https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-budou-v-rezabinci-u-pisku-uz-po-ctyricate-krouzkovat-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové budou v Řežabinci u Písku už po čtyřicáté kroužkovat ptáky

15.7.2016 14:00 | PÍSEK (ČTK)
Na snímku je lapená pěnkava obecná a zápis údajů z jejího kroužku.
Na snímku je lapená pěnkava obecná a zápis údajů z jejího kroužku.
Foto | Petsikos / Wikimedia Commons
Přírodovědci z Prácheňského muzea v Písku pořádají u rybníka Řežabinec u Ražic na Písecku již čtyřicátý ročník odchytové a kroužkovací akce zvané Acrocephalus. Při ní v uplynulých 39 letech ornitologové odchytili 34.242 ptačích jedinců ze 107 ptačích druhů. Řežabinec je z ornitologického hlediska jednou z nejvýznamějších Národních přírodních rezervací v České republice. Informovala o tom Klára Koubová z Prácheňského muzea.
 

Acrocephalus je latinský název pro rod rákosníků. Ornitologové, kteří po odchytu zkoumají zdravotní stav ptáků, letos očekávají překonání hranice 35.000 odchycených opeřenců. Akce je v době od 24. července do 5. srpna od 06:00 do 18:00 otevřená široké veřejnosti. "Nejvíce však zájemci uvidí pokud dorazí ráno. Mohou vyrazit s profesionály vybírat sítě. Existuje i možnost, že poté co ornitologové ptáky změří, nechají dobrovolníky, aby je vypustili zase na svobodu," uvedla Klára Koubová.

Ornitologové u ptáků vyhodnocují tukové zásoby, celkovou kondici, pelichání nebo stav opotřebení peří. "Zkoumáme i změnu křídel a ocasů. Hlavním cílem celé akce je dlouhodobé monitorování stavu populace ptáků v jedné z ornitologicky nejvýznamnějších Národních přírodních rezervací v České republice," uvedl zoolog muzea Jiří Šebestian.

Podle Koubové takto rozsáhlý výzkumný projekt vzbuzuje pozornost ve vědecké obci, je ojedinělý nejen v Evropě, ale i v celosvětovém měřítku. "Většina dnešních profesionálních jihočeských ornitologů začínala sbírat své zkušenosti právě na Řežabinci a dodnes se sem řada z nich vrací," řekla.

Odchyt ornitologové provádějí na třinácti stanovištích, kde je nataženo celkem 222 metrů jemných nárazových sítí. Odtud se ptačí jedinci odnáší v látkových pytlících do tábora ornitologů, kde je každý exemplář podrobně popsán a okroužkován.

"Nejčastěji v sítích uvízne rákosník obecný, zpěvný nebo proužkovaný, budníček menší a pěnice černohlavá, ze zajímavějších druhů očekáváme také slavíka modráčka, cvrčilku slavíkovou, ledňáčka říčního a po letech snad i bukáčka malého," uvedl Šebestian, který výzkum vede od roku 2002.

Více podrobností najdete na http://ptaci-oblast-rezabinec.cz, kde je i trasa, jak se k táboru ornitologů dostat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist