https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/palau-nabidne-vyhody-turistum-kteri-budou-ohleduplni-k-mistni-prirode-a-kulture
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Palau nabídne výhody turistům, kteří budou ohleduplní k místní přírodě a kultuře

23.5.2022 01:11 | Ngerulmud (ČTK)
Tichomořské souostroví Palau nabídne turistům nejrůznější výhody a exkluzivní zážitky výměnou za ohleduplnost k místní přírodě a kultuře. Jde o první podobnou iniciativu na světě, napsal zpravodajský server BBC.
 

Turisté mohou svou ohleduplnost v případě zájmu monitorovat ve speciální telefonní aplikaci, kterou tichomořská země spustí v následujících měsících. Body získají například za použití opalovacích krémů šetrných ke korálovým útesům, návštěvou kulturně významných míst a konzumací jídel z udržitelně získaných lokálních surovin.

Výměnou za respektování místních obyčejů a životního prostředí se pak návštěvníkům zpřístupní zážitky, které jsou běžně vyhrazeny jen pro obyvatele ostrovního státu, například túra po neoznačených stezkách, koupání v tajné jeskyni nebo rybaření na odlehlém místě. Úřady Palau turistům slibují i účast na pro místní kulturu významných událostech, jako je obřad prvního porodu, který uctívá nové matky-prvorodičky.

Tropické souostroví Palau tvoří 26 větších a několik set malých ostrovů, na kterých žije kolem 20 000 lidí. Zemi ležící zhruba 900 kilometrů východně od Filipín před pandemií covidu-19 běžně navštívilo za rok až 150 000 lidí, kteří podle místních úřadů ne vždy brali ohledy na křehkost místního ekosystému. Nový systém má proto za úkol návštěvníky poučit a za odměnu jim nabídnout status důvěrného přítele Palau, uvádí Laura Clarkeová z místní iniciativy Palau Legacy Project.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist