https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/paliva-z-odpadu-mohou-prinest-podle-nove-studie-nova-pracovni-mista-i-vyznamny-zdroj-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Paliva z odpadů mohou přinést podle nové studie nová pracovní místa i významný zdroj energie

19.2.2015 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Používáním odpadu k výrobě biopaliv se můžeme kromě jiného vyhnout negativním dopadům spojeným s používáním současných sporných biopaliv vyráběných přímo ze zemědělských plodin
Používáním odpadu k výrobě biopaliv se můžeme kromě jiného vyhnout negativním dopadům spojeným s používáním současných sporných biopaliv vyráběných přímo ze zemědělských plodin
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Využívání odpadů z domácností, zemědělství, lesnictví a průmyslu na výrobu motorových biopaliv by mohlo ČR přinést tři tisíce stálých a sedm tisíc dočasných pracovních míst. V celé Evropě by pak díky novému odvětví mohlo vzniknout tři sta tisíc pracovních míst. Takové jsou závěry studie nevládní neziskové organizace International Council of Clean Transportation (ICCT - Mezinárodní rada pro čistou dopravu). Navíc se podle ekologických aktivistů jedná o nízkoemisní zdroj energie i efektivní formu recyklace.
 

Podle studie by se mohla nová pracovní místa v ČR vytvořit v následujících oblastech: 7 000 dočasných pracovních míst pro výstavbu třinácti biorafinérií, 600 stálých pracovních míst potřebných k jejich provozu a 2 400 stálých pracovních míst pro sběr odpadního materiálu.

“Zpracování vytříděných komunálních a jiných odpadů na čisté nízkoemisní pohonné hmoty může přinést jen v ČR tisíce pracovních míst a snížení naší závislosti na dovozu ropy, obdobně jako zvýšení míry recyklace. Prvním krokem k progresivním investicím do těchto nových technologií však musí být politické rozhodnutí,” komentuje závěry studie Ivo Kropáček z Hnutí DUHA.

Také podle Markéty Šugárkové z Dopravní federace představuje výroba paliv z odpadů velký potenciál, včetně dosavadního přístupu k produkci biopaliv. Používáním odpadu například z živočišné výroby se můžeme podle ní vyhnout negativním dopadům spojeným s používáním současných biopaliv vyráběných z kvalitních zemědělských plodin, a posunout se rychleji k biopalivům vyráběným skutečně udržitelným způsobem.

Výroba motorových biopaliv z komunálních odpadů a odpadů ze zemědělství, lesnictví a průmyslu má podle ICCT v celé Evropě potenciál nahradit do roku 2030 až 37 miliónů tun ropy. Motorová biopaliva by mohla v roce 2030 pokrýt až 16 % evropské spotřeby pohonných hmot v silniční dopravě, uvádí. Navíc se jedná o nízkoemisní pohonné hmoty.

"I když vezmeme v úvahu možné nepřímé emise, alternativní paliva z odpadů a zbytků nabízejí skutečné a výrazné úspory emisí uhlíku. Zdroje jsou k dispozici a technologie existují – nyní je na Evropě, aby stanovila politický cíl, který umožní rychlé investice," dodává Chris Malins, vedoucí analytického týmu nové studie ICCT.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

20.2.2015 06:33
A jinou pohádku by jste neměli?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist