https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orli-kralovsti-v-cesku-loni-vyvedli-rekordnich-19-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orli královští v Česku loni vyvedli rekordních 19 mláďat

11.1.2023 15:20 | PRAHA (ČTK)
Hnízdo orla královskými se dvěma mláďaty.
Hnízdo orla královskými se dvěma mláďaty.
Foto | Hynek Matušík / ČSO
Kriticky ohrožení orli královští loni v Česku vyvedli 19 mláďat. Je to nejvíce od roku 1998, kdy v Česku tento dravec začal hnízdit. Zatímco v předcházejících sezonách hnízdili výhradně na jižní Moravě, loni poprvé orli královští zahnízdili v ČR i mimo tuto oblast, na střední Moravě a v jižních Čechách, uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO). Předloni vyvedli orli na jihu Moravy 11 mláďat.
 

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí jeho výskytu. "V Česku jsme loni zjistili rekordních osmnáct teritoriálních párů, o čtyři více než předchozí rok," uvedl David Horal, který se v ČSO věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Druhové jméno královský získal tento druh orla podle majestátního dvoumetrového rozpětí křídel a bílým skvrnám na lopatkách připomínajícím královský hermelín. Orli královští jsou původně stepní druh, v České republice poprvé zahnízdil v roce 1998 na Břeclavsku. Populace začala postupně narůstat a orel osidloval další území na jihu Moravy.

"Loni jsme poprvé zaznamenali hnízdění mimo jih Moravy. Jeden pár zahnízdil na střední Moravě a jeden pár v jižních Čechách. Tato hnízdění sice nebyla úspěšná, pravděpodobně kvůli nedospělosti ptáků, ale rozšiřování teritoria je dobrým příslibem do budoucna. Hnízdění v jižních Čechách bylo dokonce nejzápadnějším hnízděním v rámci celého světového areálu orlů královských," uvedl Horal.

Dospělí orli královští z české populace zpravidla zimují v okolí hnízdiště, někteří mladí jedinci ale odlétají na jih. Hrozbou pro všechny jsou sloupy elektrického vedení a nelegální pronásledování, nejčastěji střelba a otravy. Orel královský patří rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti hrabošům polním.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist