https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-zoo-se-podaril-unikatni-odchov-zelvy-chramove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské zoo se podařil unikátní odchov želvy chrámové

1.8.2021 01:46 | OSTRAVA (ČTK)
Zoo Ostrava chová želvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvě samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvířata dostala jako konfiskáty.
Zoo Ostrava chová želvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvě samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvířata dostala jako konfiskáty.
Ostravské zoologické zahradě se podařil unikátní odchov želvy chrámové, která je ve volné přírodě ohrožena vyhubením. Odchov této sladkovodní želvy se v Ostravě povedl poprvé a je vzácný především v tom, že v rámci světových zoo je znám pouze z několika málo institucí. Za poslední rok nebyl zaznamenán v žádné zoo, kromě ostravské. Novinářům to dnes sdělila mluvčí zahrada Šárka Nováková.
 

Želvy chrámové obývají expozici Sloní džungle v pavilonu slonů. V zahradě je jeden samec a dvě samice. Snůšku sedmi vajec chovatelé z expozice, kde nebyly stabilní podmínky k inkubaci, přemístili do speciální líhně pro plazy v zázemí zoo. "U želv se při vyšších teplotách většinou líhnou samičky, při nižších samečkové. Proto byla vejce v inkubátoru rozdělena do dvou teplotních režimů. Čtyři vejce byla umístěna v teplotě 28,5 stupně Celsia a tři vejce v teplotě 30 stupňů Celsia," řekla Nováková.

"Délka inkubace u těchto želv trvá zhruba 108 až 115 dnů. V teplejší líhni, kde jsme očekávali líhnutí samiček, se nevyklubalo ani jedno mládě. V chladnější líhni se vylíhla čtyři mláďata – samečci," uvedla mluvčí. Mláďata jsou zatím stále v chovatelském zázemí a podle Novákové prospívají dobře.

Zoo Ostrava chová želvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvě samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvířata dostala jako konfiskáty. Jedna ze samic uhynula po třech letech, další dva jedinci žijí v zoo dodnes. Třetím obyvatelem Sloní džungle je samice dovezená z německé zoo v Kolíně nad Rýnem v roce 2015. "Aktuálně se tato vzácná sladkovodní želva chová jen ve čtyřech evropských zoologických zahradách, šesti severoamerických a deseti asijských. Podle našich informací se je doposud podařilo rozmnožit jen ve dvou až třech zoo na celém světě. Za poslední rok byl úspěšný odchov pouze v Ostravě," řekla Nováková.

Želva chrámová se v přírodě vyskytuje na území Thajska, Kambodže, Laosu, Vietnamu a Malajsie. Živí se vodními rostlinami a do vody spadlými plody. Nově je řazena mezi kriticky ohrožené druhy. V buddhistických zemích je věřící nosí do chrámů, odtud pochází i název želvy. "Mniši je vypouštějí do chrámových jezírek nebo do přírody, často však do nevhodných podmínek, kde želvy později hynou. Ochotně také vykupují tato zvířata i na tržištích, čehož ale zneužívají obchodníci, kteří želvy záměrně chytají a mnichům prodávají. Vysokému stupni ohrožení čelí rovněž kvůli ztrátě přirozeného prostředí a proto, že je oblíbenou pochoutkou," doplnila mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist