https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-na-kromerizsku-pozorovali-dropa-velkeho-v-cr-se-vyskytuje-vzacne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové na Kroměřížsku pozorovali dropa velkého, největšího polního ptáka Evropy

13.7.2023 11:33 | LUDSLAVICE (ČTK)
Drop velký na Kroměřížsku.
Drop velký na Kroměřížsku.
Foto | Zdeněk Němeček / Moravský ornitologický spolek
Ornitologové v minulých dnech na polích u Ludslavic na Kroměřížsku pozorovali dropa velkého, největšího polního ptáka Evropy. V České republice hnízdil na jihu Moravy do roku 1996, od té doby se v tuzemsku objevuje velmi vzácně a výjimečně, sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 
Drop se na polích u Ludslavic zdržoval několik dní. Objevil jej místní zemědělec, který na něj upozornil ornitology. Samice dropa velkého váží až pět kilogramů, samec až 16 kilogramů. Rozpětí křídel má pták 170 až 240 centimetrů. "Jeho nejbližší hnízdiště jsou v Rakousku a v Maďarsku. Ojediněle hnízdí i na Slovensku. Mladí samci se občas vydávají na potulky mimo hnízdiště a někteří se velmi výjimečně zatoulají i do střední Evropy," uvedl Šafránek.

Drop velký od Ludslavic byl naposledy pozorován v pátek 7. července, kdy letěl směrem na Hulín na Kroměřížsku. Od té doby o něm nemají ornitologové žádnou zprávu. Prosí proto veřejnost, zemědělce a myslivce, aby je o jeho případném výskytu informovali na e-mailové adrese mosprerov@seznam.cz.

V srpnu před čtyřmi lety se objevil mladý drop u Hrubčic na Prostějovsku a zůstal tam i přes zimu až do února 2020. "S blížícím se jarem se asi vrátil na hnízdiště do Rakouska," uvedl Šafránek.

Výskyt dropa velkého mimo jeho hnízdní areál ornitologové a pozorovatelé ptáků sledují s velkým zájmem. Pravidelně jej podle Šafránka pozorují z uctivé vzdálenosti, aby ptáka nestresovali, protože chtějí, aby zůstal na Moravě co nejdéle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.7.2023 13:19
Škoda,že je jích tak málo.16 kg samec to je už kousek masa.Nejspíš by mohl chutnat jako krocan.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2023 14:28 Reaguje na karel krasensky
Návrat po roce a půl... Mírov, nebo Valtice?-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.7.2023 14:37 Reaguje na Karel Zvářal
Asi tam nefungoval přístup k internetu.
@Dobrý den p. Krasenský ..taková kachna,tak peří do polštářku.. :)
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.7.2023 15:38 Reaguje na Jarka O.
Zdravím paní Jarko z Beskyd na Vysočinu.Na chvílí važně.Včera jsem viděl povícero roztrhaných zadavených ovcí od vlku a není to hezký pohled.Tak si nenechte namasírovar mozek od ochranařu,ekologu,novinařu a podobného lumpenproletariatu.At se ved.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.7.2023 19:34 Reaguje na karel krasensky
No, snad aspoň ne Vaše, a je to velká škoda práce. Platí se za bobra, tak snad i za vlka. V SRN, pokud se prokáže jako vrah vlk, stát zaplatí cenu masa ovce. Ale jak víte, bez vlka není příroda ani krajina, tak nebudu mluvit o penězích. Jela jsem na kole podél Svratky pod Vírem a zahlédla buď štíhlého hnědého lišáka nebo šakala nebo vlčího teenagera, asi to byl lišák, co jiného, v rychlosti jsem to nepoznala.
Ještě vážněji: Nebojte. Já na ekologii nemám čas. Objevila jsem hudbu, takového skladatele s texty, kterým se snažím porozumět, jsou divné, se slovy jako stát, noc, ..klaka, pak ctnostné .. Mějte se hezky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.7.2023 15:33 Reaguje na Karel Zvářal
pobyval jsem ve velikém domě se zamřížovanými okny ,kde jsem posluchačum v bílých plaštích přednašel o globalním oteplování,energetické krizi a dalších duležitých celosvětových tematech.Přednašky se musely líbít,protože neustále zamykali dveře,abych nemohl odejít.Zdravím z Beskyd.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2023 16:16 Reaguje na karel krasensky
A jaké bylo stravování? Vámi oblíbenou volavku či labuť tam asi neservírují.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.7.2023 19:36 Reaguje na karel krasensky
Podle mne vám nevěřili ani slovo, kroutili hlavou, ťukali si na čelo a říkali vám, že jste snad blázen.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.7.2023 13:26
nádherný pták, škoda, že u nás systém hospodaření v krajině prakticky znemožňuje jeho výskyt či dokonce úspěšné zahnízdění. Tak alespoń, že se mu daří v Rakousku.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

14.7.2023 12:13 Reaguje na Robert Jirman
Co jsem slyšel, tak v Rakousku oblasti výskytu dropa, hospodaří tak, aby pták měl co potřebuje k životu a rozmnožování...? Musí to byl hukot když letí, mě na 0,5m minul krocan a taky to stálo za to. Zajímalo by mě zda se někomu volně krocani v přírodě množí. Jinak dropa zahlédli kamarádi i na Vysočině..
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.7.2023 12:53
Jestli se nepletu, drop velký je nejtěžší létající pták zeměkoule.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist