státní zaměstnance, vám mohu na 99% garantovat , že obavy liberecké opozice jsou na místě.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

16.9.2022 17:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to čím dál zběsilejší. Tady zcela vládne naprosto nepokrytě klientelismus, developeři mají pré. Politiku od zastupitelstev až po poslaneckou sněmovnu a soudy ovládla mafie a proti ní už se nikdo neodhodlá jít. Je to tak prorostlý, že se s tím nedá hnout.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.9.2022 08:57
Svět ve kterém je základním kritériem majetek a spotřeba ani jinak nemůže
vypadat. Veřejným zájmem se dnes stává cokoliv a naopak skutečný veřejný
zájem nemá na růžích ustláno. Je to krásně vidět u zbytných staveb s krátkou návratností investice rostoucích jako houby po dešti všemožně po krajině. To, co rychle vynáší, byť z pouhé spotřeby , se staví ostošest
a banky to rády uvěrují. To, co je opravdu nezbytné, se odkládá a odkládá
tak dlouho, že se nakonec nepostaví. Obchvat města trvá do samotného
kopnutí do země 30. let, ale stavba zcela nepotřebné nejdelší lávky nad údolím je hotová za pár měsíců. Když se vrátím k těm všem sjezdovkám na našich horách, tak si říkám, kolik se jich ještě bude vybudovat, než se přestanou vyplácet? Zatím to vypadá tak, že asi všechny přežily nejenom kovid, ale přežijí jí drahou elektřinu, protože i zbytná zábava dostane stejnou podporu, jako třeba nezbytná pekárna. Zábava nadevše a za
každou cenu musí být i kdyby na chleba nebylo. Kdysi platilo chléb a hry
a nyní platí, že zabavme lidi, aby nemysleli na chléb a rebélie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist