https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-pokud-svet-nezmeni-sve-chovani-planeta-se-otepli-o-2-7-stupne-celsia?fbclid=IwAR2Hmohv5R2LI7_FqICI77wArQiKfUJKp2I3WVCiZczbLEos7-8WmjNnWb8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Pokud svět nezmění své chování, planeta se oteplí o 2,7 stupně Celsia

27.10.2021 15:26 | LONDÝN (ČTK)
Z pařížské klimatické konference v roce 2015 vzešla dohoda o globální snaze udržet oteplování klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, ideálně pak pod hranicí 1,5 stupně.
Z pařížské klimatické konference v roce 2015 vzešla dohoda o globální snaze udržet oteplování klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, ideálně pak pod hranicí 1,5 stupně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Současné závazky na snižování emisí skleníkových plynů povedou k růstu teploty na Zemi o 2,7 stupně Celsia do konce století, varuje ve své nové zprávě Organizace spojených národů (OSN). Současné úsilí států je podle ní zcela nedostatečné a svět je nadále na cestě ke klimatické katastrofě. Varování od světových státníků i organizací jsou stále častější s blížící se konferencí OSN o klimatu COP26, která začíná v neděli ve skotském Glasgow.
 

Z pařížské klimatické konference v roce 2015 vzešla dohoda o globální snaze udržet oteplování klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, ideálně pak pod hranicí 1,5 stupně. O šest let později se představitelé zemí z celého světa chystají o společném postupu proti změně klimatu jednat v největším městě Skotska, a to od neděle do 12. listopadu.

"Pokud v příštím desetiletí nedojde k významnému snížení emisí, navždy ztratíme možnost dosáhnout (oteplení o) 1,5 stupně. (...) Stále jsme na cestě ke klimatické katastrofě," řekl generální tajemník OSN António Guterres na tiskové konferenci. "Je absolutně nezbytné, aby ještě před Glasgow nebo na místě všechny země ze skupiny G20 doložily, že jsou schopné hranici 1,5 stupně dodržet," dodal.

Každoroční zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) měří rozdíl mezi očekávanými emisemi a těmi, které odpovídají závazkům z pařížské dohody. Pokud by se emise skleníkových plynů dostávaly do atmosféry stejným tempem, jako je tomu teď, planeta by se do konce století oteplila o 2,7 stupně Celsia. To je sice lepší, než UNEP předpovídal ve své zprávě před rokem, ale stále je to nedostatečné.

K omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia by bylo potřeba snížit stávající emise do roku 2030 o celých 55 procent, vypočítává UNEP. Pokud se v následujícím desetiletí snížil o 30 procent, udržel by se nárůst teploty pod hranicí dvou stupňů Celsia.

"Změna klimatu už není problémem budoucnosti. Problém je to právě teď," uvedla ředitelka UNEP Inger Andersenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (64)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.10.2021 15:33
Obávám se, že je to příliš optimistický výhled. Realističtější píše IPCC kde hovoří o +5.7°C, což je dávno konečná.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.10.2021 15:50 Reaguje na Pavel Hanzl
No vídíš aspon nebudeš muset v zimě odebírat ruský olyn,topit jím a tím ekonomický Rusko zníčíš a bude po něm
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.10.2021 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Otázkou je jak moc to závisí na nás ... myšlena Evropa.
Podobnou otázku si kladou i za oceánem ... https://nypost.com/2021/10/26/why-destroy-economy-to-cut-emissions-when-china-and-india-are-spewing-away/

Ok, je to NY POST, ne TIMES nebo W Post či WSJ, ale to na věci nic nemění, bo ten článek je velmi realistický.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.10.2021 16:12 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl mám k vám prosbu.Myslím,že nejen mě,ale i ostatní diskutující zajímá kdy odcestujete na klíma.summit do Glasgova.Taky prosím napište na jaké téma budete mít odbornou přednášku a zda nejdřív vystoupíte vy nebo Greta.Děkují za odpověd
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2021 16:07
Co proto ti kecálkové, zelený, papaláši, média dělají, aby svět změnil chování ?
Už začali jít příkladem ! Nikde nic nevidět.
Samotná Evropa to nezachrání.

Odpovědět

Viktor Šedivý

27.10.2021 20:14 Reaguje na smějící se bestie
Proč by měl kdokoli jiný měnit chování?
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

27.10.2021 16:25
Pokud svět změní chování oteplí se planeta o 2.7 st. C. A možná i ochladí. A možná.....Katastrofici vítězí a to doby než lidi zchudnou. Pak to zase bude mazec.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

27.10.2021 16:27 Reaguje na Tomáš Kvítek
Teplo neteplo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2021 16:33 Reaguje na Tomáš Kvítek
Fakt je takový problém si přečíst aspoň základní informace?
Odpovědět
ig

27.10.2021 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Já si je přečet, pravda, měl jsem asi blbou literaturu. Tam psali, že když se nebudeme modlit a kupovat odpustky, stihne nás neštěstí a propadneme peklu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.10.2021 20:10 Reaguje na
To je ta správná základní literatura.
Pak už jen následovaly variace tohoto tématu.
Že nás zničí "změna klimatu" je poslední mutace - ale velmi úspěšná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 11:13 Reaguje na
To jste měl skutečně blbou. Dopručuji klimatology, ne věrozvěsty.
Odpovědět
ig

28.10.2021 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Liší se to?
Odpovědět

Viktor Šedivý

28.10.2021 12:43 Reaguje na
Liší. Většina lidí chápe, že procesí před svatým Markem s modlitbami za déšť má na srážkovou činnost vliv vskutku zanedbatelný.

Bohužel rituální úkony oteplistické víry leckdo bere vážně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:00 Reaguje na Viktor Šedivý
Zkuste popsat nějaký ten rituální úkon.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:00 Reaguje na
Velmi podstatně. Klimatologie je věda, kde každý výstup je bohatě kritizován a oponován a autor musí na nezpochybitelných důkazceh dokázat každé slovo. Konkurence mazi vědci je velmi vysoká.

Věrozvěst může plácat co chce a nikoho to nezajímá, ropáčci tomu ale věří.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Klimatologie je věda? Jak to může být věda, pokud tuto zkoumají nedoučení pavědci????
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Klimatolog a pavědec jedno jest. Klimatolog jest živočich, který popírá zákon zachování hmoty a energie.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

28.10.2021 08:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Tragéd. Nesmite věřit všemu co se píše.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.10.2021 18:38
Lidstvo zhloupne v prumeru 2.7 krat (pripadne i 15 krat, varuji vedci) pokud... Pokud v příštím desetiletí nedojde k významnému snížení emisí blbosti do medii, navždy ztratíme možnost dosáhnout zhloupnuti pouze 1.5 krat. Stále jsme na cestě k rozumove katastrofě," řekl generální tajemník OSN. Je absolutně nezbytné, aby ještě před Glasgow nebo na místě všechny země ze skupiny G20 doložily, že jsou schopné hranici 1,5 stupně dodržet. dodal. Každoroční zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) měří rozdíl mezi očekávanými emisemi hlouposti - a těmi, které odpovídají závazkům z pařížské dohody. Pokud by se emise hlouposti dostávaly do atmosféry stejným tempem, jako je tomu teď, obyvatelstvo planety by do konce století zhlouplo 2,7 krat...
Odpovědět
Pe

Petr

27.10.2021 19:13 Reaguje na Miloš Zahradník
Abychom proti tomu zhloupnutí něco udělali, tak výrazy složené z číslic a slov se píšou dohromady (2,7krát, 15krát,...). Samostatné slovo krát znamená násobení v matematice (2 krát 3 je 6).
Odpovědět
MD

Marek Drápal

28.10.2021 09:40 Reaguje na Miloš Zahradník
Inu stále se najdou tací hráči Člověče nezlob se, kteří interpretují to, že jim pořád padá šestka, jako velikou náhodu. To že ostatní řeší, zda problém není náhodou v kostce, bych asi hloupostí nenazval...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.10.2021 14:28 Reaguje na Marek Drápal
Z me strany to bylo pouze obecne vyjadreni "respektu k cislum". Matematici vedi, ze s ciselnymi udaji se ma setrit, ze cisel popisujicich nejaky jev ma byt v popularni presentaci problemu radeji mene, a pokud mozno vystiznych. Hlavne ale, ze je treba ucit se rozlisovat numera a haus-numera. Klimaticke modely (na rozdil od tech meteorologickych jejichz uzitecnost i pro nekolikadenni predpovedi je nesporna) se zabyvaji prilis komplikovanou realitou, kterou dnes jeste zdaleka neumi postihnout ne-saskovskym zpusobem. Svedci o tom i ta letosni Nobelova cena za fyziku kterou z poloviny dostal G. Parisi ktery sice vymyslel pozoruhodne metody studia velmi slozitych modelovych systemu zvanych "spinova skla" - ale ta jeho teorie zatim samozrejme neumi rici vubec nic urciteho/ prakticky uzitecneho o chovani skutecnych skel. No a preskocit od skla ke klimatu - to uz je hodne odvazny skok... Nevim, co Parisi na tohle tema v popularnim tisku treba v poslednich letech i napsal, myslim ale ze je zrejme, ze jeho vedecka prace s porozumenim vyvoje klimatu a specialne role CO_2 v nem nema absolutne n i c spolecneho. No ale vsichni ode dneska vedi, ze za "klimat" se ted davaji i Nobelovy ceny za fyziku (tedy nejen za mir ;) takze ideologie "globalniho oteplovani zpusobeneho CO_2" dostala ted jakoby nejvyssi, neotresitelne potvrzeni od tech "nejvyssich vedeckych autorit"
Odpovědět
MD

Marek Drápal

28.10.2021 18:49 Reaguje na Miloš Zahradník
Myslím, že pověstnou "novinářskou zkratku" lze najít takřka v každém článku. Já třeba oceňuji, že to bylo alespoň zaokrouhleno na jedno desetinné místo :).
Pokud jde o Nobelovu cenu, tak z oficiálních stránek jsem vyrozuměl, že Giorgio Parisi má s Syukuro Manabe a Klaus Hasselmannem společné jen to, že se zabývá také komplexními fyzikálními systémy, nikoliv klimatickými změnami.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.10.2021 19:06 Reaguje na Marek Drápal
Ano ale ac nejsem odbornik na spin glass mohu myslim zodpovedne prohlasit, ze tato Parisiho nejznamejsi prace (ma taky leccos dalsiho treba v teorii pole ale to neumim ani pojmenovat) opravdu nema nic spolecneho s chovanim realnych skel, natoz klimatu. Je mozna v poradku, ze ze to dostal Nobelovu cenu (je to ted modni tema, strojove uceni, neuronove site atd. zalozene na jeho ideach) ale tvarit se, ze to ma neco spolecneho s vyvojem klimatu natoz s koncentraci CO_2 je opravdu vysmech - i tomu, co ve skutecnosti udelal
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2021 19:57
Nehodlám polemizovat s OSN , ale ve světle současné EU energetické krize se píše, že se na ní podepsala minulá studená zima (??) a očekáváná tuhá zima letošní (??). Píší to energetici , kterým je nějaké OSN nebo IPCC šumák.
Tak čekám, že to pan Hanzl vysvětlí tak, abychom tomu rozuměli i my, zjevně zaostalí.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

27.10.2021 22:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jedna vlaštovka jaro nedělá... https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-cr. Trochu mě mrzí, že se zrovna tady na Ekolistu z diskuse pod každým článkem stává taková emotivní žumpa.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2021 04:40 Reaguje na Ivo Kohn
Udaná infografika není relevantní k zimě 2O20-21 v CE.


Odpovědět
IK

Ivo Kohn

29.10.2021 08:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stejně jako zima 2020-21 není relevantní k růstu průměrné globální teploty.
Odpovědět
ig

28.10.2021 08:36 Reaguje na Ivo Kohn
Žumpa? Tady je naopak diskuse převážně velmi slušná. Pro porovnání, za žumpu by se dala považovat změť vzteklých reakcí třeba na Novinkách. Zde se projevuje jen nesouhlas, ten nelze se žumpou zaměňovati. Emotivní jsou maximálně články alarmistů, aktivistů, ekoplašanů a podobných druhů a těch tu též mnoho není.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

29.10.2021 09:00 Reaguje na
Možná jsem nezvolil zcela přesný výraz "žumpa", která více sedí na ty Novinky, ale tam zase nečekám odborně vzdělanou veřejnost. Na Ekolistu naopak očekávám vyjádření nesouhlasu podepřená argumenty a odkazy na relevantní zdroje.
Odpovědět
MD

Marek Drápal

28.10.2021 09:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycarske-ledovce-ustupuji-navzdory-snehu-a-chladnemu-letu
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.10.2021 10:06 Reaguje na Marek Drápal
To je jedna z informací, co podporují mou osobní domněnku, že teploty vzduchu (coz prý je změna klimatu, drive zvané oteplování) a tání ledovců jsou sekundární projevy jiných geologickych dějů, o kterých se moc nemluví, možná jsou neprozkoumané, a nehodí se navíc do současné ideologie.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

29.10.2021 09:10 Reaguje na Jarka O.
Osobní domněnky jsou stejně nebezpečné jako ideologie na nich založené. Zkuste napříště dodat nějaký relevantní, nejlépe vědecký zdroj (klidně Váš vlastní výzkum), který by podepřel Vaše tvrzení.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.10.2021 15:40 Reaguje na Ivo Kohn
Naštěstí své domněnky nikomu nevnucuji na rozdíl od ideologii založených prý na vědeckých názorech. Zajímají mě praktické důsledky pro život. Z chemicke analytiky znam jednak boj o granty, jednak problém validity analyz. Slečnu Gretu, maltuziana Charlese a politiky nepovažuji za vzdělané klimatology, nýbrž za laiky, kteri si prisvojili pravo rozhodovat o cizích lidech, kteří o to nestojí. Bankéři světových bank nevaruji před možným blackoutem. Přímo říkají, že přijde, v již tak vymírající evropě. Nemít ideologické klapky na očích, mohli bychom srovnat, jaké podmínky vytvořil pro rozvoj dřívější a jaké současný režim. Tím míním energetiku, zasobovaní pitnou vodou, zdravotnictví, školství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:24 Reaguje na Jarka O.
Jaké proboha "jiné geologické jevy"???
Jako že čerti fedrují v pekle víc, než normálně??
Faktem, že tohle by vám současní ideologové fakt nezkousli, jsou to hlupáci, že?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2021 10:12 Reaguje na Marek Drápal
V Itálii zase máte lokalitu, kde ledovce přibylo.
Nechci to bagatelizovat, ale ubývání a přibývání ledovců je zcela normální.
Nikdo nepředložil důkaz , že současné ubývání ledovců by mělo být nevratné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste nějak doložit tu oblast, kde ledovce přibývají. O ničem takovém nevím.
Ubývání ledovců je samo důkaz, že se klima otepluje a vratný ten jev by byl, kdyby lidé šli na emisní nulu a ještě mohutně odčerpávali CO2 ze vzduchu.
Až tehdy by se mohlo začít hovořit o bodu zvratu, i když by teplota stále stoupala.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.10.2021 14:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejake ledovecky v Alpach apod. to je z hlediska zemskeho klimatu naprosto zanedbatelna prkotina. Smysl ma divat se na zmeny hladiny svetoveho oceanu, a ty jsou - ve srovnani s tim, co se delo "nahoru a dolu" v nedavne (ctvrtohorni) minulosti
smesne male. Navic vetsina zvyseni hladiny oceanu v poslednich desetiletich je dusledkem zvetseni objemu vody tepelnou roztaznosti. Kdyz uz jsme v tom obdobi postupneho oteplovani. To ze se v poslednich desetiletich globalne oteplilo asi zpochybnovat netreba, zpochybnovat je ale treba pseudo"vedecke" pokusy to oduvodnovat lidskou cinnosti. Ze lide meni povrch Zeme a ze existence 10 miliard lidi ma nejspis i nejaky vliv na klimat, s tim se asi souhlasit na takto obecne urovni da. Otazka je, co chcete s takovymto - trivialnim - konstatovanim delat....
a zuzovat to na
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:15 Reaguje na Miloš Zahradník
Ledovce silně tají úplně všude, v Grónsku, Himálaji i Antarktidě, to se odmávnout už nedá.
Nárůst hladiny moří je tlumen nebývalým odparem při extrémně rychém oteplování atmosféry. Ta rychlost je asi 100x vyšší, než jsou přirozené cykly.
Vliv lidských emisí CO2 jsou prokázány stejně, jak kulatost Zeměkoule.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak vzhledem k tomu, že relativně nedávno se ještě v Grónsku pás dobytek a okolo Práglu Kája nařizoval pěstovat jen vinnou révu, bych se zatím tak nerušil.

A šetřil spíš na doplatek plynu:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 16:22 Reaguje na Svatá Prostoto
To byste musel napřed pochopit, že když máte někde stálou teplotu třeba 2 tisíce let, tak tam bude růst úplně něco jiného, než když se vám na tuhletu oteplí řádově za 40 let.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 16:55 Reaguje na Pavel Hanzl
To byste musel hlavně vědět, jak by bez zásahu člověka to klima vypadlo. Protože jsou i názory, dokonce to tu několikrát psala i paní Pazderová, pokud se nemýlím (pokud ano, tak omluva), že okolo 2050 - 2070 se očekává spíše ochlazování. A tedy je možné, že lidská aktivita půjde proti tomu řekněme přirozenému trendu a tu změnu bude vlastně zahlazovat.

Ale stejně ví zatím každý prd a my dva se toho beztak nedožijeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 20:17 Reaguje na Svatá Prostoto
To je přece dávno zjištěné, bez člověka by se taky oteplovalo, ale asi 100x pomaleji a ne až o +1,5°C jako dnes, ale sotva o půlku a za asi 12 - 16 tisíc let by nastupovala zase doba ledová.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 23:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta malá doba ledová někdy ve 14. - 15. století byla teda proč, když jednou za 12-16 tis. let?

Víte prd ... jako my všichni ... ale chtěl byste pomník.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pác bum. Obvyklý výstřel do tmy bez jediného důkazu, jak dycky.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.10.2021 14:38 Reaguje na Marek Drápal
Jeden rok v tomto nehraje roli. Mimochodem Mont Blanc sice v poslednich nekolika letech ubyva (male srazky v poslednich letech) ale predtim docela vyrazne rostl (v radu metru za desetileti) Nejen v dobe Hannibala a predtim Otziho ale bylo v Alpach ledovcu asi zretelne mene, nez dnes. Nepochybne horske ledovce v poslednim stoleti vsude spis ubyvaji, ale stoleti bylo za poslednich 200 milionu let (od posledniho velkeho globalniho zaledneni nekdy koncem permu) asi milion
a tipuju, ze v pulmilionu techto stoleti ledovce ubyvaly a v doplnkovem pulmilionu zase spis rostly :) Nevim, uzitecnejsi nez dnesni hysterie by bylo dat do skolnich ucebnic co nejpresnejsi grafy zmeny teplot/mnozstvi ledu/hladiny oceanu
za poslednich milion let. To by zacci koukali (tedy ti co maji zajem o fakta) jak velmi promenlive to bylo az do doby nekdy pred 10 - 15 000 lety kdy se Pambu rozhodl usnadnit
vyvoj Homo Sapiens a nadelil mu takto dlouhou dlouhou periodu nebyvale stabilniho (ve srovnani s minulosti) klimatu
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.10.2021 14:39 Reaguje na Miloš Zahradník
Oprava. 200 milionu let se deli na 2 miliony stoleti, ne na milion :)
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

29.10.2021 09:34 Reaguje na Miloš Zahradník
Tady nikdo nezpochybňuje, že v minulosti byly výkyvy teplot, hladin oceánů a množství ledovců na Zemi velice proměnlivé. Tady jde o to, jestli současné změny klimatu nemají náhodou o něco větší dynamiku (prosím dodejte zdroje na grafy, které byste chtěl ukázat žákům, já si je rád také prohlédnu) a jsou slučitelné v extrému až s další existencí lidí na planetě. To je extrém, mnohem jemnější poloha jsou socioekonomické důsledky - migrace, boj o přírodní zdroje apod. (k tomuto samozřejmě vedou i jiné problémy způsobované člověkem, než změna klimatu, to také nikdo nepopírá).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Velmi dobré články píše pan Zamouřil, má tam i dost velmi přehledných grafů. Dáva jsem odkaz vícekrát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 11:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud byste pochopil rozdíl mezi počasím a klimatem, přijdete na to sám.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.10.2021 20:11
Pokud si OSN neposvítí na množírny a s tím spojené snižování albeda (viz. tropy níže), je hon na plyny jen dobrým biznisem s povolenkami, ale oteplování je mnohovrstevný problém, které jednoduché povahy nejsou 100 pochopit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Albedo
Odpovědět
va

vaber

28.10.2021 08:45
oteplování planety zřejmě nerozumíme ,ale je tady a člověk z něj dostává strach a chce se tomu bránit a jediné o co se snaží a chce změnit je CO2 ,to ostatní buď nezná, nebo nechce změnit,
teplota planety je jen jedna z mnoha podmínek pro možnost život ,ale jsou i jiné které se také mění, třeba čistá voda ,čistý vzduch ,zdravé zelené rostliny a další a člověk je úspěšně likviduje všechny
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 11:09 Reaguje na vaber
Oteplování planety rozumíme velmi dobře, asi stejně, jako že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce.
A příčinou je 50 miliard tun CO2 ročně emitovaných do atmosféry.
Samozřejmě další externality a odpady jsou taky problém, ale CO2 je současně nejaktuálnější.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2021 18:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, není. Základem problému je téměř exponenciální růst populace a její materiální požadavky
Odpovědět
Pe

Petr

28.10.2021 22:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady mluvíte o problémech způsobených růstem materiálních požadavků populace, přitom jinde zase s obavami hovořite o našem ožebračování růstem cen.
Měl byste si vybrat. Těžká volba, že? Příjemné řešení neexistuje. Co s tím?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:04 Reaguje na Petr
Pan Vinkler v tom má fakt zmatek...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.10.2021 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale prd zmatek.

Prostě my si klidně na nějaký status quo zvykneme, do určité míry celospolečensky i na dejme tomu mírný pokles materiálních aspektů životní úrovně.

Ale rozvojový svět ani omylem. A já se jím nedivím. A to je ta masa populace, která neustále jde nahoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Oteplování způsobuje 50 miliard tun CO2 emitovaných každoročně do atmosféry, nikoliv množství lidí.
Vy máte těžké problémy orientivat se v úplně základních pojmech.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.10.2021 07:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechno špatně. Nerozumíme a důležitý je ten odpad, neekologické výroby, nadvyroba a plýtvání. CO2 a zmenu teplot planety do toho neplette, to je lhaní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:06 Reaguje na Jarka O.
Nerozumíte tomu vy. Vědecká obec má zcela jasno, panel IPCC to jasně popisuje.
Lžou primárně ropáci, je taky jasné, proč.
Odpovědět
va

vaber

29.10.2021 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
všemu a hned rozumí jen blbec
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.10.2021 13:07 Reaguje na vaber
To je možné, ale já tady pořád dokola uvádím vědecky dokázané skutečnosti nejjednoduššího typu.
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

28.10.2021 22:15
To už je nové náboženství!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist