https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/par-capu-v-chomutovskem-zooparku-se-letos-shledal-nezvykle-brzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pár čápů v chomutovském zooparku se letos shledal nezvykle brzy

23.2.2022 16:34 | CHOMUTOV (ČTK)
Čápi se do ČR po zimě vracejí obvykle až v březnu.
Čápi se do ČR po zimě vracejí obvykle až v březnu.
Pár čápů bílých hnízdící v chomutovském zooparku se letos po zimě shledal nezvykle brzy. Za samičkou, která chladné měsíce strávila v Česku, se sameček z teplých krajů vrátil už v polovině února. Samička v tuzemsku zůstává, protože se to naučila od svého předchozího partnera. Čápi bílí jsou zvlášť chráněný druh ptáků.
 

Čápi se do ČR po zimě vracejí obvykle až v březnu. "Podle našeho ornitologa je to jeden z nejranějších příletů za celou dobu, co čápy v zooparku máme," uvedla ředitelka zooparku Věra Fryčová. Podle ornitologa zooparku Petra Hory čápi začínají své zimní návyky měnit a stále víc jich ani neodlétá, což může souviset s postupným oteplováním klimatu. "Čápi zjistili, že tu mohou přečkat zimu s dostatkem potravy, tak nemají potřebu odlétat. V Čechách takto zůstávají desítky ptáků," uvedl Hora.

Přezimování v chomutovském zooparku se mezi sebou postupně naučilo několik čápů. "Začalo to před lety, kdy jsme tu měli čápa s handicapem. Musel přes zimu zůstat v okolí zooparku, protože stovky kilometrů dlouhý let za teplem by nezvládl," líčí počátky "tradice" Hora. Další zimní období s ním v zooparku strávila jeho družka, která později tento zvyk přenesla na nového partnera a ten po jejím uhynutí zase na další samici. Nynější čápice původem z Francie je tak už několikátá po sobě, která tento návyk převzala.

Chomutovský samec se zimy v teplých krajích zatím nevzdal, v září ze zooparku odletěl i se čtyřmi mláďaty, která se svou partnerkou odchoval. Není okroužkovaný, takže není jisté, kde zimu strávil. Čápi bílí v chomutovském zooparku hnízdí téměř 35 let. Své hnízdo tu mají na vysokém torzu dubu u horního rybníka.

Ze svých zimovišť se v posledních desetiletích začínají dříve vracet hlavně ptáci, kteří odlétají jen do Středomoří, například pěvci, řekla ČTK Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Většina čápů bílých se však stále vrací kolem svatého Řehoře, který má svátek 12. března. Obecně dříve přilétají čápi v západní části ČR, odkud už na zimu často nemíří až do Afriky, ale jen do Španělska nebo Portugalska. Pozdější jsou návraty čápů z východní části ČR, kteří zimu stále tráví v jižní Africe.

Hnízdění čápů bílých v Česku zaznamenává mapa, kterou má Česká společnost ornitologická na svém webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist