https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-ocekava-rekordni-pocet-vylihnutych-plamenaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo očekává rekordní počet vylíhnutých plameňáků

8.7.2018 01:00 | OSTRAVA (ČTK)
Zatím přišlo na svět pět mláďat (na obrázku) a ošetřovatelé počítají s tím, že dalších osm by se ještě mělo vylíhnout.
Zatím přišlo na svět pět mláďat (na obrázku) a ošetřovatelé počítají s tím, že dalších osm by se ještě mělo vylíhnout.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada by se letos mohla dočkat rekordního počtu mláďat plameňáků kubánských, kteří se tam nyní líhnou. Zatím přišlo na svět pět mláďat a ošetřovatelé počítají s tím, že dalších osm by se ještě mělo vylíhnout. Pokud by chovné páry odchovaly všech 13 mláďat, překonaly by rekord z loňského roku, kdy se podařilo odchovat 12 mláďat, řekla minulý týden mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Ostravská zoo chová tyto ptáky od roku 1979. Vylíhlo se v ní přes sto mláďat, odchovat se jich podařilo bezmála 90. "Samice plameňáků snáší jedno bíle zbarvené vejce do hnízda z bahna a písku. V inkubaci vejce i v následné péči o mládě se střídají oba rodiče," uvedla Nováková.

Aktuálně hejno bez letos vylíhnutých mláďat tvoří 55 jedinců, z toho 33 samců a 22 samic. "Ve skupině jsou dokonce stále dva samci, kteří byli v roce 1979 do zoo jako dospělí přivezeni, to znamená, že mají více než 40 let. Plameňáci jsou dlouhověcí ptáci a mohou se dožívat přes 50 let, někdy se uvádí i 70 až 80," řekla mluvčí.

Hnízdící plameňáky mohou návštěvníci pozorovat ve výběhu u hlavního vstupu do zoo. Mláďata jsou po vylíhnutí pokryta šedobílým prachovým peřím a na rozdíl od dospělých mají krátké nohy i krk a rovný zobáček. Intenzivní oranžovorůžové zbarvení získají v průběhu druhého roku života. Zbarvení plameňáků je způsobeno oranžovo-červenými barvivy obsaženými v potravě plameňáků, která se ukládají do peří.

Plameňáci kubánští ve volné přírodě obývají mělká jezera a laguny souostroví Velkých Antil poloostrova Yucatan a severu Jižní Ameriky. Zatím sice nepatří k ohroženým druhům, ale jejich přirozené prostředí se zmenšuje kvůli těžbě soli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist