https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-hut-chysta-ctyri-projekty-ktere-prispeji-k-odpraseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská huť chystá čtyři projekty, které přispějí k odprášení

30.7.2019 00:25 | OSTRAVA (ČTK)
Huť Liberty Ostrava chystá čtyři ekologické projekty, které mají snížit vliv výroby na životní prostředí. / Ilustrační foto
Huť Liberty Ostrava chystá čtyři ekologické projekty, které mají snížit vliv výroby na životní prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Huť Liberty Ostrava chystá čtyři ekologické projekty, které mají snížit vliv výroby na životní prostředí. Opatření za více než půl miliardy korun by měla přispět k zachycení desítek tun prachu ročně. Novináře o tom včera informovala mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková. Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejhorším ovzduším v zemi. Na znečišťování ovzduší se kromě průmyslových podniků podílí také doprava, lokální topeniště nebo škodliviny ze sousedního Polska.
 

Projekty huti jsou zaměřená na fugitivní emise, tedy nekomínové emise, které vznikají při manipulaci a přepravě prašného materiálu. "Investice půjdou do odprášení odsunových cest aglomerátu na jižní a na severní části aglomerace, odprášení provozu nakladače na aglomeraci, kde se manipuluje s železnou rudou, a odprášení provozu rovnaček na středojemné válcovně," uvedla mluvčí. Tkaninové filtry, které by měly účinně zachytávat prachové části různých velikostí, chce firma dokončit v letech 2020 až 2023.

Podle mluvčí ostravská huť od privatizace v roce 2003 investovala do ekologizace z vlastních zdrojů šest miliard korun, další dvě miliardy z evropských fondů pak šly na snížení zejména fugitivních emisí prachu nad rámec zákonných požadavků.

"Od roku 2016 máme celoročně v provozu 12 filtračních zařízení s tkaninovými filtry, která jsou zaměřena na eliminaci fugitivních emisí. Pomocí těchto čtyř nových zachytíme další desítky tun těchto 'nízkých' emisí prachu, což bude přínosné zejména v období s nepříznivými rozptylovými podmínkami, kdy by tento prach mohl zhoršovat situaci pod smogovou vrstvou. Provoz a údržba těchto zařízení nás ročně vyjde řádově na stovky milionů korun," uvedl ředitel pro životní prostředí Liberty Ostrava Petr Baranek.

Na aktuální projekty odprášení huť získala peníze z EU, z nichž uhradí přibližně polovinu nákladů. Podobně na své ekologické projekty získaly evropské peníze i další podniky v regionu. Celkem bude 750 miliony korun z EU podpoře v kraji deset projektů firem (včetně Liberty Ostrava) v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun.

Ostravská huť letos změnila majitele. Někdejší vlastník, který byla skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala huť prodala skupině Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. Huť vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. Spolu s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist