https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-soucasne-tempo-snizovani-emisi-nestaci-na-omezeni-globalniho-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Současné tempo snižování emisí nestačí na omezení globálního oteplování

8.9.2023 19:54 (ČTK)
Tepelná elektrárna
Tepelná elektrárna
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Současné tempo snižování emisí nestačí na to, aby se podařilo dodržet cíl omezit globální oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia do konce století. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva OSN, o které informovala agentura AFP. Omezení růstu globálních teplot oproti předprůmyslové éře je hlavním závazkem klimatické pařížské dohody z roku 2015 a podle odborníků také jediným způsobem, jak zabránit katastrofálním důsledkům změn klimatu.
 

V Paříži se před osmi lety státy zavázaly, že udělají vše pro to, aby růst teplot v 21. století nepřekročil dva stupně Celsia a pokusí se ho udržet co nejblíže k úrovni 1,5 stupně. Podle hodnocení expertů, které vznikalo poslední dva roky, ale nynější závazky jednotlivých zemí na snižování emisí znamenají, že by teploty do roku 2100 vzrostly o 2,5 stupně Celsia. Planeta by tak byla na cestě k ještě ničivějším důsledkům klimatických změn jako jsou vlny veder, sucha, záplavy, stoupání hladin oceánů či vymírání druhů.

Podle zprávy OSN se podaří omezit růst teplot jen tehdy, pokud se ještě v tomto desetiletí emise CO2 sníží o dalších 20 gigatun a pokud planeta do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality. Pokud chtějí země udržet globální oteplování na bezpečné úrovni, musí celosvětové emise do roku 2035 klesnout o 60 procent, což znamená mnohem rychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů energie a rapidní pokles využívání fosilních paliv jako je uhlí, plyn nebo ropa, napsal list The New York Times.

Dnes vydaná zpráva má sloužit jako základ jednání na nadcházejícím klimatickém summitu COP28, který se uskuteční v Dubaji na přelomu listopadu a prosince.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.9.2023 20:08
Takže všechny ty peníze jsme vyhazovali zbytečně, protože nás stejně sežehnou plameny pekelné.
To zas přibude puberťáků trpějících klimatickým žalem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.9.2023 20:10
No jasně, to bylo zřejmé již dávno, že Evropa si může lámat ..., a jen sama na to doplatí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.9.2023 20:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
pk

pepa knotek

8.9.2023 22:29
Ledovec v Severním moři měl roztát někdy po roce 2000, hlásali vědci ve 70. letech minulého století. Naštěstí pro Evropu se předpovědi nevyplnily.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2023 20:30 Reaguje na pepa knotek
Vědci tenkrát vytvořili několik modelů dalšího vývoje a ten nejalarmističtější, který počítal s praktickým zničením ozónové vrstvy, to fakt předpovídal. Tomu se ale podařilo zabránit celosvětovým zákazem freonů, ale ty sice alarmistické modely, ale ne extrémně, se vyplnily.
Tenkrát ovšem nepředvídali vývoj po roce 2000, natož 2020, což je už ale úplně jiný level.
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

8.9.2023 22:41
Emise, emise, emise. "Podle zprávy OSN se podaří omezit růst teplot jen tehdy, pokud se ještě v tomto desetiletí emise CO2 sníží o dalších 20 gigatun, a pokud planeta do roku 2050 dosáhne uhlíkové neutrality". --- A to, že se planeta stává pískově žlutá, to nikomu stále nedochází? Chybí zeleň, redukuje se prostor pro živou přírodu. Zeleň CO2 z ovzduší aktivně stahuje, a pokud chybí, tak se nic nenapraví. A taky nikoho nezajímá vliv koloběhu vláhy ve vodních cyklech. Jsme v zajetí dogmatu.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.9.2023 06:29 Reaguje na Josef Střítecký
Podľa satelitných snímkov zelen globálne výrazne pribúda. https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2020/cislo-7/komu-se-neleni.html
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

9.9.2023 09:32 Reaguje na Vladimir Mertan
Oteplování zemské atmosféry se až hystericky přeceňuje. Výrobou elektromobilů přistoupily automobilky na ideologickou hru a té se už tři dekády účastní i většina vědců. „Lidstvo trpí apokalyptickou náladou. Jako před tisícem let. Tehdy se čekal nový příchod Krista, dnes se očekává peklo globálního oteplování,“ řekl už před časem biolog, paleoekolog a environmentální archeolog Petr Pokorný, ředitel Centra pro teoretická studia, společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-pokorny-ekolog-klima-globalni-oteplovani-atmosfera.A230814_133317_xman-rozhovory_albe
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2023 20:40 Reaguje na Josef Střítecký
Pan Pokorný je někdy trochu komický jedinec, není klimatolog a asi trochu nechápe, že dnešní stav je zcela ojedinělý a v palentologii jej nalézt nelze. Na přednášce vysvětloval velmi složité historické teplotní cykly Zeměkoule a vyšlo mu, že jsme na začátku ochlazování. Bohužel se nepodíval na graf skutečných teplot. Od té doby mu jaksi nevěřím a nechápu, pročfušuje do oboru který asi nějak nezvládl.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.9.2023 12:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Ja tu vidím hlavne jedného absolútne komického jedinca, ktorý sa tvári že všetkému rozumie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2023 20:33 Reaguje na Josef Střítecký
Pácáte nesmysly, klimatologové nejsou hlupáčci a samozřejmě počítají se všemi vlivy. A ty emise CO2 jsou dominantní a jaksi kořenový problém, od kterého se vše ostatní odvíjí. To jsou ty známé pyramidové jevy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2023 20:44
Samozřejmě nestačí. Nejhorší prasák planety je Čína, kroutí se jak had šedý, šupinatý a je totálě ovládnuta mamonem. Takže jen žvaní a slibuje a staví nové a další uhelné elektrárny. Dnes ale silně zabrzdila rozvoj, takže by se mohla trochu zklidnit. Ale stačit to rozhodně nebude.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.9.2023 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte pravdu. Čína jde po ekonomickém růstu jako slepice po flusu. Zato USA jsou stále ti, co zachrání svět, altruisté a filantropové, co (natisknuté) dolary rozdávají světu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2023 11:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
To má být nějaká jako ironie? A proč?
Američan je nejsilnějšína světě a svět funguje v rámci možností dobře.
Zkuste si představit, jak by svět vypadal, kdyby byl nejsilnější komunista Si-ti-ping, nebo nacista Putin.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist