https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pandemie-v-evrope-vyznamne-snizila-emise-v-letectvi-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pandemie v Evropě významně snížila emise, v letectví o polovinu

17.12.2020 13:14 | LONDÝN (ČTK)
Ve zkoumaném období od 21. února 2020 do 31. července klesly emise z letecké dopravy o 52 procent a ze silniční dopravy o 20 až 23 procent, ale zatímco u letadel se emise držely po celou dobu na podobné úrovni, silniční doprava postupně emise zvyšovala.
Ve zkoumaném období od 21. února 2020 do 31. července klesly emise z letecké dopravy o 52 procent a ze silniční dopravy o 20 až 23 procent, ale zatímco u letadel se emise držely po celou dobu na podobné úrovni, silniční doprava postupně emise zvyšovala.
Foto | murray / Flickr
Pandemie koronaviru, která letos zasáhla celý svět a způsobila obrovské ztráty na životech i ekonomické škody, má prokazatelně i jeden pozitivní efekt - snížení obsahu znečišťujících látek v ovzduší. V evropských zemích nyní pokles emisí způsobený opatřeními proti koronaviru přesně propočítali vědci ze služby Copernicus, podle nichž mezi únorem a červencem klesly emise oxidů dusíku a oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv o více než deset procent. Emise z letecké dopravy se snížily dokonce o polovinu.
 

Studii , která zkoumá pokles emisí v souvislosti s epidemií, připravili odborníci ze služby Copernicus pro monitorování atmosféry (CAMS), kteří pro své modely využili barcelonské superpočítačové centrum BSC. Porovnáním letošní situace se stavem v předchozích letech dospěli k závěru, že emise podstatně klesly zejména v jarních měsících v době rozsáhlých uzávěr, nejcitelněji ve velkých městech a průmyslových oblastech a že na poklesu se nejvíce podílelo snížení emisí ze silniční a letecké dopravy.

Ve zkoumaném období od 21. února 2020 do 31. července klesly emise z letecké dopravy o 52 procent a ze silniční dopravy o 20 až 23 procent, ale zatímco u letadel se emise držely po celou dobu na podobné úrovni, silniční doprava postupně emise zvyšovala. Na konci července byly emise z aut už jen sedm procent pod obvyklou úrovní.

Celkově zaznamenali vědci nejlepší zlepšení u oxidů dusíku, jejichž emise v Evropě v prvním půlroce klesly celkem o zhruba 13 procent. Emise oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv se snížily o přibližně deset procent. Nejvýraznější snížení množství znečišťujících látek nastalo v jarních měsících: například v dubnu byl pokles u oxidů dusíku o 34 procent, a u CO2 o 27 procent.

Ke snížení emisí podle služby Copernicus až ze dvou třetin přispěly velké země, které jsou zároveň největšími producenty emisí - Itálie, Francie, Španělsko, Spojené království a Německo. Nejlépe se pak dalo zlepšení kvality ovzduší pozorovat ve velkých městech a aglomeracích, což dokládá i časosběrná mapa.

"Projekt nám pomohl odhadnout, jak se díky prvnímu evropskému lockdownu snížily emise. Tyto odhady jsou díky moderním technologiím mnohem přesnější než kdy dříve... Umožní také posoudit, do jaké míry tyto dočasné změny koncentrací zlepšily kvalitu ovzduší a snížily související nemocnost a úmrtnost," uvedl šéf služby CAMS Vincent-Henri Peuch.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist