https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ozdravne-pobyty-v-ceskem-svycarsku-pro-zaky-strednich-skol-by-se-mohly-zopakovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozdravné pobyty v Českém Švýcarsku pro žáky středních škol by se mohly zopakovat

7.10.2023 00:50 | HŘENSKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ozdravné a vzdělávací pobyty pro žáky vybraných středních škol a dětských domovů v Českém Švýcarsku by mohly pokračovat zřejmě i v příštím roce. V dotačním programu, jehož cílem byla podpora ubytovatelů v lokalitě zasažené loňským ničivým požárem, zůstalo přes 800 000 korun. Radní navrhují využít je ke stejnému účelu, řekl hejtman Jan Schiller (ANO).
 

Program vymyslel kraj po rozsáhlém požáru v okolí Hřenska, kvůli kterému přišli místní podnikatelé o část sezony. "Máme velmi pozitivní ohlasy, a to ze strany poskytovatelů ubytování i od škol. Nechceme nevyčerpané peníze dávat zpátky do rozpočtu a navrhneme zastupitelům je dát opět školám," uvedl Schiller.

Do Českého Švýcarska by na několik dní mohly vyjet děti ze šesti krajských organizací, tedy středních škol a dětských domovů. Příspěvek mohou využít na ubytování, stravování, dopravu, vzdělávací programy.

Od loňského listopadu do letošního června do Českého Švýcarska vyjelo v rámci ozdravného pobytu 4322 dětí s doprovodem z 57 školských příspěvkových organizací kraje. Z toho bylo 15 dětských domovů, uvedla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Za ubytování a stravování účastníků pobytů zaplatil kraj 7,6 milionu korun, za dopravu milionu a dalších 300.000 korun byly výdaje na vstupy v místě pobytu a podobně. Škola měla nárok na dotaci ve výši 200 000 korun a dětské domovy na 100.000 korun. Maximální cena za ubytování a stravování na den činila 800 korun na jedno dítě. Rodiče ani škola nic neplatili, vše hradila samospráva z centrální rezervy kraje.

Zavřeno měli hoteliéři z Hřenska a okolí několik týdnů, z dalších oblastí v Českém Švýcarsku lidé odjížděli a rušili rezervované pobyty po vypuknutí požáru 24. července. Po 20 dnech hasiči, kterých se na místě vystřídalo na 6000, požár uhasili. K Pravčické bráně, která je jednou z největších atrakcí národního parku, mohli turisté znovu až 1. října. Uzavřena nadále zůstává Edmundova soutěska, kde Hřensko provozovalo plavbu na lodičkách. Otevřena je Divoká soutěska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist