https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-chteji-zalozit-paty-ptaci-park-ve-zbudovskych-blatech-v-jiznich-cechach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové chtějí založit ve Zbudovských Blatech na jihu Čech pátý ptačí park

14.6.2023 01:53 (ČTK)
Na leteckém snímku Zbudovských Blat je dosud patrné, kudy meandroval Bezdrevský potok (střed snímku) než ho regulovali do rovného koryta vpravo. ČSO chce v budoucnu původní koryto obnovit a založit zde ptačí park.
Na leteckém snímku Zbudovských Blat je dosud patrné, kudy meandroval Bezdrevský potok (střed snímku) než ho regulovali do rovného koryta vpravo. ČSO chce v budoucnu původní koryto obnovit a založit zde ptačí park.
Zdroj | ČSO
Česká společnost ornitologická (ČSO) chce založit ptačí park ve Zbudovských Blatech, která jsou na rozhraní Českobudějovicka a Prachaticka. Za pět dní na projekt věnovalo 1200 dárců tři miliony korun na vykoupení pozemků. Šlo by o pátý ptačí park ČSO v Česku, uvedl ředitel společnosti Zdeněk Vermouzek.
 

"Úspěch obnovy přírody v ptačích parcích je nesporný, stejně jako úspěchy mnoha dalších obnovených projektů. Abychom zvrátili krizi biodiverzity a klimatu, opravdu již nestačí přírodu pouze chránit tam, kde nám zbyla, ale je potřeba ji aktivně obnovovat," uvedl.

Ptačí park ve Zbudovských Blatech by se měl rozkládat na ploše minimálně 50 hektarů. Podle Vermouzka je projekt signálem pro Evropský parlament, který začne ve čtvrtek rozhodovat o evropském nařízení na obnovu přírody Nature Restoration Law. Jeho hlavním myšlenkou je zastavit ubývání druhů. "Jde o klíčový zákon. Obnova přírody přitom může mít různou podobu od odstraňování nepotřebných hrází na řekách a rušení odvodňovacích systémů až po šetrné hospodaření na polích a v lesích," řekl Vermouzek.

Zbudovská Blata představují jedny z nejrozsáhlejších luk v celém Česku. V minulosti to bylo místo, které velmi využívali luční a mokřadní ptáci. Ačkoli bylo území ve druhé polovině 20. let odvodněno, dodnes zůstává zajímavou lokalitou s ornitologickým potenciálem. Je tu například poslední hnízdiště vzácného břehouše černoocasého.

Náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) uvedl, že kraj je připravený s ČSO spolupracovat. "Ptačí park Zbudovská Blata považuji za krásný a přínosný projekt," řekl ČTK.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.6.2023 08:48
vypadá, že docela dobrá lokalita...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.6.2023 08:52
Momentálně nejlépe fungující metoda ochrany biotopů. Zakoupit pozemky do vlastnictví a starat se o ně podle potřeb biodiverzity.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.6.2023 09:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
nesmíme zapomenout, že tu biodiverzitu musíme vytvářet a podporovat v "hospodářském" prostředí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.6.2023 13:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Biodiverzita se snáze podporuje v nehospodářském prostředí. V PP, PR, NPR, NP je plochy hodně a mnohé by bylo třeba zlepšit, a mnohé plochy i vyhlásit jako PR nebo NP, nebo aspoň CHKO.
V hospodářském prostředí je to potřeba taky, ale jde to hůře. Nutno přesvědčit příslušné hospodáře. Lepením k silnici a poškozováním obrazů asi těžko.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.6.2023 16:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
lepením se na silnici a biodiverzitu bych nedával dohromady.

Je to vědomí toho, že se musíme chovat k přírodě stejně, protože nejde jen o naše čím dál naditější pupky, ale to, jaký smysl bude mít příroda a přirozené procesy roli k udržitelnosti jako takové.

Lidi mohou okolo sebe vystavět zdi z cihel a virtualit ale pak se chovají nepřirozeně a hloupě.

Zaměřování se na funkce a přírodní procesy zlepšíme i vlastní život i mentální zdraví.
Odpovědět
Pe

Petr

14.6.2023 16:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Můžete přesvědčovat i sám. Když tedy není vaše megafauna, tak vezměte srp a nabídněte nějakému majiteli lesa, že mu v něm vysekáte všechen nálet, všechny semenáčky a všechen ostatní podrost a rostliny, které tam jsou, na mladých stromech sem tam oloupete kůru a osekáte větve.
To by vás hnali, co?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.6.2023 08:02 Reaguje na Petr
Pokud je někdo majitel lesa, zařídí si hospodaření sám a může hospodařit i s velkou biodiverzitou. Biodiverzita není jen o megafauně. Zato vy nezařídíte nic.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.6.2023 14:40
Je fajn, že tam, kde Kubata dal hlavu za Blata, se chystá nový ptačí park ČSO – Zbudovská blata!
Odpovědět
Sl

Slovan

15.6.2023 02:16
Hodně štěstí přeji. Snad se vše vydaří jak má!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist