https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoologicka-zahrada-odchovava-dve-mladata-servalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoologická zahrada odchovává dvě mláďata servalů

8.7.2023 02:05 | OSTRAVA (ČTK)
Měsíční mláďata servalů.
Měsíční mláďata servalů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | J. Tomanová / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada odchovává dvě mláďata servalů. V prvních dnech po narození trávila koťata se svou matkou převážně ve vnitřních prostorech, které nejsou veřejnosti přístupné. V těchto dnech je ale návštěvníci mohou zpozorovat také ve venkovním výběhu nedaleko Pavilonu indických šelem, který postupně objevují, sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.
 
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Urbanová / Zoo Ostrava

Mláďata porodila zkušená samice, která je starostlivou matkou a v minulých letech odchovala pět mláďat. "Letošní mláďata jsou tedy šestým a sedmým odchovávaným mládětem páru sestaveného v roce 2017. Zoo Ostrava chová tyto malé kočkovité šelmy od roku 1989 a celkem se zde podařilo odchovat na tři desítky koťat," uvedla mluvčí. Podle první veterinární kontroly, při níž chovatelé provedli i preventivní odčervení, by mělo jít o samce a samici. Pohlaví definitivně potvrdí další kontrola, která je naplánovaná na začátek června.

Serval se v přírodě vyskytuje v Africe s výjimkou Sahary, vzácně v Alžírsku, Tunisku a Maroku. Obývá travnaté savany a rád se zdržuje i v blízkosti vod, kde může lovit i žáby, ryby nebo plameňáky. "Lovu v trávě je přizpůsoben delšími končetinami. Díky nim a dlouhému krku může zvednout hlavu až do výše 75 centimetrů nad zem. Obratně loví nejen drobné savce, ale i ptáky. Když vyplašený pták vzlétne, vyskočí za ním až dva metry vysoko a chytne ho v letu. Vzácně loví malé antilopy a chytá také hmyz," řekla mluvčí.

Dodala, že serval žije samotářsky a se samicí se samec potkává pouze krátce v období rozmnožování. Samice rodí jedno až tři mláďata. V lidské péči se často i samec podílí na výchově, a rodina tak může zůstávat do dospělosti mláďat spolu. Serval se dožívá až 20 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

9.7.2023 01:18
Divoká zvířata držená ve vykachlíkované kleci. To má být úspěch?
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 13:58 Reaguje na Petr
A jak to těm mláďatům na holé podlaze mezi kachlíky sluší. Na první pohled se tam cítí spokojeně a bezpečně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2023 15:06 Reaguje na Petr
Pačet servalů v přírodě klesá, takže každý odchov v zajetí je úspěch. A pokud by ta jejich mamina neměla optimální podmínky, nezabřezla by a neporodila.
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 15:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podle vaší logiky tedy bude úplně největší úspěch až přírodu zlikvidujeme celou a všechna divoká zvířata zavřeme do kachlíkovaných ubikací. To bude úplně nejoptimálnější.
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 15:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vlastně je tedy vše v pořádku. Zvířata mají kde přežít, takže nějakou přírodu netřeba řešit, a ještě je i prima byznys a děti se mají kam chodit dívat na "divoká" zvířata. Vše vyřešeno, můžeme se pochválit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2023 17:02 Reaguje na Petr
Za situace, kdy nemůžeme ovlivnit likvidaci přírody třeba v Africe, jsou zoologické zahrady jako záložní plán ideální. Ostatně, už Josef Vágner když zakládal zoo v Dvoře Králové, měl vizi, že se přebytky odchovů budou vozit zpátky do Afriky. Jenomže to se těžko vysvětluje takovému omezenci jako Vy, který nečte a mele si jenom svoji tantru. Podle Vás by asi bylo nejlepší zrušit zoo, zvířata odvézt do domoviny a nečinně se dívat, jak je tam domorodci vybijí.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.7.2023 17:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tím, že nemůžeme ovlivnit likvidaci přírody třeba v Africe (ale i jinde) nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že můžeme a že to i děláme.
Se ZOO se s Vámi ale naprosto shodnu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2023 17:37 Reaguje na Slovan
Můžeme tam, kde neprobíhají boje. Tam kde se bojuje, můžeme jenom doufat, že bojující strany nevybijí všechna zvířata.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.7.2023 08:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To není úplně pravda. Dnešní Benin nebo Středoafrická republika budiž příkladem. Samozřejmě je to jiné než ve stabilních zemích jako Tanzánie apod. a chce to mít tak trošku i ty “koule”. Ale jde to, byť tam omezení prostě jsou.
Třeba Garamba… ta tu byla nedávno zmíněna protože se do ní vrací nosorožci. Není to ale tak dávno, co byla celá oblast v zóně bojů a byla extrémně nestabilní.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.7.2023 08:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To není úplně pravda. Dnešní Benin nebo Středoafrická republika budiž příkladem. Samozřejmě je to jiné než ve stabilních zemích jako Tanzánie apod. a chce to mít tak trošku i ty “koule”. Ale jde to, byť tam omezení prostě jsou.
Třeba Garamba… ta tu byla nedávno zmíněna protože se do ní vrací nosorožci. Není to ale tak dávno, co byla celá oblast v zóně bojů a byla extrémně nestabilní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2023 17:47 Reaguje na Slovan
Přiznám se, že nemám tolik informací jako Vy, tak Vám budu vděčný, když se s námi o ně podělíte.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.7.2023 11:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V češtině jsem bohužel nic nenašel, nicméně s google překladačem to pochopíte také.

https://news.mongabay.com/2022/03/in-benin-a-thin-line-between-conservation-and-counterinsurgency/

Je to článek z Beninu, který je nejaktuálnějším případem. Konkrétně z NP W a Pendjari, které jsou součástí komplexu přírodních rezervací WAP. Tento komplex je největší zbývající divočinou Západní Afriky a rozprostírá se na hranicích Benin/Niger/Burkina Faso. V posledních pár letech se tam rozšiřují džihádisté ze Sahelu a ochranáři z African Parks jsou tak reálně v přední linii bojů. Mohli a vlastně i mohou utéct. Nicméně zůstávají a za tu úžasnou přírodu nasazují krky. Minulý rok tam zemřel francouzský instruktor při bombovém útoku - spolu s ním i několik rangerů.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.7.2023 17:12 Reaguje na Petr
Vám koukám vadí všechno.

Jen letos jsem byl v ZOO v Praze, Liberci, Hodoníně, Berlíně a Wroclawi. Zvládnu ještě minimálně Dvůr a Zlín. Loni jsem byl v Ostravě, Hluboké, Ústí nebo Děčíně. Něco jsem tedy již projel a viděl. V žádné ZOO jsem ale neviděl trpící zvířata. Ano, nic nevynahradí život v přírodě. Některé výběhy by chtělo zlepšit - což ale probíhá. Jenže i díky ZOO se mnohé druhy opět mohou vracet zpět. Je těch příkladů málo?
ZOO jsou bezkonkurenčním vzdělávacím střediskem nejen pro děti. Zároveň jsou jistotou, že některé druhy přežijí i kdyby byly vyhubeny v přírodě. A že k tomu mnohé daleko nemají. Lev Berberský již vyhuben v přírodě byl - a díky ZOO, které je chovají se třeba jednou zase vrátí zpět a jako druh přežije. Zároveň každá ZOO podporuje nejeden ochranářský projekt u nás i v zahraničí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2023 17:47 Reaguje na Slovan
Já bych ještě doplnil - je statisticky dokázáno, že zvířata se v zoo dožívají vyššího věku, méně trpí chorobami a mívají i početnější potomstvo. K těm ochranářským projektům, tak neverendingstory je rozmnožování koně Převalského, kde byly odchovy opakovaně reintrodukovány do původní domoviny, v poslední době se vrací do domoviny odchovy orlosupa bradatého, supa hnědého, podporují se rezervace s gorilami a abychom zůstali doma, tak pražská zoo se zapojila do záchrany karasa obecného, kterého v našich vodách drasticky vytlačuje invazivní karas stříbřitý.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.7.2023 19:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Těch projektů má každá ZOO celkem hodně. Ono se stačí podívat na jejich weby, kde jsou přehledně popsané. V některých projektech jsou dokonce klíčovým partnerem. Některé z nich jste ostatně správně vyjmenoval.
Petr však vidí jen “chudáky zvířata v klecích”, přitom je evidentní, že jako odpůrce ani v žádné nebyl. Možná by si měl zajít, aby viděl, v jakých prostorách jsou ta zvířat dnes chována a jaké pavilony vznikají. Ne vše a všude je samozřejmě dokonalé. Ale…nový pavilon šimpanzů v Ostravě, goril v Praze nebo jaguárů ve Zlíně (byť ten uvidím až v srpnu)… to je opravdu “týrání”. Většina zvířat má v dnešních ZOO prostorné výběhy. Nicméně v tomhle já už se s ním dohadovat nehodlám. Je to stejné jako s těmi obojky - kdo pochopit nechce, nepochopí i kdybych napsal cokoli. Myslím si o něm své..
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 17:51 Reaguje na Slovan
Kdežto když vy s něčím nesouhlasíte, nebo se vám něco nelíbí, to je něco jiného, že?
A jak poznáte, že zvíře netrpí? Odpovím si sám, nijak. Viz úvodní obrázek. Ve vykachlíkované holé místnosti se divoká zvířata evidentně cítí nesmírně spokojeně. A s tím souvisí i to přežití, či snad dokonce vracení do přírody. Ano, to vracení se ve výjimečných případech uskuteční, ale to je tak jedno promile. Zbytek zvířat je odsouzených k celoživotnímu živoření (což opět popřete, já vím) v kleci. A celoživotnímu očumování lidmi. Ta jedna promile má jako ospravedlnit ty tisíce zvířat, která nikdy nevylezou z klece? A nic vzdělávacího na tom nevidím, natož bezkonkurenčně. Snad jedině to, jací jsme primitivové, to ano, to je krásná ukázka. Jinak je to obyčejná lidská zvůle a zvrhlost dělat si z divokých zvířat čumendu, a ještě říkat, že je to pro jejich dobro. A překvapuje mě, že tomu věříme. Že věříme, že když budeme zvířata držet po generace v kleci a množit navzájem několik jedinců, že budou stále schopná žít ve svém původním prostředí, a že třeba jednou "nahradí" mizející divočinu. To určitě. Navíc jen učíme děti pokroucenému názoru na svět, že zavírat zvířata do klecí je správné a zábavné. Ne, není. Ani trochu. Ale snad to jednou lidé pochopí. Doufám. Bude to trvat hodně dlouho, ale doufám. A jsem si jistý, že jednou se na dnešní dobu budou lidé dívat jako se díváme my na starověk a rituální obětování zvířat (dokonce i lidí). A na nás jako na divochy a primitivy.
Nechápu kde se to v nás bere, ta krutost a bezcitnost. Nejen k sobě navzájem, ale i k přírodě a zvířatům. Úplně si libujeme v utrpení a dodnes jsou na světě národy, které mají utrpení a bolest jako jednu z nejvyšších hodnot.
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 17:58 Reaguje na Slovan
To "bezkonkurenční vzdělávací středisko", to je přesně to samé, jako vaše "data naprosto klíčová pro ochranu". Jen rádobyvznešený blábol, který v sobě ve skutečnosati ukrývá prosté zneužívání zvířat pro naše zájmy. Přičemž očumování zvířat v kleci je ještě o level horší než věšet jim na krk závaží. Ano, takové věci mi vadí a krajně je nemám rád. A nestydím se to říct.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.7.2023 19:08 Reaguje na Petr
Když tak čtu ty Vaše kydy, napadá, že máte dost velký problém se získáváním potravy. Pokud skutečně zastáváte tyto postoje i v soukromí, pak celá řada potravin není pro Vás:
Vejce - je fuk, jestli je to z klecového chovu, halového chovu nebo od slepic ze dvorka. Ti ptáci jsou omezováni no svobodě a tudíž byste jejich vejce neměl konzumovat.
Maso domácích zvířatc - všechna jsou chována v zajetí a tudíž trpí, takže zase nic pro Vás.
Maso divokých zvířat - jsou krutě zabíjena pomocí střelných zbraní a Vy přece nehodláte takové utrpení podporovat
Palmový olej, - nemůže jíst produkty obsahující tento olej, protože palmové plantáže vznikají tak, že se ničí tropická příroda.
Řepkový olej - Určitě víte, jak se pěstuje řepka, takže nic pro Vás.
A tak bych mohl pokračovat. Když to shrnu, tak podle Vašich předcházejících prohlášení bych řekl, že se živíte pouze vzduchem a ranní rosou. Vaše příspěvky jsou pak takového ražení, že by si po jejich přečtení i Mirek Dušín z Rychlých šípů připadal jako vyvrhel.
V reálu jste ale obyčejný pokrytec, který tady hlásá svoje dogmata a pak se jde porvat do supermarketu o slevněné kuřecí a oplatky s palmovým olejem.
Jo a co na to říká Váš psychiatr?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.7.2023 19:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak jste se u expozice roztomilých kočiček pěkně servali:-) Tady je všechna snaha marná, ten by vytrolil i sira Davida A., že při cestách po světě zašlápl spoustu drobných hmyzáčků a pavouků.-)
Odpovědět
Sl

Slovan

9.7.2023 20:04 Reaguje na Karel Zvářal
Tak teď musím uznat, že jste to s tím Sirem Davidem trefil ukázkově!
Sir. David sbíral zvířata pro Londýnskou ZOO ve velkém :) Kdo četl jeho knihy, pak ví. A to v té době byla zvířata chována v nesrovnatelných podmínkách s dnešní dobou…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2023 12:17 Reaguje na Slovan
Gerald Durell taky sbíral zvířata pro zoo. Nejdříve pro cizí a pak si založil vlastní zoologickou zahradu. Možná není tak populární jako D.A., ale já ho mám radši, protože psal úžasné knížky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

11.7.2023 10:03 Reaguje na Petr
No, není to tak úplně v pořádku. Je třeba posoudit Váš vliv na životní prostředí, a dle platného veterinárního zákona Vás coby BSE pozitivního neprodleně utratit, a řádně zpracovat v kafilerii.
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.7.2023 05:59
se zoologickými zahradami vnímám jeden zásadní problém - chodí tam lidi. což trochu degraduje zoo na zvěřince. musí tam být sloni, hroši, vopice, medvědi, žirafy a vůbec nejlépe bílí tygři a cvičení lachtani, a nesmí chybět krotké kamerunské kozy pro pomazlení.

samozřejmě chápu, že třeba ten převalák (a mnohé další druhy) zahradám vděčí za holou existenci druhu. ale měla by být jasná hranice mezi zábavním zvěřincem (nějaké ty utýrané mrchy ve vykachlíčkované cele, buřty, pivo, cukrová vata) a vážně míněnou rezervou druhu.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.7.2023 08:37 Reaguje na Lukas B.
A jak to pak chcete financovat, když tam nebudou chodit lidi?
Navíc. ZOO jsou z mého pohledu skutečně velmi důležité kvůli výchově nejenom mládeže. Ten blízký kontakt je zásadní a nejenom v dětech to zanechává významné stopy. Mimochodem - žádné druhy opic nejsou ohrožené? Žádné poddruhy medvědů nebo žiraf nejsou ohrožené? Sloni nebo hroši nejsou ohroženi? Já se taky vždy nejvíc těším na nějakou tu šelmu… a co jako? Co je na tom špatného chtít vidět dnes ohrožené poddruhy levhartů nebo lvů? Tak co se tam podle vás má chovat?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2023 12:21 Reaguje na Lukas B.
Kdy jste byl naposledy v zoo? Dneska se výběhy často koncipují jako výřez biotopu, v kterém to zvíře žije a mají hodně daleko k vykachlíkované cimře. A co se týče toho piva, buřtů a cukrové vaty, tak i ti prodejci jsou v nájmu a platí zoo nemalé peníze, které jdou na financování provozu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist