https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-vodarny-maji-specialni-kanalizacni-vuz-prvni-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské vodárny mají speciální kanalizační vůz, první v Česku

6.2.2021 01:04 | OSTRAVA (ČTK)
Umí vyčistit kanalizaci a recyklací čisticí vody šetří náklady na provoz, sdělila mluvčí OVAK Radka Vanková.
Umí vyčistit kanalizaci a recyklací čisticí vody šetří náklady na provoz, sdělila mluvčí OVAK Radka Vanková.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ostravské vodárny a kanalizace
Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), která dodává vodu přibližně 300 000 obyvatel Ostravy a okolí, si za více než deset milionů korun bez DPH pořídila speciální kanalizační vůz Kaiser Aquastar IV. Jde podle ní o první vozidlo svého druhu ve střední Evropě. Umí vyčistit kanalizaci a recyklací čisticí vody šetří náklady na provoz, sdělila mluvčí OVAK Radka Vanková.
 

Cisterna naplněná deseti metry krychlovými čisticí vody dokáže čistit kanalizaci kontinuálně, aniž by celou směnu musela přejíždět.

"Vozidlo vhání čistící vodu přes kanalizační šachtice pod vysokým tlakem do potrubí a pohybem čisticí trysky tam a zpět odstraňuje nečistoty a usazeniny, které poté z kanalizace odsaje, vodu předčistí a znovu použije," popsala Vanková.

Koncept vozidla vychází z předchozích modelů výrobce komunální techniky Kaiser AG Liechtenstein. "Akční rádius vozu je přes 300 metrů z jednoho místa - kanalizační šachtice. Vozidlo má nerezovou kalovou nádrž, aby odolalo agresivním odpadním vodám," uvedl vedoucí provozu kanalizační sítě Marcel Ulrich.

Vysokotlaké čerpadlo dokáže při průtoku 500 litrů vody za minutu vyvinout tlak až 200 barů. Vodní paprsek z trysky dokáže podle Vankové svojí intenzitou i poškodit staré kanalizace.

"Proto je nezbytné, aby obsluha takové techniky byla zkušená a vždy vhodně zvolila způsob čištění a všechny jeho parametry, které vedou k úspěšnému dokončení práce bez poškození kanalizace," uvedla mluvčí.

Vozidlo má i ochranu před mrazem při přejezdu. "Jednotka zajišťuje dostatečný ohřev pro přepravu vozidla až do maximálně minus 15 stupňů Celsia. Toto nám pomáhá alespoň na pár hodin při zajištění nezbytné práce v době, kdy uhodí mrazy," uvedla Vanková.

Firma s téměř 400 zaměstnanci spravuje téměř 1000 kilometrů kanalizační sítě. V roce 2019 OVAK vytvořily čistý zisk 89 milionu korun, o 287 000 korun nižší než v roce 2018, a tržby jim vzrostly o 45,8 milionu na 1,15 miliardy korun. Nadpolovičním vlastníkem je francouzská společnost Suez Environnement. Druhý největší akcionář je se 40,6 procenty město Ostrava.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist